contact zoeken wedstrijden

ILSE TUINENGA KONINGIN Frouljus PC

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma

DSC_0043

Aan de hand van een weer weergaloos opslaande Ilse Tuinenga was haar formatie op de 43ste Frouljus-PC voor alle concurrenten een maatje te groot. Ilse domineerde de opslag met groot machtsvertoon.  In de vier gekaatste partijen plaatste zij  zestien zitballen en miste zij maar zesmaal het perk. Bovendien dwong zij de tegenpartij achtmaal tot een kwaadslag waarvan de laatste in de finale wel het meeste gewicht in de schaal bracht. Nee over de titel van koningin van de partij was geen enkel discussie mogelijk. Sjanet Wijnia, voor de derde achtereenvolgende maal, winnaar van de PC maakte haar paadje meer dan schoon en ook aan de de tweede opslag maakte zij veel punten. Dritte im Bunde Manon Scheepstra was in de finale geen bal vertrouwd en timmerde er zes ballen over heen.  De finale was in wezen een fluitje van een cent voor trio Ilse Tuinenga.

Op alle fronten werd het toch niet kinderachtige partuur van Nynke Sijbrandij, Imke van der Leest en Marrit Zeinstra overklast.  Het was dat het eerste eerst ondanks een schone zes achterstand toch nog naar trio Nynke Sijbrandij ging anders had de gelouterde formatie geen hout aan de telegraaf gekregen. Manon tikte op 6-6 de bal kwaad maar vanaf dat moment was er maar een die de lakens uitdeelde en dat was de formatie van Ilse Tuinenga. In hoog tempo en met heel goed kaatsen werd de machine van Nynke Sijbrandij ontwricht. Sjanet en Manon wisselden voortdurend in het perk en dat had tot gevolg dat de opslag van zowel Nynke Sijbrandij als die van Marrit Zeinstra totaal ontwricht werd.  Via viermaal 6-4 en tweemaal 6-2 was het binnen veertig minuten gepiept. Tegen de negen bovenslagen van Sjanet en Manon stond maar een ferre klap van Imke van der Leest  tegen over. 
Voor Ilse Tuinenga was het de vierde zege in een tijdpad van vijf jaar. Bovendien werd zij voor de derde maal gekroond tot beste van haar partuur. Voor achterinse Manon Scheepstra was het alweer de vijfde zege op de Frouljus-PC. Eerder zegevierde zij in 2013, 2015, 2016 en 2018.

De winnende formatie kreeg over de vier gespeelde partijen maar  drie eersten tegen. Jildou Sweering c.s. boog op 5-2  en 6-2 en vervolgens kregen de parturen van Tineke Dijkstra c.s. en dat van Anne Berber Zeinstra c.s. zelfs geen enkel bordje aan de telegraaf.  Het verschil in kwaliteit was soms schrijnend.
Nynke Sijbrandij c.s. zat mooi in de lijst. Andrea Kroes c.s. diende als opwarmertje en ging op 5-1 en 6-2 al richting douches. Roelie Kroondijk c.s. deed er van alles aan maar moest zich ook vrij snel gewonnen geven getuige de 5-3 en 6-2 eindstand. Een staand nummer deed de rest.

Anne Berber Zeinstra c.s. deed wat mogelijk was en pakte vrij verrassend het derde geld via twee verdienstelijke zeges op onder meer Fenna Kramer c.s. (5-4 en 6-4) en Anne Monfils c.s. (5-5 en 6-6). Dat laatste mocht zeker een verrassing worden genoemd. Martzen Deinum vertrok het vonnis door op 5-5 en 6-6 fraaie boven te slaan.
Dag voorzitter Jan Suierveld nam na een dienstverband van 43 jaar afscheid van de Frouljus-PC. Een evenement dat hij al die jaren enthousiast heeft begeleid.

Weidum in cijfers. 1. Anne Berber Zeinstra, Jeska Terpstra en Martzen Deinum  - 2. Fenna Kramer,  Margriet Miedema en Kim Dijkstra  5-4 en 6-4; 3. Anne Monfils, Margriet Bakker en Harmke Siegersma  - 4. Annet de Haan, Amarins de Groot en Hendrieke van der Schoot  5-0 en 6-2; 5. Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra  - 6. Jildou Sweering, Lotte Delgrosso en Jennie Terpstra  5-2 en 6-2; 7. Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Louise Krol – 8. Serena Hovenga,   Lobke Vlasbloem en Aluca Bouma  5-1 en 6-2; 9. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Annelien Broersma  - 10. Sietske Okkema,  Anouk Tolsma en Rixt Wijnia  5-3 en 6-0; 11. Nynke Sijbrandij, Imke van der Leest en Marrit Zeinstra  - 12. Andrea Kroes, Sigrid de Jong en Marije Hellinga 5-1 en 6-2; Tweede omloop:  1. Anne Berber Zeinstra c.s. – 3. Anne Monfils c.s. 5-5 en 6-6 (Anne Berber Zeinstra wint); 5. Ilse Tuinenga c.s. – 7. Tineke Dijkstra c.s. 5-0 en 6-6; 9. Roelie Kroondijk c.s. – 11. Nynke Sijbrandij c.s. 3-5 en 2-6; Halve finale:  1. Anne Berber Zeinstra c.s. – 5. Ilse Tuinenga c.s. 0-5 en 4-6; 11. Nynke Sijbrandij c.s.staand nummer;  Finale:  11. Nynke Sijbrandij c.s. – 5. Ils Tuinenga c.s. 1-5 en 4-6.

DSC_9589

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Suppliers