contact zoeken wedstrijden

Sikke Sikkema 1941-2021

Tekst: Rynk Bosma

PC 1969: V.l.n.r.: Johannes Westra, Johan van Seijst en Sikke Sikkema

Sikke Sikkema
Sikke Sikkema

Sikke Sikkema uit Franeker was dit jaar in februari de eerste eregast op de Eregalerij van de KNKB. Een rubriek die kaatsers wil eren in het jaar dat zij 80 jaar worden. Sikkema bereikte die mijlpaal op 17 april van dit jaar. De in 1941 geboren Sikkema overleed op 23 november 2021.
 
Sikkema behoort tot de generatie die langzaam maar zeker uit beeld raakt, meegenomen door het getij dat vroeger steeds groter maakt in afstand. Van levende mensen met karakteristieke eigenschappen en kaatskwaliteiten naar het papier met de kale namen gerangschikt in de overzichten en sportboeken over kaatsen. Het is de generatie van na 1940 die langzaam maar zeker vervaagt. Het aantal mensen dat Sikkema nog in de fleur zag neemt volgens de levenswetten elk jaar af.
 
Dat beeld van de kaatser Sikkema met een ietwat verende tred. Een stille kracht die het niet in zich had om het publiek te bespelen zoals Johan Halbesma of Hotze Schuil dat wel hadden. Buiten het kaatsveld om mocht Sikkema gerust een ‘guodlike’ man genoemd worden. Niet een man voor op de eerste rij, niet een man die zo nodig in het zonnetje moest staan, ook letterlijk niet. Want de soms brandende zon van de vele zomers die Sikkema op het kaatsveld doorbracht sloeg hem met wederzijdse liefde over.
 
Een stille kracht loopt het gevaar een onderschatte kracht te worden en dat was Sikkema niet. Voorin en op de boven, dat was zijn plek. Niet iemand die onnodig op de boven sloeg, wel iemand die bijvoorbeeld Klaas van Wieren hielp om toch mee te doen op de PC.  Het was de periode dat Klaas door een schouderblessure uit de maten raakte, het is dan 1966. Met Daan Scheepstra en Sikkema kon hij toch naar de PC, met Sikkema in het achterperk.
 
Het eerbetoon van een zilveren kaatsbal kwam voor Sikkema in 2019 net op tijd. Samen met Johannes Westra en Johan van Seijst had Sikkema in 1969 de PC gewonnen. En dus vijftig jaar later de hulde voor de dan al 78-jarige Sikkema. Indien de PTT-beambte toen in 1969 bij wijze van spreken via een Chinees gokbedrijf zijn geld op eigen partuur had gezet, had hij misschien een paar jaartjes eerder kunnen stoppen met werken.
 
Want niemand in 1969 gaf een cent voor de kansen van dat partuur. Al in de tweede omloop bijna richting uitgang bij een 5-3 en 6-4 achterstand tegen Gerard van der Meer, Flip Soolsma en Johan Halbesma. Westra en Sikkema wisselden voortdurend van plek met Sikkema op 5-5 en 4-4 als reddende engel: ‘De tactisch kaatsende Sikkema zorgde voor de laatste puntjes door op 4-4 de kaats te passeren en op 6-4 een hercules te plaatsen.’
 
Het partuur van Sikkema werd in de finale kansloos geacht tegen Rienk de Groot, Gerrit de Jong en Tamme Velstra maar het fortuin reisde mee met Sikkema die alle eersten op de zes pakte met zijn partuur. Met een ongenaakbare Van Seijst aan de opslag. Eindelijk mocht Sikkema op de eerste rij staan en de nare herinnering aan die verloren PC-finale van 1964 na afloop weg spoelen. Toen kansloos met de maten Gerrit Okkinga en Klaas Cuperus.
 
In 1972 zou Sikkema nog een keer in de buurt van die zo gewilde voorste rij komen, het scheelde twee punten. Op 5-5 en 6-6 moest het trio Hein Zijlstra, Flip Soolsma en dus Sikkema de laatste twee punten aan de jeugd laten: Piet de Jong, Bert Rinia en André Roosenburg. Eerder al had Sikkema in het jubileumjaar van 75 jaar Jan Bogtstra de Bond in 1968 gewonnen met Piet de Groot en Johan van Seijst. En zo zou dus alleen de Jong-Nederland hem voor altijd afhouden van het fameuze klavertje.

Freule 1956: Gehurkt v.l.n.r.: Jan Seerden, Piet Sikkema en Sikke Sikkema
Freule 1956: Gehurkt v.l.n.r.: Jan Seerden, Piet Sikkema en Sikke Sikkema

De winst op de Freule in 1956 was bijna letterlijk tumultueus te noemen want er ging een tribune tegen de vlakte terwijl de voorzitter net even ‘sluge’. Gelukkig voor de preses nam Rients Gratama de honneurs even waar. Jan Seerden, Piet Sikkema en Sikke Sikkema wonnen in dat jaar de Freule voor Jan Bogtstra.
 
Sikkema kaatste van 1960-1974 en behaalde 254 punten. Hij won de Freule in 1956, was winnaar van de PC in 1969 en winnaar van de Bond in 1968 en 1974. Een kaatser van zijn tijd die even, te kort, mocht zitten op de tribune van de Eregalerij. Een kaatser die het verdient dat de tijd even stil staat om hem te herdenken. De weemoed van voorbij is nu definitief voorbij voor Sikke Sikkema.
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers