contact zoeken wedstrijden

Derde zege trio Marten Bergsma

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

De formatie van Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar boekte zondag in Bolsward de derde overwinning van het seizoen. In de vrij vlakke finale waren ze veel te sterk voor het gelegenheidspartuur van Enno Kingma, Alle Jan Anema en Daniël Iseger. Op 5-2 en 6-2 sloeg Hiemstra voor de derde maal boven. Na zeges in Harlingen en Heerenveen was dit al weer de derde overwinning in een vrij kort tijdsbestek.
 
Het eerste bordje ging vrij vlot naar trio Bergsma maar een voorslag op 1-0 en 6-6 trok de zaak weer gelijk. Om en om werden daarna de bordjes binnengehaald maar na spellen gelijk was het initiatief steeds bij Bergsma c.s. Via 6-2, 6-4 en 6-6 werd de marge in snel tempo vergroot. Dat het verschil zo snel kon groeien lag vooral aan de opslag van Enno Kingma die in totaal elf keer het perk zou missen. Daar in het perk het verschil ook niet kon worden gemaakt was het vrij logisch dat partuur Bergsma in een zetel naar de finish werd gedragen.
 
Achterinse Hans Wassenaar had de koningscommissie het beste kunnen overtuigen van zijn meerwaarde in het partuur en werd daar voor beloond met het koningschap. De winnaar van Bolsward moest vier partijen kaatsen voor de winst maar daarbij hoefde men niet het achterste van de tong te laten zien. Trio Jelle Attema benutte zijn kansen niet en ging gestrekt op 5-2 en 6-4. Jelte -Pieter Dijkstra c.s. was een kopie van de eerste omloop. Tot twee eersten gelijk was er weinig aan de hand maar daarna was het snel over en uit. De opslag van Jelte-Pieter en Allard kon moeilijk om Renze Hiemstra heen en dat vertaalde zich in drie snelle eersten 6-2, 6-0 en 6-4. Het werd nog 5 om 3 maar op 5-3 en 6-2 besliste Hiemstra de partij met een bovenslag.
 
De halve finale tegen Bauke Triemstra c.s. werd in de eerste twee eersten beslist. Op 6-6 kon Hendrik Kootstra de kaats niet passeren en op 1-0 en 6-6 miste Bauke Triemstra het perk. Daarna ging het in rap tempo naar de 5 om 1. Op 5-2 en 6-2 lag de kaats te ver voor Kootstra.
 
De premiewinnaar Enno Kingma c.s. liet Sjoerd de Jong weer opdraven voor de broodnodige punten van de ranking (40). Na een minuut op het veld liet De Jong zich daarna vervangen door Iseger. Tegen Menno van Zwieten leek het dat men snel de aftocht moest blazen toen Van Zwieten c.s. met 4 om 1 voor kwam mede door een zitbal van Van Zwieten op 3-1 en 6-6. Maar kwaad uitslaan van Kees van der Schoot op 4-1 en 4-6 deed de partij kantelen. Door viermaal op rij op zes gelijk het eerst te pakken bleef trio Van Zwieten met lege handen achter. De laatste maal gebeurde dat met een zitbal van Enno Kingma op 5-4 en 6-6.
 
De volgende stunt, je mag het ook verrassing noemen, was de zege op trio Gert-Anne van der Bos. Trio Van der Bos kwam snel met 4 om 1 voor en dacht toen dat de klus geklaard was maar daarna ging het vooral in het perk mis. Met slechts tien punten tegen werd het 5 om 4 voor Kingma c.s. Steenstra had het zondag even niet, en op 5-4 en 6-6 had Enno Kingma hem te pakken met een diepe bal. 58 punten voor de verliezer en 56 voor de winnaar!
 
Bauke Triemstra c.s. had aan een overwinning genoeg voor de derde prijs. Haije Jan Nicolay had beslist andere plannen voor deze zondag maar die plannen moesten snel worden bijgesteld want op 5-3 en 6-0 plaatste Bauke Triemstra een zitbal.     
 
Bolsward in cijfers: 1. Jelte-Pieter Dijkstra, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden – 2. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten 5-2 en 6-4; 3. Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar  - 4. Jelle Attema, Gabe-Jan van Popta en Patrick Scheepstra 5-2 en 6-4; 5. Johannes van der Veen, Sip Jaap Bos en Tsjerk Elsinga – 6. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 0-5 en 6-6; 7. Enno Kingma, Alle Jan Anema en Daniël Iseger (ingevallen voor Sjoerd de Jong) - 8. Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra 5-4 en 6-6; 9. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra  - 10. Haije Jan Nicolay, Pier Piersma en Evert Pieter Tolsma 5-3 en 6-0. Tweede omloop: 1. Jelte-Pieter Dijkstra c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 2-6; 6. Gert-Anne van der Bos c.s. – 7. Enno Kingma c.s. 4-5 en 6-6; 9. Bauke Triemstra c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Bauke Triemstra c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 2-5 en 2-6; 7. Enno Kingma c.s. staand nummer. Finale: 7. Enno Kingma c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 2-5 en 2-6.
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers