contact zoeken wedstrijden

Fiera de Vries en de balans tussen trots en teleurgesteld

Tekst: Jelle Bangma
Portretfoto: Jelle Bangma

Fiera de Vries in de style zoals we haar kennen

Ze is jarenlang ‘dat meisje met het rode petje’ en groeit uit tot een pittige, stevige meid die weet wat kaatsen is. De jeugdjaren sluit ze in 2019 af met het winnen van het klassement bij de Meisjes met 47 punten. Ze hangt tien kransen aan de muur en wint acht tweede prijzen. Om trots op te zijn. En toch… één belangrijke krans heeft ze nooit kunnen winnen en die teleurstelling doet nog altijd pijn…
 
Fiera de Vries (17) uit Sexbierum, net geslaagd voor haar Atheneum, heeft een vlotte babbel en een brede lach. ‘Fiera’ betekent ‘trots’, zo wordt mij verteld en op de vraag waar ze trots op is, benoemt ze allereerst de maatschappelijke stap die ze mag zetten. ,,Ik ben toegelaten tot de opleiding geneeskunde. Ik wil mijn hele leven al arts worden en na de vakantie mag ik in Groningen beginnen. Uit de 1700 aanmeldingen en de 410 beschikbare plaatsen ben ik na vier toetsen geëindigd op nummer 319. Ik ben echt super blij.” Terecht natuurlijk en misschien zegt het iets over haar winnaarsmentaliteit. ,,Ja, als ik echt iets wil, dan ga ik er ook helemaal voor.”
 
Het kaatsen was er al toen ze nog maar net kon lopen, bij wijze van. Pa en ma De Vries stimuleerden de sport als geen ander bij Fiera en haar zus Nadine. En ook al was Nadine na een aantal jaren uitgekeken op het spelletje, bij Fiera was de vlam voorgoed ontstoken. ,,Ik ging al snel naar kaatsschool De Greidhoeke en heb daar heel veel geleerd. Later kwam ik bij de Stichting Score.” En thuis in Sexbierum was er heel veel mogelijk. Met een tuin van vijftien meter achter de woning werd er geregeld een perk uitgelegd en werd er volop getraind en gekaatst.
 
Op het dorp wonen meer goede kaatssters, maar niet precies in Fiera haar leeftijd. Zo veranderde de samenstelling van haar afdelingspartuur per jaar, met meisjes als Anna Ennema, Sigrid Post, Berber Bruinsma of Ilse Hartman. ,,Ik heb twee keer achter elkaar de Bondspartij voor Schoolmeisjes gewonnen, maar met andere maten. En dat is geloof ik wel uniek. Ja… ben ik ook best trots op.”
 
,,Trots ben ik ook op het feit dat ik afgelopen jaar de revanche Ald-Meiers in Schettens heb gewonnen. Maar ja, ik heb zes keer op de Ald-Meiers in Hitzum gestaan en die heb ik helaas nooit gewonnen.” Even blijft het stil… Dan schiet ze vol en komen er tranen. Op de vraag waarom dat verdriet zo hoog zit antwoordt ze:  ,,Ik had het opa beloofd.”
 
Fiera vertelt over opa Henk Seerden, een markante kaatspersoonlijkheid die, waar hij maar kon en de kans kreeg, z’n kleinkinderen wist te stimuleren. De laatste jaren vanuit z’n elektrische rolstoel en getooid met een opvallende cowboyhoed analyseerde hij elke wedstrijd. En niet alleen van z’n kleindochter Manon Scheepstra, maar ook van kleindochter Fiera. ,,Hij belde bijvoorbeeld altijd van tevoren om even de lijst door te nemen. Ja, in 2017 hadden we echt de kans om de Ald-Meiers te winnen, maar het ging mis tegen Easterein in de finale.” Die teleurstelling en het gevoel haar opa teleurgesteld te hebben bleef heel lang hangen.
Opa Seerden overleed op 29 november 2018. Fiera weet dat hij trots op haar was.

Fiera met Corrie Kroondijk op het hoogste podium tijdens het jeugd EK in Portugal

Er komen veel kaatsverhalen los. Bijvoorbeeld over het muurkaatsen met haar vaste ‘mattie’ Corrie Kroondijk, met wie ze zo succesvol was op het Jeugd EK in Spanje in 2017. In het hol van de leeuw met honderden brullende Spanjaarden, werd Valencia in finale verslagen. ,,We wonnen het door tactisch veel bovenhands te spelen. Dat zijn ze daar niet gewend, ze spelen het spelletje vooral onderhands. Dat was echt kicken!”
 
Maar ook een gewone kaatspartij in Rie wordt als topper benoemd, waar een achterstand van 5-0 werd omgebogen in 5-5 gelijk, ook al ging het laatste eerst verloren. Of noem de winst op de Takomstpartij, het Lanenkaatsen in Harlingen, de derde prijs op de Jong Fammepartij…

Het jaar 2020 is voor Fiera allesbehalve een verloren jaar. Ze leert te relativeren, werkt veel en vindt haar balans. Ja, ze heeft gesteld met Corrie Kroondijk en Wybrich Bakker en wie weet komt er nog wat van, maar ondertussen proeft ze ook van het ‘nieuwe normaal’. ,,Ik heb heel veel tijd voor mijn vrienden gekregen, om op stap te gaan, in de keet te zitten. En dat is ook heel leuk.”
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Suppliers