contact zoeken wedstrijden

Makkum op herhaling op de Jong Famme Partij

Tekst Klaas Postma
Foto's: Henk Bootsma
 

De wind speelde de hoofdrol tijdens de 21e editie van de Jong Famme Partij in Mantgum. In figuurlijke zin had Makkum de wind er onder. Larissa Smink, Anouk Smink en Gerde Lycklama à Nijeholt waren een klasse apart. De dames kregen in vier partijen één bordje tegen. Groningen (Rixt Fokkema, Romy Postma en Fiera de Vries) werd tweede. De derde prijzen waren voor Bolsward (Tessa Westra, Rixt Blanke en Noa Elzinga) en Dronryp 1 (Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi).

Fiera de Vries in actie.
Fiera de Vries in actie.

Wind als tegenstander.

Titelprolongatie is niet ongewoon op de Jong Famme Partij. Makkum won vorig jaar en prolongeerde de titel zaterdag ogenschijnlijk moeiteloos. De dag begon met regen. Na die regen kwam inderdaad zonneschijn, maar ook wind en niet zo zuinig ook. Op een bepaald moment ging zelfs een deel van de boarding tegen de vlakte. Onder deze omstandigheden was van normaal kaatsen eigenlijk geen sprake. De kunst was om in het perk te komen en daar zo lang mogelijk te blijven staan. Opslaan werd een kunst op zich. De wind kreeg soms bij de opgooi al vat op de kaatsbal en als dat niet gebeurde was het afwachten wat er na de opslag met de bal gebeurde.

Tijdens de beide halve finales regende het buitenslagen maar dat kon je niemand kwalijk nemen. Goed, alle dames hadden er in principe even veel last van maar leuk was anders. Uiteindelijk bleek Makkum het beste met de omstandigheden om te kunnen gaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Makkum ook zonder veel wind de partij wel winnend had afgesloten. Een sluitend partuur met een goede opslag en een perk dat de bovenlijn op gezette tijden wel wist te vinden. Met name Gerde Lycklama à Nijeholt was af en toe een klasse apart in het achterperk.

Vlot & verdiend in de kransen

Makkum won simpel van het duo uit Menaam, in de tweede omloop kwam Lollum er ook niet aan te pas waarna Bolsward in de halve finale de bal amper in het perk wist te krijgen. Dat lukte Makkum een stuk beter en na een half uur was de klus geklaard. Toen had Makkum nog maar één eerst tegen gehad. Daar zou het bij blijven want in de finale kon Groningen ook niets uitrichten.

Fiera de Vries zag net zoals veel collega opslagers deze dag de ene na de andere bal buiten de perklijnen ploffen en in het perk was Makkum een stuk slagvaardiger dan Groningen. De laatste slag van de finale werd de mooiste slag van de dag. Anouk Smink kon de opslagbal van Fiera de Vries niet verwerken, maar toen was er dat mooie stuitje waarna Gerde Lycklama à Nijeholt prachtig boven sloeg.  

Makkum dus vlot en verdiend in de kransen. De andere prijswinnende parturen moesten er meer voor doen. Groningen begon met een staand nummer waarna twee zussen tegenover elkaar kwamen te staan. Romy Postma kaatsend voor Groningen en Monique Postma kaatsend voor Winsum. Groningen kreeg een spel tegen en mocht in de halve finale aantreden tegen Dronryp 1.

Het werd de spannendste partij van de dag. Dronryp 1 had een omloop eerder de strijd tegen Tzum met kunst- en vliegwerk overleefd. De Rypsters wisten een 5-4 en 6-2 en later een 5-5 en 6-2 achterstand goed te maken. Met alle hout aan de telegraaf behield Iris Veltman de dikke kaats. Tegen Groningen stond Dronryp 1 lang aan de goede kant van de score maar dat bleek uiteindelijk van nul en generlei waarde omdat Groningen in het slot van de partij de ballen wel in het perk wist te krijgen en dat lukte Dronryp 1 niet of in ieder geval te weinig.
De spanning bleef lang bewaard. Op 5-5 en 6-4 kon Lisanne Scharringa de kaats niet voorbij slaan en plaatste Groningen zich voor de finale. Dronryp 1 werd derde net als Bolsward.

Dat won makkelijk van Mantgum waarna Niawier in de tweede omloop ook vrij makkelijk verslagen leek te worden. Bolsward kwam met 5-3 en 6-0 voor te staan maar verzuimde daarna een niet al te dikke kaats te passeren. Er volgden een aantal opslagmissers en opeens was het alle hens aan dek. Niawier kwam helemaal terug in de partij en alle bordjes kwamen aan de telegraaf. Het werd 6-6 waarna Noa Elzinga een kaats op de middellijn moest verdedigen. Dat deed ze prima door een zitbal te plaatsen. Halve finale bereikt om daarin ten onder te gaan tegen de wind en vooral tegen een goed kaatsend Makkum. 

Uitslag & cijfers

Uitslag: 1. Makkum (Larissa Smink, Anouk Smink en Gerde Lycklama à Nijeholt), 2. Groningen (Rixt Fokkema, Romy Postma en Fiera de Vries) 3. Dronryp 1 (Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senna Idsardi); 3. Bolsward (Tessa Westra, Rixt Blanke en Noa Elzinga)
 
 
Cijfers Jong Famme Partij
 
Eerste omloop: 1. Exmorra – 2. Winsum 2-5 2-5 en 4-6; 3. Tzum – 4. Dronryp 2 5-3 en 6-2; 5. Dronryp 1 – 6. Sint Annaparochie 5-1 en 6-4; 7. Easterein – 8. Lollum 3-5 en 2-6; 9. Makkum – 10. Menaam 5-0 en 6-4; 11. Stiens – 12. Nijewier 0-5 en 6-6; 13. Mantgum – 14. Bolsward 1-5 en 4-6; 15. Groningen staand nummer.
Tweede omloop: 15. Groningen - 2. Winsum 5-2 en 6-6; 3. Tzum - 5. Dronryp 1 5-5 en 6-6 (Dronryp 1 wint); 8. Lollum - 9. Makkum 0-5 en 0-6; 12. Nijewier - 14. Bolsward 5-5 en 6-6 (Bolsward wint)
Halve finale: 15. Groningen - 5. Dronryp 1 5-5 en 6-4; 9. Makkum - 14. Bolsward 5-1 en 6-0.
Finale: 15. Groningen - 9. Makkum 0-5 en 6-6
 

Makkum
Makkum
Groningen
Groningen
Dronrijp
Dronrijp
Bolsward
Bolsward

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers