contact zoeken wedstrijden

De pluim siert weer harnas Tjisse Steenstra

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Je mag Tjisse Steenstra op basis van grote daden beschouwen als een geharnaste opslager. De glans van dat harnas was er vorig jaar een beetje af. Een beetje dof, en ook dit jaar was het wachten op een beetje glans. Maar uiteindelijk was het wachten op die pluim op de helm. Dat extra’s wat de tengere opslager zo bijzonder maakt. De pluim van dodelijk op de zes, de pluim van in je eentje een eerst binnenhengelen. En dat alles was in Minnertsga weer terug.
 
Samen met Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar stond Steenstra in de finale tegenover het geduchte partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Op voorhand was het trio Bergsma een beetje favoriet, ook al vanwege de grote schade die Bergsma de laatste weken aanricht bij de diverse perken. Op verjaardagen zal zwager Kootstra toch wat jaloers naar die terugkeer van die pluim kijken. Immers de meest degelijke kaatser van de laatste twee jaar is een beetje zoekende.
 
Het ongenoegen over eigen prestaties is van zijn gezicht te scheppen. Waar is die gevreesde degelijkheid met grote uitschieters naar boven dit jaar gebleven, zo zal Kootstra zich ietwat kribbig afvragen. Bovendien had hij in de slotfase een min of meer fataal aandeel in de nederlaag tegen de blauwhemden.
 
Tot twee spellen gelijk was er niks van te zeggen, laat staan te voorspellen. De eersten gingen met royaal verschil richting de beide partijen want het kwam niet een keer tot een 6-6. En dan op 4-4 mist Kootstra drie keer het perk en mag er worden gewisseld. Op 6-2 slaat hij de kaats niet voorbij en dan mag zwager Steenstra aan een nieuw eerst beginnen.
 
Twee zitballen en een uitgeslagen bal retourneren tot in het perk. Dan is het 5-4 en 6-2 en vervolgens mag Bergsma proberen de schade te herstellen. De bal vliegt over het perk en dat betekent de tweede winst voor het trio Steenstra. Een finalepartij  die een beter einde had verdiend. Een partij ook de werd beslist door de opslag want het duo Bergsma-Kootstra miste net iets te vaak de juiste richting. De vakbroeders aan de opslag bij de tegenpartij deden het wat dat betreft beter. Wat heet, Steenstra miste in totaal drie keer in drie partijen, keurig verdeeld met in elke partij een misser.
 
De kracht zat hem in de flitsende snelheid van de opslag van Steenstra. Want een afgedwongen kwaadslag kun je ook als directe winst beschouwen. En dat gebeurde nogal eens in de eerste omloop tussen de parturen van Steenstra en Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. Het feest van de dominante opslag, zo zou je die partij kunnen noemen. Met een onnavolgbare Van der Bos die ondanks de elf treffers toch ook aan de basis van het verlies stond.
 
Dat treffen was vanwege de onvoorspelbaarheid van de Mantgumer soms verrassend zoals op 5-2 en 6-0 met drie zitballen op rij van Van der Bos. De basis voor de 5-3. Maar dan op 6-6 weer een misser, zijn tiende van de partij. Zet daar de achtzitballen van Steenstra tegenover met twee maal op 6-6, op 3-2 en op 4-2. Kijk dan wuift de pluim triomfantelijk op de helm van het harnas van Steenstra. En dan maakt hij het verschil.
Met die twee partijen zijn wel de spannendste partijen genoemd. Het partuur van Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten konden het in de tweede omloop lang niet bijbenen tegen de latere winnaars. Dat gold ook voor het partuur André van Dellen, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten. In de eerste omloop nog goed voor vuurwerk in het perk, maar toen Bergsma op de ‘heuvel’ verscheen was dat snel afgelopen in die tweede omloop.
 
Al met al was de fier wapperende blauwe pluim op het harnas van Steenstra wel het meest opvallend in Minnertsga. En vooral dat kan het perspectief de komende weken op weg naar de PC danig veranderen. Ook al blijft het  krachtsverschil met de formatie van Bergsma vooral een kwestie van de juiste momenten.
 
Prijswinnaars: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole), Renze Pieter Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole); 2. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga)
 
Cijfers Minnertsga
 
Eerste omloop: 1. Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra – 2. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 1-5 en 6-6; 3. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 4. Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 3-5 en 6-6; 5. Chris Wassenaar (vervanger Jelle Attema), Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar  - 6. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 2-6;  7. André van Dellen (voor Peter van Zuiden), Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten – 8. Martijn Olijnsma (voor Haye Jan Nicolay), Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma 5-3 en 6-6. Halve finale: 2. Enno Kingma c.s. – 4. Tjisse Steenstra c.s.2-5 en 4-6; 6. Marten Bergsma c.s. -  7. André van Dellen c.s. 5-1 en 6-0. Finale: 6. Marten Bergsma c.s. – 4. Tjisse Steenstra c.s. 4-5 en 2-6.
 

Samenvatting:
Tjisse Steenstra en Marten Bergsma:
DSC_9350

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers