contact zoeken wedstrijden

Trio Nynke Sijbrandij heerst als vanouds

Tekst: Rynk Bosma
Foto's: Lieuwe Bosch (Archief) 

Successen uit het verleden kan nooit een garantie zijn voor succes op de dag van vandaag. Een cliché dat niet voor niks werd gebrandmerkt als een wetmatigheid. Nynke Sijbrandij lijkt echter het spreekwoord of het gezegde te ondergraven door voor de derde keer zich te ontfermen over de Jokelyn Tienstra wisselbeker. Het geluk lacht haar toe op sportpark De Waaie waar KF St. Anne/Drie spul is út vandaag, zondag 18 juli, een vrije formatiepartij voor de dames hoofdklassers hield.
 
Samen met Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra heerste het toppartuur als vanouds. Met als keerzijde dat het qua spanning niet overhield. De finale tegen het partuur van Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia moest de dag wat dat betreft goed maken. Overigens niet ongebruikelijk met twee dominante formaties en in de slagschaduw daarvan het trio Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma.
 
Het was dus een dag zonder echte spanning op De Waaie waar de wind af en toe verrassend om de hoek van het sportgebouw kwam kijken. Van links dus en dat wilde nog weleens voor verrassingen in het perk zorgen als de wind de bal plotseling naar rechts dirigeerde. Voor de meeste kaatssters de ‘verkeerde’ hand. Details die echter niets veranderen aan de krachtsverhoudingen die omwille van de spanning of om een kaatsmonopolie te voorkomen behoefte hebben aan evenwicht.

 

Foto: Lieuwe Bosch (Archief)
Foto: Lieuwe Bosch (Archief)

Het goede nieuws is dat Wijnia het gehele seizoen in ieder geval op de zondag present is. Vanwege knieproblemen heeft zij op medisch advies een stapje terug gedaan naar VC Sneek 2. En dan gaat het over volleybal en het nog betere nieuws is dat Wijnia nu een trainer heeft met oog voor andere sporten. Sterker nog, hij heeft zelf weleens gekaatst. En dan hoef je geen geniaal psycholoog te zijn om te begrijpen dat Wijnia hoe dan ook die PC wil kaatsen.
 
Tot zo ver het goede nieuws.  Want dat Wijnia in die finale in de slotfase niet geheel pijnvrij was was duidelijk. Niet dat zij anders op deze zwoele zondag opgewassen was tegen die rode overmacht, maar toch. Misschien ontbrak daarom de precisie in het luchtbombardement op Zeinstra. En met de ballen die wel goed waren wist het machtige schouder van Zeinstra uit stand wel raad mee. En een tusseninse is ook hachelijk met een lange Scheepstra die nogal wat perk neemt.
 
Tuinenga had uiteraard wel de wil en af en toe ook de kracht met een vlammende opslag. Maar uiteindelijk ging zij ook ten onder aan het smijten met kracht. Op 4-2 en 6-6 plaatste zij drie formidabele zitballen op rij, 6-6 dus. Hoofd en hand hadden toen even kortsluiting want in het hoofd zat een alles vernietigende torpedobal in het voorperk. De hand bracht de bal niet verder dan tien meter voor de voorlijn. Knak zei de partij en Sijbrandij maakte het op 6-4 in stijl af met haar zesde zitbal.
 
Toch was er vroeg op de middag even sprake van gewenste spanning. Het partuur van Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma verslikte zich bijna in het trio Sietske Okkema, Jeska Terpstra en Martzen Deinum. Laatstgenoemd partuur stond met met 5-0 voor, heit en mem Krol waren al halverwege de parkeerplaats om verkoeling te zoeken in het eigen zwembad. Toch aarzelden zij lang genoeg om te zien dat dochter Louise op 5-5 en 6-6 een zitbal plaatste. ‘Noch mar even sitten bliuwe dus’.
 
Daarmee verdween de spanning uit de zonnige Bildtse dag. Niet dat er in de halve finale geen momenten van spanning waren, maar die vielen allemaal uit ten gunste van de grootgrutters van het dameskaatsen. Neem bijvoorbeeld de partij tussen het trio Tineke Dijkstra en de latere premiewinnaars. Op 3-2 en 6-6 is er een kantelpunt dat een bovenmodale krachttoer vereist. Kaats bijna bij de boven, maar Siegersma kan hem niet passeren. Maar slaat op 5-2 en 6-6 wél boven. Timing op de juiste momenten bepaalt winst of verlies, en de beide grootmachten zijn daar net iets beter in. Johan Cruijff zei het al: ‘In topwedstrijden krijg je hooguit drie kansen, benut je die niet dan verlies je’.
 
Een samenvatting van de halve finale dus. Geen schande want bij de heren is die wet ook vaak koning. De momentopname in Sint-Annaparochie schetst een beeld van suprematie van het trio Sijbrandij. De overige parturen hebben in dit beeld niets te verliezen. Zolang het credo ‘niets te verliezen maar toch bang’ maar wordt overwonnen.  
 
 
Prijswinnaars: 1. Nynke Sijbrandij (Leeuwarden) (koningin), Manon Scheepstra (Leeuwarden) en Marrit Zeinstra (Groningen); 2. Ilse Tuinenga (franeker), Margriet Bakker (Easterlittens) en Sjanet Wijnia (Wommels); 3. Tineke Dijkstra (Wjelsryp), Louise Krol (Broeksterwâld) en Harmke Siegersma (Berltsum).
 
Cijfers Sint Annaparochie
 
Eerste omloop: 1. Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia – 2. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Jennie Terpstra 5-1 en 6-4; 3. Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma – 4. Sietske Okkema, Jeska Terpstra en Martzen Deinum 5-5 en 6-6 (partuur Dijkstra wint); 5. Wybrig Bakker, Corrie Kroondijk en Fiera de Vries – 6. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma 3-5 en 6-6; 7. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra – 8. Anna Berber Zeinstra (voor Jildou Sweering), Andrea Kroes en Marije Hellinga 5-2 en 6-4. Halve finale: 1. Ilse Tuinenga c.s. - 3. Tineke Dijkstra c.s. 5-3 en 6-2; 6. Annet de Haan c.s. - 7. Nynke Sijbrandij c.s. 2-5 en 4-6. Om de derde prijs: 3. Tineke Dijkstra c.s. - 6. Annet de Haan c.s. 5-1 en 6-0. Finale: 7. Nynke Sijbrandij - 1. Ilse Tuinenga c.s. 5-2 en 6-4.
 
 

Foto: Lieuwe Bosch (Archief)
Foto: Lieuwe Bosch (Archief)

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers