contact zoeken wedstrijden

Trio Enno Kingma verrast gevestigde orde

Wie zondag in Dronryp zijn geld op het partuur van Enno Kingma, Pieter-Jan Plat en Jouke Bosje zou hebben gezet zou meewarig zijn aangekeken.

Tekst: Jan Braaksma & Foto: Anne Waterlander x-lent.nl

De dikste vissen waren sowieso als zo vaak gereserveerd voor de top formaties. Maar dat liep zondag op de prestigieuze Eise Eisingapartij net even anders. Aan het eind van een verder hele matige partij waren de kransen voor trio Enno Kingma. Als nummer tien in de ranking had men net de oversteek van de eerste naar de hoofdklasse kunnen maken. Het was nota bene ook nog wel het eerste bezoek aan een wedstrijd in de hoogste klasse. Nu dat pakte in Dronryp wonderwel goed uit. Opslager Enno Kingma wist de ballen over de drie gespeelde partijen aardig tussen de lijnen te houden. Hij miste dan wel twaalf maal het perk maar daar stonden ook negen zitballen tegen over. Voorinse Pieter-Jan Plat was een zekerheid en hij timmerde er in drie partijen stevig op los waarvan tien in de finale. Koning Jouke Bosje was zondag de kaatser met dat kleine beetje extra. Jouke hield ballen er als tweede opslager goed voor, miste slechts vijfmaal het perk, en plaatste tussendoor nog negen zitballen. En als dat nog niet genoeg was: ook in het achterperk was Bosje uitermate goed op dreef getuige zijn tien fraaie bovenslagen. De commissie belast met de aanwijzing had dan ook een makkie.
 
In de finale tegen de reuzendoder Hendrik Tolsma, Alle Jan Anema en Erwin Zijlstra liep men aanvankelijk achter de feiten aan maar toen trio Hendrik Tolsma de 1-0 en 6-0 voorsprong niet wist te benutten was het hek van de dam. Twee bovenslagen van Pieter-Jan Plat en twee missers zette de toon voor het verdere verloop. De stelligheid waarin in de halve finale was afgerekend met Gert-Anne van der Bos c.s. was er nu niet meer. De wil om te winnen was er zeker maar het spreekwoordelijke gif was verdwenen. Blijkbaar had de ontmoeting met het gedoodverfde partuur Van der Bos meer krachten gekost dan men lief was. Trio Enno Kingma had niets te verliezen en liep via 6-4 en 6-2 uit naar een veilige marge van een spel. Via tweemaal 6-2 eerlijk over de beide parturen verdeeld werd het 4 om 2 voor de underdog. De feitelijk beslissing viel op 4 om 2 en 6-6. Pieter-Jan Plat sloeg ver heel ver uit op een kleine kaats. Nam daarbij veel risico’s maar zag zijn verre uitslag net aan de goed kant van de paal bij de bovenlijn gaan. Niet volgens de keurmeester bij de bewuste paal maar wel volgens scheidsrechter Jan Heida die niet helemaal in de lijn van de bal stond maar wel de keurmeester overrulde. Het was de doodsteek voor de partij en voor Hendrik Tolsma c.s. op 5-2 en 6-2 sloeg Alle Jan Anema de bal buiten het speelveld.
 
Trio Enno Kingma zat mooi in de lijst maar moest er desondanks stevig aan trekken om de finale te halen. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra waren geen schaduw van het partuur wat enkele weken terug nog zegevierde in Franeker. Er zat niets in. Sprik, bepaald niet okselfris, gaf halverwege de partij de brui er al aan en ook Steenstra en Terpstra konden het tij niet keren. Op 5-4 en 6-4 was de eerste verrassing een feit.
 
In de strijd om de premie of niets moeste wederom zwaar gebuffeld worden. Jelle Attema, Erik Haitsma en Laas Pieter van Straten kwamen met 3-1 en 4-2 achter maar ook met 5 om 4 voor. Het was een foutenfestival waarin de gelukkigste uiteindelijk zegevierde. Trio Attema deed zich op 5-5 en 6-4 zelf de das om door de vele, vele buitenslagen.
 
De formatie van Hendrik Tolsma had in de eerste omloop het sterke partuur van Jan Dirk de Groot al een kopje kleiner gemaakt. Dat was niet voorzien want binnen tien minuten stond het al drie schone eersten voor De Groot c.s. Maar daarna was het ook over en uit. Alle Jan Anema rammelde  twaalf ballen over de bovenlijn en omdat Erwin Zijlstra er ook vier over heen tilde was het kommer en kwel voor De Groot c.s. Zowel De Groot als Wassenaar hielden maar aan op Anema en die wist er zondag wel raad mee. Op 5-4 en 6-2 werd de partij in stijl besloten met wederom een bovenslag nu van Erwin Zijlstra.
 
De partij in de tweede ronde tegen Menno van Zwieten, Pier Piersma en Sjoerd de Jong was spannend maar kwalitatief een slechte partij. Ondanks de zestien missers van Van Zwieten en De Jong bleef men tot vijf eersten gelijk aan het elastiek hangen. Op 5-5 en 6-2 sloeg Alle Jan Anema voor de zevende keer boven.
 
De halve finale tegen Gert-Anne van der Bos was spraakmakend. Van der Bos c.s. die een omloop eerder gedecideerd had afgerekend met trio Johan van der Meulen c.s. miste nu op het moment suprême de juiste voortzetting. Na het eerste bordje nog op zes gelijk binnen te hebben gehaald ging het vlot daarop reeds mis. Van der Bos miste driemaal aan het perk en het was de opmaat naar een niet verwacht succes van trio Hendrik Tolsma. Op 1-1 en 6-6 twijfelde Triemstra met wel of niet slaan. Gevolg een mislukte slag en het eerst voor trio Tolsma. Op 2-1 en 6-6 kreeg Anema een te mooi bal van Van der Bos en dat betekende 3 om 1. Via twee snelle eersten viel de beslissing op 4-2 en 6-6 met wederom een bovenslag van Anema. Nog eenmaal werd het zes gelijk maar toen miste Van der Bos de kans op een retourslag.
 
Cijfers Dronryp. Eerste omloop: 1. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Evert Pieter Tolsma  - 2. Menno van Zwieten, Pier Piersma en Sjoerd de Jong  4-5 en 6-6; 3. Jan Dirk de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 4. Hendrik Tolsma, Alle Jan Anema en Erwin Zijlstra 4-5 en 2-6; 5. Enno Kingma, Pieter-Jan Plat en Jouke Bosje – 6. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis  Terpstra 5-5 en 6-4; 7. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Gert-Jan Meekma – 8. Jelle Attema, Erik Haitsma en Laas Pieter van Straten 5-5 en 2-6; 9. Johan van der Meulen, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger  2-5 en 2-6; Tweede omloop: 2. Menno van Zwieten c.s. – 4. Hendrik Tolsma c.s. 5-5 en 2-6; 5. Enno Kingma c.s. – 8. Jellet Attema c.s. 5-5 en 6-4; 10. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer ; Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Hendrik Tolsma c.s. 2-5 en 6-6; 5. Enno Kingma c.s. staand nummer; Finale: 5. Enno Kingma c.s. – 4. Hendrik Tolsma c.s. 5-2 en 6-2.
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers