contact zoeken wedstrijden

​Marten Bergsma is de absolute top

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Het is dit jaar even wennen aan de dominerende kleuren wit en zwart in plaats van de gebruikelijke tinten oranje van de afgelopen jaren. Want het partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra heerst met een vooral stabiele hand. Natuurlijk ligt er weleens een hobbel op de route of is het bijna vals plat om even een wielerterm te lenen zoals tegen het gelegenheidspartuur van Elgar Boersma, Sjoerd de Jong en achterinse Bauke Triemstra. Maar dat duurde slechts een eerste spel en toen liep de motor als vanouds.
 
Die motor liep daarentegen zonder haperen bij die andere finalist. Noem het maar vliegend kaatsen bij het trio Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. Met name Van der Bos was vernietigend aan de opslag en had bij winst de koningsmantel mee kunnen nemen richting Mantgum. Maar ja, die laatste hobbel heette het partuur Marten Bergsma en het verleden van een pijnlijke nederlaag was nog maar een week oud. En die laatste hobbel heette ook druk.
 
Pijnlijk omdat de eigen opslagrichting het liet afweten en het was alsof die finale in Easterlittens werd gekopieerd. Zelfde aantallen, deze keer ietwat triester vanwege het weer. En toch had het bij die 3-1 voorsprong voor partuur Van der Bos anders kunnen lopen op 6-6. De bal van Van der Bos viel buiten de lijnen en dus ging de reddingsboei bijna drijvend door de vele regen richting het partuur van Bergsma. Toen Drent in het volgende eerst boven sloeg was er weer evenwicht.
 
‘It sintsje skynt wer, wy pakke ús nivo wer werom’, zo sprak Bergsma in de figuurlijke betekenis want de hemel bleef huilen. Op 4-3 en 6-2 miste Van der Bos enkele malen het perk en mocht Steenstra de inboedel veiligstellen. Een ondankbare taak voor de tengere Steenstra, en hij miste het perk op 6-6. Hij nam dus net een slag te laat die opslag over. Dus werd het 5-3, maar er bleef hoop want op 2-6 kon Kootstra de kaats niet passeren. Een eerst later maakte Bergsma het bijna in zijn eentje af. Twee keer een kwaadslag van Triemstra betekende op 6-0 het einde van de partij.
 
Qua spanning had het treffen tussen de parturen Marten Bergsma en Menno van Zwieten de dag moeten redden. Het ging om de premie of niks en het zat de formatie Bergsma in alles mee. Op 3-1 en 6-6 sloeg Van Zwieten uitstekend op, maar de te grote stuit werd boven geslagen door Kootstra. Ja dan houdt het op natuurlijk en dat gold zeker voor het perk Hiemstra-Wassenaar die van plek wisselden. Maar vergaten dat Bergsma op dit moment met voorsprong de beste opslager van het peloton is. Hij bewees dat met zitballen op 4-1 en 6-2 en op 5-2 en 6-6.
 
En zo wordt het seizoen 2020 het jaar van het partuur van Marten Bergsma. Misschien niet in potentie het beste partuur maar wel in de uitvoering. En nummer twee in de uitvoering is duidelijk het partuur van Menno van Zwieten. Met Menno van Zwieten die als verliezer uit ‘it stellen’ kwam. Op basis van zijn prestaties aan de opslag had hij beter verdiend. Zoals Steenstra het ook niet verdiende om afgelopen week zo in de krant te worden weg gezet.
 
Alleen Johannes Brandsma benaderde in diezelfde krant de realiteit van de afgelopen drie jaar. En dat mag ook weleens worden gezegd. Want op basis van Huizum en Easterlittens wordt die puntenjacht nog een barre tocht. Zeker als er geen verbetering komt in het onderdeel ‘opslaan onder druk’.
 
 
 
Uitslag Huizum: 1. Marten Bergsma (koning), Dylan Drent en Hendrik Kootstra.
2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra; 3. Enno Kingma, Hessel Postma en Erwin Zijlstra; 3.
 
 
 
Cijfers Huizum: eerste omloop: 1. Haye Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma – 2. Patrick van Dellen, Hyltje Bosma en Hendrik Bouwhuis 5-3 en 6-6; 3. Jelte-Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar – 4. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 0-5 en 6-6; 5. Haye Jan Nicolay (in plaats van Peter van Zuiden), Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma (in plaats van Thomas van Zuiden) – 6. Menno van Zwieten, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar  0-5 en 2-6; 7. Elgar Boersma (in plaats van Pieter Jan Plat) Sjoerd de Jong en Bauke Triemstra – 8. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 4-6; 9. Johannes van der Veen, Kevin Jordi Hiemstra en Tsjerk Elsinga -  10. Enno Kingma, Hessel Postma (in plaats van Kees van der Schoot) en Erwin Zijlstra 2-5 en 4-6. Tweede omloop: 1. Haye Jan Nicolay c.s. - 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 4-6; 6. Menno van Zwieten c.s. - 8. Marten Bergsma c.s. 2-5 en 6-6; Enno Kingma c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Enno Kingma c.s. – 4. Gert –Anne van der Bos c.s. 1-5 en 0-6; 8. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Finale: 8. Marten Bergsma c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-4 en 6-0.
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers