contact zoeken wedstrijden

Trio Van der Bos boekt 60ste formatie zege

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger behaalden vrijdag op de Masters een zege met een gouden rand want het was de zestigste overwinning sedert de drie tenoren een formatie vormden. 
Tekst: Jan Braaksma
Foto: Anne Waterlander (archief)

De eerste zege was in 2010 in Heerenveen en nu in 2016 werd de zestigste overwinning ook in Heerenveen behaald. Voor opslager Gert-Anne van der Bos was het tevens de zestigste uitverkiezing als koning van de partij. Heerenveen ligt het trio Van der Bos wel want Van der Bos en Iseger stonden al viermaal eerder op de eerste rij maar is dat al bijzonder voor Taeke Triemstra was het al de achtste zege in Heerenveen.
 
Trio Van der Bos met een weer sterk opslaande Van der Bos had in de eerste omloop geen kind aan het partuur van Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra. In een goed half uur werd het op papier zo sterke partuur aan de kant gezet. Gert-Anne van der Bos pakte driemaal met een zitbal het bordje en op 1-0 en 6-6 plaatste Iseger een van zijn zes bovenslagen. Tjisse pakte dan wel de kaats op 4-0 en 2-6 maar de zitbal van van der Bos op 4-1 en 6-6 deed de deur op slot. Op 5-1 en 6-2 sloeg Iseger boven. Dat de zege zo groot uitviel had ook de te maken met het malheur van trio Steenstra. Steenstra sloeg niet op maar beperkte zich tot het slaan van kaatsen achterin, Hermans Sprik stond buiten het perk en sloeg voorminst op en Cornelis Terpstra stond voorin en sloeg ook nog voor best op. De lamme leidde dus de blinde. Het is kommer en kwel bij Steenstra c.s. Herman Sprik wordt gekweld door een ernstige schouderblessure en zijn carrière hangt aan een zijden draad. Sprik laat de komende partijen dan ook zich voorbij gaan. In Harlingen staat hij op de lijst maar Sprik zal zeker niet kaatsen. Het blijft twijfelachtig of hij nog en sowieso dit seizoen in actie komt. Hij wil er alles voor doen om toch op de PC uit te kunnen komen desnoods met een spuit in het schouder. Tot die tijd moet er voor zijn positie een oplossing worden gezocht. De namen van Chris Wassenaar en Martijn Olijnsma zijn wel gevallen maar beide heren hebben voor de eer bedankt.
 
De  strijd tegen Menno van Zwieten, Pier Piersma en Sjoerd de Jong was een onderhoudende en spannende partij waarbij trio Van der Bos de handen meer dan vol aan had. Trio Van der Bos nam dan wel een 3-1 voorsprong maar op 3-1 en 6-6 lag de strijd weer helemaal open met passeren van de kaats door Pier Piersma op 3-1 en 6-6.
 
Daarmee was de koek nog niet op want op 2-3 sloeg De Jong bekwaam de kaats voorbij en zo was de partij weer in evenwicht: 3-3. Heel dicht bij en toch ver af zo zou je kunnen zeggen van het volgende spel. Twee keer een 6-0 voorsprong en twee keer moest het trio Menno van Zwieten het eerst aan Van der Bos laten. Bijna letterlijk want de Mantgumer hield zijn partuur duidelijk in de race. Zij het met een beetje hulp van De Jong die de kaats niet voorbij sloeg. Van Zwieten verzilverde op 4-3 en 6-6 echter wel het eerst door een zitbal te plaatsen. Toch gaven De Jong en Van Zwieten de partij uit handen. Op 5-4 en 6-6 noteerde Van Zwieten zijn achtste misser.
 
Enno Kingma c.s. kwam in Heerenveen prima voor de dag. Johan van der Meulen, vervanger van Marten Bergsma, Erwin Zijlstra en Hendrik Kootstra waren kansloos tegen de suprematie van trio Enno Kingma.  Niets lukte bij trio Johan van der Meulen en op 5-0 en 6-6 kon men al weer richting kleedkamer. Een meer dan droevige vertoning.
 
De halve finale tegen Bauke Triemstra, Dylan Drent en Patrick Scheepstra was een mooie pot en boeide tot de laatste slag. Trio Bauke Triemstra pakte dan wel het eerste bordje maar daarna galmde de klap die Bosje op 1-1 en 6-6 uitdeelde lang na. Op 2-1 en 6-4 kon Drent de kaats niet passeren en op 3-1 en 6-4 lag Triemstra met de juiste richting over hoop.Het partuur leek geknakt maar de bovenslag van Scheepstra op 4-1 en 6-6 zorgde voor een opleving. Met een 6-2 voor sprong in het daarop volgende eerst leek aansluiting slechts een kwestie van tijd maar de aansluiting kwam er niet toen wederom Bosje op 4-2 en 6-6 zout in de wonde strooide door een verre klap. Via twee snelle eersten leek de spanning terug te komen maar op 5-4 en 6-2 was het Bosje die een eind aan de partij maakte.
 
De eindstrijd tussen het partuur Van der Bos en het trio Kingma werd in feite beheerst door de opslag. Beide perken staken wat bleekjes af bij de opslag. Met Van der Bos opnieuw in een glansrol, geen kaats was hem te klein terwijl de steun in het perk niet overhield. Bij het partuur Kingma was Plat de weg lange tijd kwijt, zowel op de boven als in het perk. Te vaak sloeg hij kwaad en halverwege waren beide heren van plek gewisseld want Bosje was de grote man van het trio.
 
Op 4-1 en 6-6 leek het weer een wedstrijd te worden toen Plat vanuit het achterperk de kaats bekwaam passeerde. Toen vond Triemstra het tijd worden een klein stempeltje op de partij te zetten. Op 4-2 en 6-6 noteerde hij zijn tweede achtereenvolgende bovenslag om vervolgens dat op 5-2 nogmaals te doen. Op 6-2 richtte Kingma te ver en was nummer 60 definitief binnen.
 
  
Cijfers: 
Eerste omloop: 1. Johan van der Meulen (invaller voor Marten Bergsma), Erwin Zijlstra en Hendrik Koostra – 2. Enno Kingma, Pieter-Jan Plat en Jouke Bosje 0-5 en 6-6; 3. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en René Anema – 4. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Patrick Scheepstra 1-5 en 2-6; 5. Menno van Zwieten, Pier Piersma en Sjoerd de Jong  – 6. Hendrik Tolsma, Jacob Klaas Haitsma en Jan Schurer  5-1 en 6-4; 7. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger – 8. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra  5-1 en 6-2. 
Tweede omloop: 2. Enno Kingma c.s. –  4. Bauke Triemstra  c.s. 5-4 en 6-2;  5. Menno van Zwieten c.s.  – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 4-5 en 6-6. 
Finale: 2. Enno Kingma c.s. – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 2-6. 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers