contact zoeken wedstrijden

Partuur Serena Hovenga verrassende winnaar in Marsum

Tekst: Jan Braaksma
foto: KNKB Media

Marsum Winnen in de eigen woonplaats, het is en blijft bijzonder. De vreugdekreten van Serena Hovenga en Lotte Delgrosso waren niet van de lucht nadat ze met Harmke Siegersma de door kaatsvereniging Foarút georganiseerde door-elkaar-loten dames hoofdklassenpartij in hun woonplaats Marsum op hun naam hadden geschreven.

In de finale werden Ilse Tuinenga, Imke van der Leest en Louise Krol op 5-2 en 6-0 verslagen. Het partuur van Serena Hovenga deed in de finale wat het in de partijen daarvoor ook al deed: degelijk kaatsen en betrekkelijk weinig fouten maken. Serena Hovenga sloeg de hele dag goed op, Lotte Delgrosso sloeg prima uit en Harmke Siegersma scoorde in haar dubbelrol een meer dan ruime voldoende.

 
Trio Tuinenga dat toch als favoriet aan de finale was begonnen pakte het eerste bordje door een zitbal van Ilse op 6-4. De bovenslag van Harmke Siegersma op 2-6 betekende eersten gelijk en het was ook de opmaat naar een 3 om 1 voorsprong. Een zitbal van Ilse Tuinenga op 6-0 betekende 3-2. Wie dacht dat trio Tuinenga daarna door zou stoten kwam bedrogen uit. Harmke Siegersma sloeg op 4-6 boven en dat betekende een 4 om 2 voorsprong. Het zevende eerst was uiteindelijk beslissend. Trio Tuinenga kwam met 6-2 voor maar een zitbal van Serena en twee opslagmissers van Ilse betekenden 5 om 2. Het was de beslissing in de partij. Op 5-2 en 6-0 miste Ilse voor de zesde keer het perk.

Het partuur van Serena Hovenga moest lang wachten voor het de eerste partij kon kaatsen. Bij de tegenstanders in de eerste omloop ontbraken Margriet Miedema en Kim Dijkstra en dus moest er worden bijgeloot. Dat duurde lang omdat de partij tussen de nummers 1 en 2 van de lijst anderhalf uur duurde. Uiteindelijk kwamen Amarins de Groot en Annelien Broersma als vervangers van Miedema en Dijkstra in het veld.

Trio De Groot hing lang aan het elastiek maar moest op 5-3 en 6-2 het hoofd buigen na een bovenslag van Harmke Siegersma. De partij in de halve finale kende geen spanning. Annet de Haan, Anke Winkel en Melissa Rianne Hiemstra wilden wel maar konden niet en werden op 5-1 en 6-4 veroordeeld tot de strijd om de derde prijs.

Trio Tuinenga had het in de eerste omloop makkelijker dan vooraf was ingeschat tegen Nynke Sijbrandij, Sigrid de Jong en Marrit Zeinstra. Sijbrandij en Zeinstra misten in totaal elf keer het perk en dat was wat te veel van het goede. Op 5-2 en 6-6 was de zevende misser van Nynke Sijbrandij beslissend.
 
In de halve finale waren Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Manon Scheepstra de tegenstanders. Het verschil was niet eens zo heel erg groot maar Tuinenga en haar maten waren op de beslissende momenten net wat slagvaardiger dan wel gelukkiger. Via twee keer 6-4, twee keer 6-6 en één keer 6-2 werd het 5-0 voor trio Tuinenga.

Onder aanvoering van Manon Scheepstra kwam haar partuur nog wel terug tot 5-3 maar diezelfde Manon Scheepstra kon op 5-3 en 6-0 de kaats niet passeren.

Dijkstra, Hofstra en Scheepstra wonnen uiteindelijk de derde prijs. De strijd om die derde prijs tegen Annet de Haan, Anke Winkel en Melissa Rianne Hiemstra was in ruim 20 minuten beslist. Het  partuur van De Haan kreeg 16 punten aan de telegraaf. Op 5-0 en 6-4 kon Anke Winkel de kaats niet passeren.

 
Cijfers Marsum. Eerste omloop: 1. Annet de Haan, Anke Winkel en Melissa Rianne Hiemstra - 2. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Annelien Broersma 5-5 en 6-4; 3. Amarins de Groot (voor Margiet Miedema), Jeska Terpstra en Annelien Broersma (voor Kim Dijkstra) - 4. Serena Hovenga, Lotte Delgrosso en Harmke Siegersma 3-5 en 2-6; 5. Amarins de Groot, Mintje Meintema en Marije Hellinga - 6. Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Manon Scheepstra 0-5 en 4-6; 7. Nynke Sijbrandij, Sigrid de Jong en Marrit Zeinstra - 8. Ilse Tuinenga, Imke van der Leest en Louise Krol 2-5 en 6-6.Halve finale: 1. De Haan c.s. - 4. Hovenga c.s. 1-5 en 4-6; 6. Dijkstra c.s. - 8. Tuinenga c.s. 3-5 en 0-6. Om de derde prijs: 1. De Haan c.s. - 6. Dijkstra c.s. 0-5 4-6. Finale: 4. Hovenga c.s. - 8. Tuinenga c.s. 5-2 en 6-0.

 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Suppliers