contact zoeken wedstrijden

KNKB drie leden en twee ridders Oranje-Nassau rijker

Tekst: Rynk Bosma

De KNKB heeft er sinds 26 april 2021 drie leden in de Orde van Oranje-Nassau en twee ridders in de Orde van Oranje-Nassau bijgekregen. Janneke Pagels mag zich sinds vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen en dat geldt ook voor de voormalige directeur van de KNKB Frans Dijkstra. Jelke Hoekstra, Ypie Kerkstra-Pijl en Age Bootsma werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
 
In Bolsward bezong troubadour Bruno Rummler in de ochtenduren de vele verdiensten van Janneke Pagels (68). Zij was de eerste winnaar van de Frouljus PC en werd nadien een voorvechtster van het dameskaatsen. Zij was jarenlang bestuurslid van de kaatsvereniging in Bolsward en de stuwende kracht achter de kaatsmuren. Pagels organiseerde onder andere de schoolkaatskampioenschappen en de nog jonge muurkaatscompetitie. Ook was zij jarenlang lid van het HB en zij begeleidde internationale wedstrijden van de Belgische kaatsvariant in Valencia.
 
De gemeente Waadhoeke maakte als bijzonderheid bij de uitreiking van de lintjes gebruik van de bestuurswagen van de kaatsvereniging uit Arum die als een omgebouwde koninklijke huiskamer van adres naar adres reed. Onder andere bij de tweede ridder Frans Dijkstra (73) uit Bitgum. Jarenlang maakte Dijkstra deel uit van het bestuur van OKK Bitgum. Daarnaast was deze voormalige directeur van de KNKB jarenlang secretaris van het hoofdbestuur van de KNKB. Dijkstra was toernooidirecteur en secretaris van de Stichting WK Kaatsen 2012 en speelde ook een rol in de totstandkoming van het Kaatsmuseum in Franeker.
 
Jelke Hoekstra (72) uit Franeker werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten als scheidsrechter bij de KNKB en op de Politie PC in Franeker.  Ook Ypie Kerkstra-Pijl (56) uit Wergea mag zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Zij was jarenlang betrokken bij kaatsvereniging Het Oosten en nam tevens met anderen het initiatief om de kaatsvereniging historisch te gedenken met het boek 100 jaar kaatsvereniging Het Oosten. Age Bootsma (72) uit Goënga werd als derde in de rij Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de kantine van de kaatsvereniging.
 
Even voor alle duidelijkheid moet gezegd worden dat hier alleen de verdiensten voor de kaatssport zijn vermeld. Elders worden ook nog de talrijke andere verdiensten genoemd die echter hier niet relevant zijn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JannekePagelslintje

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers