contact zoeken wedstrijden

Manon Scheepstra superieur in Wommels

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Lieuwe Bosch
Video's: KNKB Media

De Nederlandse staat was failliet gegaan indien de Staatsloterij net zo gemakkelijk te voorspellen was als een hoofdklassenpartij voor dames vrije formatie. In Wommels was het weer ‘business as usual’ met de formaties van Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia tegenover het partuur Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra. De met historie overladen erfvijanden die allebei een hekel hebben aan verliezen.

LBT_8411

‘Ik haat twadde en tredde prizen’, zo zei Tuinenga na afloop. Je kunt je er wel iets bij voorstellen. Eerst voetje voor voetje over de met zeep ingesmeerde evenwichtsbalk van de halve finale. Dat was overigens niet de bedoeling want er stond nog een forse rekening open en dat gaat zeker op voor iemand als Tuinenga die het haat om te verliezen.
 
Die rekening betrof de verloren finale in Burgwerd toen het partuur van Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma de favoriete blauwhemden slechts een spel gunden. In Wommels was alles anders, het trio Tuinenga koesterde een 5-2 voorsprong en de wraak leek gesuikerd ook al was de bezetting bij het partuur van Bruinsma net even anders. Harmke Siegersma had zich geblesseerd afgemeld vanwege een operatie eerder deze week en Marte Altenburg mocht de honneurs waarnemen.

LBT_8521

Een 5-2 voorsprong met een uiterst succesvolle luchtbrug naar het achterperk van vooral Wijnia. Door het bijna windstille weer gingen de ballen met ‘gong’ van Tuinenga vaker dan eens kwaad. Toch had vijf eersten gelijk uiteindelijk niet gehoeven indien het allemaal wat koelbloediger was afgehandeld. De triktrak boven van Monfils op 5-3 en 4-6 werd voorafgegaan door een kwaadslag van Bakker vanaf de boven. En dan voel je met 5-4 het mes in de rug prikken. Het wordt 5-5 en natuurlijk heb je pech als je Bakker heet en op 4-2 de retourbal tegen de rug van Wijnia slaat.
 
De partij koerste richting alle hout en op die stand bewees Tuinenga met een zitbal op Monfils dat zij een hekel aan verliezen heeft.  De weg van het partuur Sijbrandij had de allure van voor de wind zeilen met windkracht acht. Natuurlijk was het een meevaller in de eerste omloop dat Sandra Hofstra moest uitvallen met een knieblessure. Maar een omloop later was het krachtwerk in het perk indrukwekkend, zeven ballen zeilden ongehinderd over de boven en het trio Roelie Kroondijk kon op 5-0 niks anders doen dan de overgave tekenen met een buitenslag van Kroondijk op 5-0 en 6-6.
 
Met lede ogen moest coach Peter Tolsma in de finale zien hoe ‘zijn’ partuur Sijbrandij het persoonlijke verkoos boven het zakelijke. Dat zakelijke betekent gewoon een kaats leggen en die met een sterke opslag binnen halen. Maar het vizier van de beide roodhemden was gericht op de boven want ballen bovenslaan veroorzaakt meer pijn bij de opslag dan een kaats leggen. En dus was het 3-0 voor het trio Tuinenga, die haar pijlen vooral op het voorperk richtte. En met succes want Scheepstra sloeg in die eerste helft toch een viertal ballen kwaad.
 
De stalorder van de coach op 3-0 kwam er op neer de boven taboe te verklaren. Dat zou niet genoeg zijn voor een inhaalrace want het was de magie van Scheepstra die voor wonderen zorgde. ‘Ik dacht van dit zullen we toch niet weer beleven’, zo zei Scheepstra na afloop. Herinneringen aan die eerste nederlaag in Morra kwamen bij haar boven. Bovendien kreeg Scheepstra onverwachte steun van het beetje regen dat viel.
 
De eerste golf van inspiratie kwam op 3-0 en 6-6 via een bovenslag van Scheepstra. Vervolgens een zitbal op 3-1 en 4-6 want na een spel had Scheepstra de opslag overgenomen van Sijbrandij. In het volgende eerst werden eerst vier punten binnengehaald en vervolgens op 6-0 bekroond met een bovenslag. Drie ‘skjinne’ eersten leidden tot 5-3. Een zitbal van Tuinenga betekende 5-4 maar verder kwam het partuur niet. Op 5-4 en 6-4 sloeg Scheepstra haar zevende bal boven.
 
Matchwinner dus maar je vraagt je wel af waarom er zo hardnekkig op Scheepstra werd gekaatst terwijl zij aan de opslag met vier zitballen ook al bewees dat er geen winst bij haar te halen viel. Het tactische maakte plaats voor het persoonlijke en dat is een slechte raadgever in de sport zoals in Wommels bleek.
 
Uitslag Wommels: 1. Nynke Sijbrandij (Leeuwarden), Manon Scheepstra (Leeuwarden) en Marrit Zeinstra (Groningen); 2. Ilse Tuinenga (Franeker), Margroiet Bakker (Easterlittens) en Sjanet Wijnia (Wommels); 3. Roelie Kroondijk (Easterein), Klasine Huistra (Reduzem) en Jennie Terpstra (Mantgum)
 
Cijfers Wommels. Eerste omloop: 1. Sietske Okkema, Jeska Terpstra en Martzen Deinum  - 2. Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia 1-5 en 2-6; 3. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Marte Altenburg (vervangster Harmke Siegersma) – 4. Serena Hovenga, Amarins de Groot en Aluca Bouma 5-2 en 6-4; 5. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Jennie Terpstra  - 6. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma 5-4 en 6-6; 7. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra – 8. Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Louise Krol 5-1 en 6-4. Halve finale: 2. Ilse Tuinenga c.s. – 3. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 5-5 en 6-6 (partuur Tuinenga wint); 5. Roelie Kroondijk c.s. - 7. Nynke Sijbrandij c.s. 0-5 en 6-6. Om derde prijs: 3. Anna-Brecht Bruinsma c.s. - 5. Roelie Kroondijk c.s. 4-5  en 0-6. Finale:  3. Ilse Tuinenga c.s. - 7. Nynke Sijbrandij c.s. 4-5 en 4-6.
 

LBT_8718
Trio Sijbrandij wint in Wommels

DH Wommels VF: partuur van Nynke Sijbrandij wint vandaag in Wommels, ze winnen met 5-4 6-4 in de finale van partuur Ilse Tuinenga #kaatsen #keatsen

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zaterdag 15 augustus 2020
KNKB Media (c) 2020 | Manon Scheepstra Wommels

Manon Scheepstra had met haar partuur de harde woorden van coach Peter Tolsma nodig om scherp te zijn tegen het trio Ilse Tuinenga.

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zaterdag 15 augustus 2020

Ilse Tuinenga baalt van de tweede prijzen.... #kaatsen #keatsen

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zaterdag 15 augustus 2020

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers