contact zoeken wedstrijden

Bauke Triemstra koning in eigen dorp!

Tekst: Jan Braaksma
Foto en Video: KNKB Media

Bauke Triemstra mag zich een jaar lang koning in eigen dorp noemen.  Samen met de onttroonde koning van 2019 Erwin Zijlstra en Hendrik Jan van der Velde uit Makkum wist hij als eerste het wiel over de meet te drukken. Het was met miniem verschil maar de misser van Van Zwieten op 5-5 en 6-4 was toch voldoende voor de winst op de d.e.l. – wedstrijd van k.v. Het Noorden uit Sint Jacobiparochie.
 
De tiende misser van opslager Menno van Zwieten gooide op die stand de deur in het slot. De partij in Sint Jacobiparochie had veel last van de harde wind die het mooie en pas gemaaide kaatsveld de gehele dag teisterde met als gevolg dat het buitenslagen regende. Aan het eind van een hele matige kaatsdag stond de teller op 179 misser oftewel bijna 20 de partij. Het is dit jaar schering en inslag wat het aantal missers betreft. Ook deze partij kenmerkte zich met buiten, boven of kwaad. Het aantal zitballen hield ook al niet over laat staan de publieke belangstelling. Tijdens de finale waren er een kleine 90 liefhebbers. Een teken dat de wedstrijden d.e.l. niet door de liefhebber worden omarmd, ook niet in corona tijd.
 
Trio Menno van Zwieten pakte in de finale dan wel het eerste spel maar daarna werden de bordjes snel verhangen in het voordeel van Bauke Triemstra c.s. Via drie keer 6-4 en eenmaal schone zes was het binnen de kortste keren 4 om 2 voor de latere winnaar. Bij 4 om 2 en 6-2 leek de vijf eersten voor trio Bauke Triemstra voor het grijpen maar niets was minder waar en voorbij slaan van de kaats door Kevin Jordi Hiemstra op 4-2 en 6-6 bracht de spanning weer terug in de partij.
 
Het werd zelfs twee spel gelijk met kwaad uitslaan van Hendrik Jan van der Velde op 4-3 en 4-6. Vervolgens sloeg dezelfde Kevin Jordi op 4-4 en 6-6 nipt kwaad uit maar omdat Erwin Zijlstra dat op 5-4 en 0-6 ook deed werd het weer gelijk. De zitbal van Zijlstra op 5-5 en 4-4 was de opmaat naar de zege. Het was de enige zitbal van Zijlstra maar deze telde dubbel. Op 5-5 en 6-4 miste vervolgens Van Zwieten.
Bauke Triemstra werd uitgeroepen tot koning van de partij.
 
De winnaar had in de aanloop naar de finale weinig te stellen met trio Enno Kingma, Jelle Scharringa en Tjisse Steenstra (5-1 en 6-4). In de strijd om de premie of niets was Johannes van der Veen, Taeke Triemstra en Sjoerd de Jong de tegenstander. Met een stevig van zich afslaande Hendrik Jan van der Velde werden de nodige bouwstenen voor een plek in de finale bewerkstelligd. Na een snelle twee spel voorsprong werd het nog 4 om 2 maar daarna deed de bovenslag van Erwin Zijlstra op 4-2 en 6-6 de deur definitief op slot. (5-2 en 6-0).
 
De premiewinnaar moest er veel meer voor doen om uiteindelijk de finale te kunnen bereiken. Johannes van der Veen, Taeke Triemstra en Evert Pieter Tolsma bogen pas bij 5-5 en 6-2. Taeke Triemstra verzorgde tot 5 om 4 de tweede opslag maar dat was bepaald geen succes. Tegen de drie zitballen stonden maar liefst negen missers.
 
In de tweede omloop was het nog meer kantje boord. Simon Zijlstra, Dylan Drent en Thomas van Zuiden lagen lang in winnende positie maar de nipte kwaadslag van Dylan Drent op 5-4 en 6-6 bleek uiteindelijk fataal. Op 5-5 en 6-6 sloeg Thomas van Zuiden de bal buiten het speelveld.
De halve finale tegen Gert-Anne van der Bos, Renze Pieter Hiemstra en Hendrik Kootstra werd dan weer verrassend gewonnen. Trio Van der Bos was het huizenhoge favoriete partuur maar kon dat nooit waarmaken. Voorinse Renze Hiemstra ramde elf ballen over de bovenlijn maar achterinse Hendrik Kootstra liet te veel steken vallen. Op 5-4 en 6-6 sloeg de uitblinkende Hiemstra de bal nipt kwaad retour.
De zege tegen Marten Bergsma c.s. in de eerste omloop was ook al nipt maar de score van 5-4 en 6-4, maar was toch voldoende voor de derde prijs.  
  
Uitslag: 1. Bauke Triemstra (Sint Jacobiparochie) (koning), Hendrik Jan van der Velde (Makkum) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 2. Menno van Zwieten (Heerenveen), Kevin Jordi Hiemstra (Koarnjum) en Patrick Scheepstra (Franeker); 3. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Renze Pieter Hiemstra (Deinum) en Hendrik Kootstra (Minnertsga).
 
Cijfers Sint Jacobiparochie. Eerste omloop: 1. Simon Zijlstra, Dylan Drent en Thomas van Zuiden – 2. Enno Kingma (vervanger Auke Boomsma), Gabe-Jan van Popta en Hans Wassenaar 5-1 en 6-2; 3. Johannes van der Veen, Taeke Triemstra en Evert Pieter Tolsma – 4. Menno van Zwieten, Kevin Jordi Hiemstra en Patrick Scheepstra 5-5 en 4-6; 5. Enno Kingma, Jelle Scharringa en Tjisse Steenstra – 6. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Erwin Zijlstra 1-5 en 4-6; 7. Johannes van der Veen (vervanger Peter van Zuiden), Taeke Triemstra (vervanger Kees van der Schoot) en Sjoerd de Jong – 8. Haye Jan Nicolay, Jelte Visser en Laas Pieter van Straten; 9. Gert-Anne van der Bos, Renze Pieter Hiemstra en Hendrik Kootstra – 10. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Tsjerk Elsinga 5-4 en 6-4. Tweede omloop: 1. Simon Zijlstra c.s. - 4. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 6-6 (partuur Van Zwieten wint); 6. Bauke Triemstra c.s. – 7. Johannes van der Veen c.s. 5-2 en 6-0. 9. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Gert-Anne van der Bos c.s. - 4. Menno van Zwieten c.s. 4-5 en 6-6. 6. Bauke Triemstra c.s. staand nummer. Finale: 6. Bauke Triemstra c.s. - 4. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 4-6.
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers