contact zoeken wedstrijden

Marten Bergsma koning op Rengerspartij

Tekst: Jan Braaksma
Foto's: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

DSC_3118

Het moest van ver komen, heel ver, maar na een ware Houdini-act was de zege op de 101ste Rengerspartij toch voor Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. In een mooie finale werd op 5-5 en 6-6 gewonnen van Menno van Zwieten, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar door de negende misser van Menno van Zwieten. Hij had de gehele dag prima opgeslagen maar na een 5-3 voorsprong was het zijn formatie die alsnog aan het kortste eind trok.
 
Daar leek het aanvankelijk helemaal niet op. Trio Menno van Zwieten ging na eersten gelijk in rap tempo naar de vijf eersten. De opslag was solide en in het perk was tot dan weinig te halen bij Hiemstra en Wassenaar. De misser van Bergsma op 3-1 en 6-6 was natuurlijk een mooi cadeau.  Maar toen de zege voor het grijpen lag veranderde er toch iets. De bovenslag van Hendrik Kootstra was het begin van de ommekeer. Dat zou zo maar kunnen, maar op 5-2 en 4-4 rammelde Hiemstra een bal over de bovenlijn en er kwam een kaats bij dezelfde lijn.

DSC_3476

Het ruim opgekomen publiek ging al richting uitgang maar een fraaie klap van Drent werd gevolgd door een misser van Van Zwieten. Dat was 5 om 3, zou de partij toch nog kantelen? Na 5-3 en 2-2 miste Hiemstra tweemaal op een bal van Bergsma en de latere koning pakte het vierde bordje met een zitbal op 5-3 en 4-6. Het was weer partij! De bovenslag van Drent op 5-4 en 4-6 zorgde voor de niet meer verwachte aansluiting.  Bergsma c.s. liep zelfs uit naar een 5-5 en 6-2 voorsprong maar  een buitenslag van Bergsma en goed retour slaan van Van Zwieten bracht alle hout aan de telegraaf. Het was Van Zwieten die daarop nipt miste.  
 
Marten Bergsma werd uitgeroepen tot koning van de partij en daar kon iedereen wel vrede mee hebben, maar het koningschap had Hendrik Kootstra ook beslist niet misstaan. Partuur Bergsma zat mooi in de lijst. Auke Boomsma c.s. ging bij 5-0 en 6-6 over de knie en in de strijd om de premie of niets was trio Remmelt Bouma ook een gewillige prooi. (5-1 en 6-6).
 
Het premie winnende partuur was in aanloop naar de finale veel scherper dan Jelte-Pieter Dijkstra c.s.  Het werd dan wel vier keer zes gelijk maar alle bordjes gingen wel naar trio Van Zwieten. De laatste maal gebeurde dat op 5-2 en 6-6 door een misser van opslager Jelte-Pieter Dijkstra.
 

DSC_3465

 
Van Gert-Anne van der Bos c.s. mocht meer worden verwacht maar dat bleek slechts schijn. Het licht favoriete partuur was in de eerste omloop al ontsnapt door nog nipt met 5-5 en 6-4 te winnen van Johannes van der Veen c.s. Dat was meer geluk dan kaatswijsheid. Opslager Van der Bos was volkomen de weg kwijt (14 missers) en ook zijn maten waren verre van goed. Dat Steenstra de zege alsnog over de streep kon trekken was een gelukje.
 
Tegen trio Van Zwieten ging het tot 3 om 2 en 2-6 nog redelijk goed. Het was niet geweldig, maar het kon alle kanten nog op. De bal die Steenstra op 3-2 en 2-6 opsloeg was prima, alleen viel hij zo’n vijf centimeter achter de kwaadlijn.  De misser van Steenstra op 3-2 en 6-6 was het breekpunt in de partij. De koek was helemaal op bij trio Van der Bos en via schone zes en 6-2 werd er toch wel een gevoelige tik uitgedeeld door trio Van Zwieten.
 
De halve finale tegen Enno Kingma c.s. was ook een partij die als een nachtkaars uit ging. Na eersten gelijk  liep trio Van Zwieten in reuze passen naar de finish. Op 5-2 en 6-4 kon Erwin Zijlstra de kaats niet passeren. De derde prijs was voor trio Enno Kingma. Slechts een zege op Bauke Triemstra c.s. was daarvoor nodig. (5-2 en 6-2).
 
Het was in Leeuwarden de derde hoofdklassenpartij in Coronatijd en ook deze organisatie klopte als een bus. Tegen de finale werd de 500ste bezoeker geteld waarop het hek gesloten werd. LKC Sonnenborgh heeft ook aangetoond dat er in deze tijd best kan worden gekaatst. De verenigingen die de partij in een eerder stadium teruggaven moeten nog maar even de koppen bij elkaar steken. Er kan genoeg, alleen geen grote feesttent. De kaatsers en publiek zullen de nog komende partijen met groot gejuich begroeten.
 
Cijfers Leeuwarden: eerste omloop:  1. Johannes van der Veen, Kevin Jordi Hiemstra en Tsjerk Elsinga – 2.  Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 5-5 en 4-6; 3. Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 4. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar 5-2 en 6-6; 5. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 6. Auke Boomsma, Gabe-Jan van Popta en Laas Pieter van Straten 5-0 en 6-6; 7. Jelle Attema, Lennart Adema en Patrick Scheepstra – 8. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa 4-5 en 6-6; 9. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 10. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong  5-2 en 6-2. Tweede omloop: 2. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 2-5 en 2-6; 5. Marten Bergsma c.s. – 8. Remmelt Bouma c.s. 5-1 en 6-6; 9. Enno Kingma c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Enno Kingma c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 2-5 en 4-6; 5. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Finale: 5. Marten Bergsma c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 6-6 (Marten Bergsma c.s. wint).
 

Dylan Drent
Menno van Zwieten

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers