contact zoeken wedstrijden

Tropische trilogie Sterke Earm Groningen

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Anne Waterlander
Video: KNKB Media

‘Nergens op rekkenje’ was zaterdag 8 augustus het mentale geheim van Aletta van Popta, Hiske Zeinstra en Anne Monfils en het bracht het trio van Wezon de sterke earm uit Groningen de kransen op de zeventiende Jong Famme Partij in Mantgum. Ook verliezend finaliste Anouk Smink had nergens op gerekend en het leverde haar met nicht Larissa Smink en Kim Dijkstra een tweede prijs op voor de kaatsvereniging uit Makkum.
 
Globetrotters in miniformaat zo zou je de drie prijswinnende parturen kunnen noemen. De op papier gedoodverfde favoriet Wommels met Sjanet Wijnia, RixtWijnia en Martzen Deinum had misschien licht te lijden onder de reisinspanningen van Sjanet Wijnia die in de nacht van vrijdag op zaterdag Italië verruilde voor Wommels. Kim Dijkstra kwam te elfder ure uit Berlijn en dan kun je qua voorbereiding toch stellen dat de beste voorbereiding toch de reis is die niet doorging.
 
En dan komen we bij de ranke, blonde Aletta van Poptauit die samen met mem zo zou kunnen meedoen aan de kwis ‘Zo moeder zo dochter’. Aletta miste de ‘wjukken’ van een vliegtuig op weg naar een stage van twee maanden in Sri Lanka, maar mocht als troost nabij MFC De Wjukken in Mantgum een kort regenbuitje van champagne over zich heen laten gaan. ,,Ik wie stoppemei keatsen dit jier want ik soe nei Sri Lanka.’’ Ontwikkelingswerk voor de studente fysiotherapie aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Via de mail kwam het winnend verbond tot stand.
 
Want Hiske Zeinstra en Anne Monfils zijn natuurlijk oude bekenden van elkaar op de klassieker in Mantgum, dit jaar net als twee jaar daarvoor opnieuw winnaar. In 2018 en 2019 met Marrit Zeinstra. Een tropische trilogie dus met een wisselende bezetting. Met Monfils als ‘de sterke earm’ uit Groningen. Voorbest op en achterin. Van Poptaofferde haar vaardigheid als achterinse ten faveure van het geheel. Een offer dat ook Kim Dijkstra voor Makkummet liefde bracht.
 
Maar wat scheelde het weinig in het treffen tussen Wommels en Makkum in die halve finale. Makkumleunde op een riante 5-2 voorsprong, op 4-6 slaat Anouk Smink de kaats niet voorbij, dus 5-3 nog geen vrouw overboord. In het volgende eerst zeilt er een bal op 4-4 richting boven die keurig retour gaat tot voor de opslag. Maar Larissa Smink maakte een voetfout en dus is het 4-6. Vervolgens wordt de kaats niet genomen en dan wordt de adem van Wommels wel erg hinderlijk in de Makkumer nek.
 
Anouk slaat vervolgens op 5-4 en 6-6 kwaad en dan lijkt er sportleed op komst: 5-5. En dan bewijst het perk Smink-Smink haar kracht (goed voor tien keer boven). Twee keer Larissa en een keer Anouk betekent 6-2 en dan komt het sportleed op andere wijze om de hoek kijken. Kim Dijkstra slaat op en de bal wordt in gegeven terwijl alles wat Wommels is er van overtuigd is dat die bal voor was. Een onbevredigend en enigszins onwaardig einde van een fraaie partij.
 
In de eindstrijd van Makkum tegen Groningen zal Dijkstra misschien nog even gedacht hebben aan het Berlijnse overwinningssymbool bij uitstek, de Brandenburger Tor, dat in de loop van de finale steeds verder uit het zicht raakte. Na een 4-2 achterstand ruilde Kim Dijkstra van plek met Anouk Smink omdat laatstgenoemde kramp in haar kuit had. Het mocht niet baten, Monfils sloeg op 4-2 en 6-6 riant boven en maakte het een eerst later op 6-2 af met een zitbal.
 

Cijfers Mantgum. Eerste omloop: 1. Bolsward – 2. Minnertsga 4-5 en 2-6; 3. Easterein – 4. Berltsum 5-0 en 6-0; 5. Ried – 6. Ee 3-5 en 4-6; 7. Dronryp – 8. Mantgum1-5 en 2-6; 9. Workum – 10. Groningen 2-5 en 6-6; 11. Grou – 12. Goënga 5-5 en 6-6 (Grou wint); 13. Makkum– 14. Marsum 5-4 en 6-2; 15. Jirnsum – 16. Wommels 3-5 en 0-6; 17. Sexbierum-Pietersbierum staand nummer.  Tweede omloop: 17. Sexbierum-Pietersbierum – 2. Minnertsga 5-1 en 6-2; 3, Easterein – 6. Ee 5-1 en 6-2; 8. Mantgum – 10. Groningen 2-5 en 0-6; 11. Grou – 13. Makkum 2-5 en 0-6; 16. Wommels staand nummer. Derde omloop: 16. Wommels – 17. Sexbierum-Pietersbierum 5-1 en 6-2; 3. Easterein – 10. Groningen 1-5 en 4-6; 13. Makkum staand nummer. Halve finale: 13. Makkum – 16. Wommels 5-5 en 6-2; 10. Groningen staand nummer. Finale: 10. Groningen – 13. Makkum 5-2 en 6-2.   
 

LIVE | Finale Jong Famme: Groningen - Makkum

LIVE | Finale Jong Famme: Groningen - Makkum Commentaar: Walter Miedema & Wybrig Bakker

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zaterdag 8 augustus 2020
Anne Monfils wint Jong Famme

INTERVIEW | Anne Monfils wint voor de 3e keer Jong Famme: "Anders dan andere jaren" #JongFamme #kaatsen #keatsen

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zaterdag 8 augustus 2020
LIVE | Halve finale Jong Famme: Makkum - Wommels

LIVE | Halve finale Jong Famme: Makkum - Wommels

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zaterdag 8 augustus 2020
Kim Dijkstra van Makkum tevreden met 2e prijs

INTERVIEW | Kim Dijkstra van Makkum tevreden met 2e prijs #JongFamme #kaatsen #keatsen

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zaterdag 8 augustus 2020

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers