contact zoeken wedstrijden

Trio Gert-Anne van der Bos pakt de draad weer op

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Koning Tjisse met fans op de foto
Koning Tjisse met fans op de foto

Koning Tjisse Steenstra

3e prijs voor Hans Wassenaar

Op de befaamde Rengerspartij vond trio Gert-Anne van der Bos zijn ritme terug. Afgelopen drie partijen haperde de machine even maar op een zonnig Sonnenborgh vond de formatie zijn ritme weer terug. Niet dat het nu allemaal weer van een leien dakje ging maar de schwung van het begin van het seizoen zat er weer perioden in. Ondanks dat de formatie beslist nog niet top was, werd op de klassieker  in Leeuwarden toch alweer de tiende zege van het seizoen geboekt. Daarvoor moesten wel drie pittige potjes worden gekaatst.
 
In de finale tegen Menno van Zwieten c.s., recentelijk nog winnaar in Minnertsga, maakte dit trio wel punten maar de eerste vier eersten gingen allemaal naar trio Van der Bos. Tweemaal op 6-4 en tweemaal op 6-6. Drie van de vier keer haalde de latere koning Tjisse Steenstra de trekker over. Vooral aan de opslag was Steenstra heer en meester. Dat hij daarna tweemaal op zes gelijk miste doet daar niets aan af. Na 4 om 2 werden de touwtjes nog wat aangetrokken en via twee gemakkelijke bordjes (6-2 en 6-0) werd de tiende zege een feit.
 
In aanloop naar de finale moest er direct een stevig robbertje worden gevochten met Bauke Triemstra c.s. De partij in Makkum stond trio Van der Bos nog helder voor de geest en men was belust op revanche. Een partij met twee gezichten. Trio Van der Bos liep uit naar een veilig lijkende 5-1 voorsprong maar kon het eind van de partij maar niet vinden. Met slechts acht punten tegen werd het vijf eersten gelijk en dat gebeurde vooral onder de impulsen van Hendrik Kootstra die de opslag van Bauke Triemstra had overgenomen en vaak succes had bij Triemstra en Steenstra. Zo ook op 5-4 en 2-6. Maar in plaats van door te gaan gaf hij de opslag weer over aan Bauke Triemstra die niet bepaald lekker in de partij zat.
 
De jongste Triemstra miste tweemaal en bij de opslag van Kootstra verzuimde hij de bal terug in het perk te slaan. Zodoende moest hij alsnog een keer aan de bak! Gevolg: nog een misser! Dank je wel zei de formatie Van der Bos en Tjisse Steenstra maakte het daarna in stijl uit met een opslag die Hendrik Kootstra te machtig was.
 
De partij tegen Jelle Attema was een tussendoortje die binnen het half uur zijn beslag kreeg. (5-0 en 6-2 met de negende zitbal van Van der Bos). De halve finale tegen Marten Bergsma c.s. bracht meer spanning te weeg. Na eersten gelijk liep de formatie van Van der Bos uit naar een 4-1 voorsprong mede doordat Marten Bergsma op 1-1 en 6-6 miste en Tjisse Steenstra op 2-1 en 6-6 wel succes had.
 
Goed retourneren van Van der Bos op 3-1 en 6-4 maakte de twee spel vol. Daarna wisselende kansen en toen Wassenaar op 5-3 en 6-6 attent was bij het retourneren lag alles weer open. Maar daarna sloeg Taeke Triemstra tweemaal een bal boven en op 5-4 en 6-2 besliste Steenstra de partij met zijn vierde zitbal.
 
Premiewinnaar Van Zwieten c.s. zat in een mooi blokje van vier en hoefde in de eerste twee omlopen nooit het achterste van de tong te laten zien. Bouke Willem Tuinman kreeg een bordje (5-1 en 6-0) en de formatie van André van Dellen verging het evenmin goed getuige de 5-1 en 6-6 nederlaag.
Bergsma c.s. zat mooi in de lijst en kreeg direct zijn revanche tegen trio Jelte-Pieter Dijkstra dat in Makkum nog een te groot obstakel bleek te zijn. Voorinse Allard Hoekstra had nu niet de vorm van een dag ervoor en mede daardoor kwam trio Bergsma als eerste over de meet (5-4 en 6-2).
 
Op Sonnenborgh was ook een experiment met twee scheidsrechters en eerst een vijftal keurmeesters. Met blokjes aan de zijkant zoals bij het Jeu de Pelote. Dat laatste kwam direct onder vuur te liggen en dat experiment duurde ook niet lang. Verder kwam er later nog een keurmeester bij de stuiten omdat de scheidsrechters nu eenmaal geen marathonlopers zijn.
 
Leeuwarden in cijfers: 1. Johannes van der Veen, Sip Jaap Bos en Tsjerk Elsinga – 2. Jelle Attema, Gabe-Jan van Popta en Patrick Scheepstra 0-5 en 2-6; 3. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 4. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 5-5 6-0; 5. Enno Kingma, Alle Jan Anema en Daniël Iseger – 6. André van Dellen, Bauke Dijkstra en Jouke Bosje  4-5 en 0-6; 7. Bouke Willem Tuinman, René de Haan en Yannick Hielkema – 8. Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra 1-5 en 0-6; 9. Jelte-Pieter Dijkstra, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden – 10. Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 4-5 en 2-6. Tweede omloop: 2. Jelle Attema c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 2-6; 6. André van Dellen c.s. – 8. Menno van Zwieten c.s. 1-5 en 6-6; 10. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Marten Bergsma c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 4-5 en 2-6; 8. Menno van Zwieten c.s. staand nummer. Finale: 8. Menno van Zwieten c.s.- 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 0-6.
 
 
 

1e prijs Rengersdag
2e prijs Rengersdag

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers