contact zoeken wedstrijden

De hoge hoed redt de finale in Franeker

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Op basis van drie maanden kaatsen is het altijd een beetje oppassen om verregaande conclusies te trekken met betrekking tot de aflossing van de wacht. Maar in dit korte seizoen heeft het er toch alle schijn van dat het partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra nu definitief een plek opeist tussen de topparturen. Het podium der koningen werd al bezet door het trio Menno van Zwieten, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar, maar zij zijn nu toch royaal ingehaald door het trio Bergsma. Met de formatie van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra ietwat sputterend op de achtergrond.
 
Getooid met de dit jaar enigszins fletse vlag van de glorie van vorige jaargangen. En juist de miskenning van het aandeel Steenstra in die glorie luidde de ondergang dit jaar in. Met als dieptepunt het beschamende afscheid aan de Hertog van Saxenlaan in Franeker. Een koningsformatie onwaardig, en dat is jammer. Want ga er maar even voor zitten: 34 keer winnen. En onthoud dit maar voor volgend jaar, die tijd komt nooit terug. De jonkies van nu eisen hun plek op.
 
Natuurlijk kun je op basis van voorgaande jaren zeggen dat Wassenaar nooit vijf maanden lang een constante vorm zal hebben in een normaal seizoen. Ook weet je niet hoe lang het hoge niveau van de formatie Bergsma standhoudt in een kaatsseizoen van vijf maanden. Die ietwat zinloze glazen bol wordt nu voor even omgeruild voor een hoge hoed. Want zo mag je de verrassing van de dag voor de finale wel noemen. Tjisse Steenstra vragen als opslager want balkeerder Roy van den Berg had toch wat last… Reglementair mocht het.

Foto2HKen DD

Steenstra had al twee keer verloren, eerst met het eigen partuur en vervolgens nog een keer als vervanger van Peter van Zuiden. Roerganger Menno van Zwieten kreeg zondag nog geen uitslag van de coronatest dus die mocht in Heerenveen blijven. Qua spanning dus leek het een grijze dag te worden. Want het trio Bergsma bestrijden met half leger was onbegonnen werk.
 
Het koningspartuur van dit jaar marcheerde namelijk weer moeiteloos door de lijst. Die eerste 5-4 duidde meer op gemakzucht dan op spanning. Een omloop later mocht Tjisse als vervanger voor de eerste keer verliezen van zwager Hendrik. In de halve finale opnieuw een partij met de wind in de rug. Enno Kingma, Hessel Postma, die Kees van der Schoot verving, en Erwin Zijlstra keken in een zucht tegen een 5-1 achterstand aan. Ook al omdat Kootstra met zeven bovenslagen wel erg sterk in het achterperk was.
 
Bergsma was twee keer op de zes lankmoedig met een misser zodat het plots 5-4 stond. En dat is dan de kracht van een toppartuur, vakkundig werd het eerst via een retourslag van Drent binnen gehengeld op 6-4. Dus opnieuw een finaleplek en weer tegen de mannen in het blauw van een week eerder, ook in Franeker. Met Steenstra die spontaan uit de hoge hoed stapte.

DSC_3796

Die kunstgreep heeft de finale gered, dat mag je rustig stellen en als je een finale kunt redden voor het niet verwende publiek, dan mag dat, dan is dat geoorloofd. Dat Hendrik Kootstra dit jaar de feestmuts mag dragen op de verjaardagspartijen moge duidelijk zijn. Want hoe vaak mag je zwager Steenstra twee keer op een dag verslaan.
 
Er waren trouwens nog wel een paar momenten om op het eerste verjaardagspartijtje aan te roeren, of misschien is het beter te zeggen in te wrijven. Het is 3-2 en 4-6 als Steenstra na zijn opslag de bal retourneert tot in het perk, 6-6 dus. De volgende bal timmert Kootstra met een grijns over de boven, toch 3-3 dus.
 
Mocht de verjaardag wat uitlopen, dan kan altijd nog de stand 5-4 en 6-6 gememoreerd worden. Steenstra heeft de partij in het tussenspel in de hand als hij verrast wordt door de snelheid van Drent die de bal met een stuitje en gejoel over de boven slaat. Vijf eersten gelijk dus en dan merk je met twee missers van Steenstra in het laatste eerst toch dat hij mentaal nog niet de oude is. Drent wrijft het er met een bovenslag nog even in en na de perkwisseling retourneert Drent tot voor de kaats. Nummer zeven kan aan de gevel.  
 

Uitslag Franeker: 1. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga); 2.Tjisse Steenstra (Bitgummole) (vervanger Roy van den Berg en Menno van Zwieten), Renze Pieter Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Leeuwarden); 3. Enno Kingma (Leeuwarden), Hessel Postma (Winsum) en Erwin Zijlstra (Easterlittens)
 
Cijfers Franeker: eerste omloop: 1. Tjisse Steenstra (vervanger Peter van Zuiden), Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden – 2. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa 5-1 en 6-6; 3. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 4. Jelte-Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar 5-4 en 6-4; 5. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 6. Haye Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma 1-5 en 2-6; 7. Jelle Attema, Lennart Adema en Patrick Scheepstra -  8. Roy van den Berg (vervanger Menno van Zwieten), Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 2-5 en 0-6; 9. Enno Kingma, Hessel Postma (vervanger Kees van der Schoot) en Erwin Zijlstra – 10. Simon Zijlstra, Jelle Scharringa en Paulus Yde Walda 5-2 en 6-2. Tweede omloop: 2. Tjisse Steenstra c.s. - 3. Marten Bergsma c.s. 1-5 en 2-6; 6. Haye Jan Nicolai c.s. – 8. Roy van den Berg c.s.  9. Enno Kingma c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Enno Kingma c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 4-5 en 4-6; 8. Roy van den Berg c.s. staand nummer. Finale: 8. Tjisse Steenstra c.s. - 3. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 0-6.
 
 
 

De laatste slag van de partij
Hendrik Kootstra tevreden!
Tjisse Steenstra na afloop van de veel besproken wissel

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers