contact zoeken wedstrijden

‘It rûn der út’ bij koning Tjisse Steenstra

Foto: Henk Bootsma 
Tekst: Rynk Bosma
Video: KNKB Media

Tjisse Steenstra mag zich een jaar lang koning noemen van de Hotze Schuil-partij in Harlingen. Samen met Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar won hij de finale gisteren in Harlingen tegen Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Voor het partuur van Marten Bergsma was het de eerste verloren finale in de vrije formatie en je weet dat er ooit een einde komt aan een ongeslagen status. Want voorspellen is een hachelijke zaak in de vrije formatie van de heren hoofdklas. ‘Wy binne gelykweardich’, zo stelde Hendrik Kootstra na afloop.
 
Natuurlijk had hij na een foutloze eerste omloop de partij ook graag foutloos afgesloten. In die eerste omloop tegen Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en de weer herstelde Erwin Zijlstra moest dat ook wel. En je moet wat geluk hebben, zoals het geval was op de stand 4-2 en 6-6. Bergsma sloeg op en de diep opgeslagen bal viel tien centimeter voor de kwaadlijn binnen het perk. Dan zit het mee, 5-2 of 4-3 dat maakt nogal een verschil.
 
Dat min of meer foutloze optreden werd beloond met een overwinning en het optreden tegen het verrassende trio van Youri de Groot had ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Dat gold overigens ook voor het trio Steenstra in omloop twee en de halve finale. Twee keer een opwarmer voor de finale tegen het partuur van Marten Bergsma.
 
‘It rûn der út’ volgens Steenstra na afloop en die vaststelling was een heel contrast met een dag eerder toen de roerganger van de blauwe brigade nogal gelaten op het veld stond. ,,Alles lukte, en ik ha gjin idee hoe’t it kin dat it wol.’’ Natuurlijk houdt Steenstra van een beetje tempo in een partij zodat hij constant bezig is, maar natuurlijk is dat niet het geheim van wel of niet in vorm zijn.
 
Een vlotte 3-1 voorsprong voor het partuur van Steenstra werd een 3-3 stand waardoor het weer alle kanten op kon. Het partuur van Steenstra liep uit naar 5-3 en op die stand en 6-6 sloeg Kootstra de bal kwaad uit.  
 
Uitslag Harlingen: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole) (koning), Renze Pieter Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole); 2. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga); 3. Paul Dijkstra (Bitgum), René de Haan (Leeuwarden) en Hendrik Bouwhuis (Bolsward).
 
Cijfers Harlingen. Eerste omloop: 1. Peter van Zuiden, Kevin Jordi Hiemstra en Gerben de Boer – 2. Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 2-5 en 6-6;  3. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten – 4. Gerrit Jan Duiven, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra 1-5 en 6-6; 5. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 6. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 3-5 en 2-6;  7. Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten – 8. Haye Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 5-3 en 6-2; 9. Paul Dijkstra, René de Haan en Hendrik Bouwhuis -  10. Jelle Attema, Jelte Visser en Klaas Pier Folkertsma 5-3 en 6-2.  Tweede omloop: 2. Tjisse Steenstra c.s. – 4. Gerrit Jan Duiven c.s. 5-0 en 6-4; 6. Marten Bergsma c.s. - 7. Youri de Groot c.s. 5-0 en 6-4; 9. Paul Dijkstra c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Paul Dijkstra c.s. - 2. Tjisse Steenstra c.s. 1-5 en 4-6; 6. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Finale: 6. Marten Bergsma c.s.  - 2. Tjisse Steenstra c.s. 3-5 en 6-6
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers