contact zoeken wedstrijden

Anne Monfils schrijft eigen sportwet met dubbel

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Anne Waterlander
Video: KNKB Media

Anne Monfils twee keer in de krans dit weekend!
Anne Monfils twee keer in de krans dit weekend!

Bijna gracieus huppelde de ranke Anne Monfils zondag langs de stapel sportwetboeken die allemaal teren op ervaringen uit het verleden. Zaterdag de krans in Mantgum, zondag met Anna-Brecht Bruinsma en Harmke Siegersma de sterkste op de dames hoofdklas vrije formatiepartij in Burgwerd.

Bijltjesdag in Burgwerd, dat kun je wel stellen als er een ander partuur dan de twee regerende grootmachten in het blauw en rood niet winnen. Samen met een geduchte Anna-Brecht Bruinsma en een kien kaatsende Harmke Siegersma werd het zondag 9 augustus in Burgwerd toch een grote verrassing toen het zwaar favoriete trio Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia op 5-2 en 6-6 het hoofd boog.
 
En Anne Monfils voegde eigenhandig een nieuw hoofdstuk toe aan het sportwetboek. Het verhaal dat iemand die een dag eerder bij temperaturen van boven de dertig graden in Mantgum vier partijen lang voorbest op en achterin de ‘sterke earm’ uithangt, een dag later gesloopt moet zijn. Nu dient gezegd dat zij niet echt de luidkeelse aanmoedigingen van een al te enthousiaste senior nodig had om te winnen. Monfils trof het met het wel erg krachtige opslaan van Bruinsma die ogenschijnlijk minder gevaarlijk ogen dan de dodelijke projectielen van Tuinenga. Maar vaak wel geplaatst en dat hadden Monfils en Siegersma nodig.

DSC_5695

De eerste vuurproef was in de halve finale toen het ‘rode gevaar’ verslagen moest worden en dan hebben wij het over de grootmacht Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra. De 5-3 voorsprong was er een volgens het Duitse spoorboekje, alles op tijd en volgens verwachting. Maar dan komt Bruinsma op het toneel met verrassende zitbal op 5-3 en 6-6 tegen het toch niet geringe perk Scheepstra-Zeinstra.
 
De beul slijpt met veel geduld de bijl, maar wordt ietwat onzeker als Scheepstra op 4-2 het perk mist. De zitbal op Siegersma en een kwaadslag van Monfils zorgen voor 6-6. Op die stand tovert Monfils ‘de sterke earm’ uit de hoge hoed met een bovenslag. Dus vijf eersten gelijk en dan is vreugde en verdriet toch even gevoeliger. Op 4-4 slaat Scheepstra ietwat fortuinlijk de kaats voorbij. Fortuinlijk omdat Bruinsma over de bal heen lijkt te duiken.
 
Siegersma passeert daarna bekwaam de kaats en dan is het woord aan Sijbrandij op 5-5 en 6-6. De blonde opslager mist het perk en dat doet toch veel meer pijn dan op welke andere stand ook. Gematigde vreugde bij het trio Bruinsma dat weet dat de blauwe moloch wacht in de finale, de rode draak verslagen en nu richting blauwe draak.
 
Terwijl Monfils aan haar eigen hoofdstuk werkte in het sportwetboek, spotte Wijnia openlijk met alle sportwetten. De achttien jaar voorbij, dus heit Jappie kon niet zijn veto uitspreken over het meedoen van de oudste dochter. ,,As ik it foar it sizzen hie dan hie Sjanet dit wykein net meidien. Fjouwer kilo lichter, se hat diabetes, eins is it net ferantwurde dat se meidocht.’’
Dat was echter een deel van het verhaal, het andere deel werd geschreven door verstandig kaatsen. Siegersma probeerde het opslaan van de onbetwiste kanonnier Tuinenga zo veel mogelijk te beperken. En de eigen bezorgde alle ballen op het juiste adres in het achterperk. Dus ging Margriet Bakker achterin en nam zij ook nog de opslag over van Wijnia. Een partij met relatief heel weinig bovenslagen, een partij dus van uitgaan van eigen kracht zoals het trio Bruinsma dat deed. Op 5-1 wist Tuinenga met voor de kaats keren nog het spel te veroveren. Maar een eerst later viel haar bal op 6-6 buiten de lijnen.
 
En dus kreeg Anne Monfils haar ‘dubbel’ dit weekend met de belangrijke wijsheid dat je beter je eigen sportwetboek kunt schrijven dan die wetten te tarten zoals Sjanet Wijnia mocht ondervinden.
 
 
Uitslag Burgwerd: 1. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma; 2. Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia; 3. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra.
 
Cijfers Burgwerd. Eerste omloop: 1. Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Louise Krol – 2. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma 5-4 en 6-0; 3. Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia – 4. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Jennie Terpstra 5-4 en 6-0; 5. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra – 6. Andrea Kroes, Sigrid de Jong en Marije Hellinga 5-1 en 6-0; 7. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma – 8. Sietske Okkema, Jeska Terpstra en Martzen Deinum 5-3 en 6-2. Halve finale: 1. Tineke Dijkstra c.s. – 3. Ilse Tuinenga c.s. 2-5 en 6-6; 5. Nynke Sijbrandij c.s. - 7. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 5-5 en 6-6 (partuur Bruinsma wint). Om derde prijs: 5. Nynke Sijbrandij c.s. -  1. Tineke Dijkstra c.s. 5-0 en 6-6. Finale:  3. Ilse Tuinenga c.s. - 7. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 2-5 en 6-6.
 

_AWA5016

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers