contact zoeken wedstrijden

Kaatsdocumentaire van 1963

Vanwege het sportdocumentairefesitval Eyes on Sport heeft Geschiedenis24 een aantal oude documentaires van Herman Kuiphof gedigitaliseerd. Hieronder zit een uitzending van 24 juli 1963 over de kaatssport in Friesland.

tekst: Jurryt van de Vooren
foto en video: www.sportgeschiedenis.nl


‘Het was sympathiek,’ opende de Friese Koerier een dag later, dat de VPRO de Friezen het gemis aan regionale televisie een ogenblik wilde doen vergeten met een reportage over het kaatsen. Wat er uit de koker kwam, was nu echter niet direct om er bijster enthousiast over te zijn. Voor deze Friese sport was op zijn minst een half uur zendtijd nodig geweest.’


Het dagblad had zich duidelijk zitten ergeren voor de tv: ‘Men had zich in hoofdzaak bepaald tot het maken van opnamen tijdens de PC van 1962. Deze korte spelflitsen waren nietszeggend, vooral omdat men ze niet toetste aan de theorie, die tevoren op een (voor ons als niet-kaatser) begrijpelijke wijze uiteengezet was door J. Rodenhuis.
Met nog even de pijprokende bestuurderen te noemen en de onvermijdelijk op de tribune geschoten typetjes, is zo ongeveer alles over deze vluchtige reportage gezegd, waaruit de sfeer maar slapjes te proeven viel.’

Aldus de krant. Er zit inderdaad weinig diepgang in, maar wie zegt dat de kijker van 1963 daar op zat te wachten? Het gaf wel een snelle blik op een sport, die buiten Friesland amper bekend was (en nog steeds is).
Daarnaast komt kaatslegende Hotze Schuil nog even voorbij en dat maakt alles weer goed.

bron, foto en video: www.sportgeschiedenis.nl

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers