contact zoeken wedstrijden

Marten Bergsma maakt het verschil

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma (archief)

Opslager Marten Bergsma lijkt definitief de weg naar boven te hebben gevonden. Op de twaalfde vrije formatiewedstrijd van het seizoen leidde hij zijn formatie naar een verdiende zege op de formatie van Gert-Anne van der Bos. Op 5-3 en 6-4 kon nog net voor de invallende schemering het eind van de partij worden gehaald. Met zijn maten Renze Hiemstra en Hans Wassenaar boekte hij de tweede zege van dit seizoen. Bergsma, die terecht koning van de partij werd, sloeg de gehele dag prima op en redde diverse malen zijn formatie als het water aan de lippen stond. Zoals in de eerste omloop tegen trio Menno van Zwieten die een 5-3 voorsprong niet over finish kon trekken. Na vijf eersten gelijk plaatste Bergsma drie zitballen en dwong Erwin Zijlstra tot een kwaadslag.
 
Ook in de tweede omloop was het vooral de opslag van Bergsma die de doorslag gaf in de partij tegen Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Ook nu zat het de formatie Bergsma niet tegen. Op 2-0 en 6-6 sloeg achterinse Hendrik Kootstra geweldig boven op een bal die over Dylan Drent heen vloog. Drent raakte de bal beslist niet anders had Kootstra niet zo geweldig kunnen uithalen alleen de scheidsrechter van dienst Murk de Jong hoorde naar eigen zeggen een ‘tik’ en nam Kootstra de bal af en zette trio Bergsma zo in een zetel naar de zege. Dat voornoemd trio nog tot 5 om 3 terug kon komen zegt veel over de ambitie van trio Bauke Triemstra maar als het vechten tegen de bierkaai is dan wordt winnen wel erg lastig.
 
De halve finale tegen Enno Kingma, Alle Jan Anema en Jouke Bosje (die na een slag van Sjoerd de Jong) al binnen de lijnen kwam was een opwarmertje voor de latere winnaar. Bij Bosje ontbreekt het noodzakelijke ritme dat wel nodig is om mee te kunnen. Het optreden van Sjoerd de Jong was een verplichting om op de lijst te komen als deelnemer omdat anders zijn partuur buiten de punten zou vallen met fatale gevolgen voor een plaats in de ranking.
 
In de finale nam trio Gert-Anne van der Bos een 1-0 en 4-0 voorsprong. Niets wees erop dat het verval daarna zo groot zou zijn. Van der Bos, daarvoor trefzeker, ergerde zich tijdens de partij groen en geel aan twee personen die als kaatsliefhebber door het leven gaan. Hield wel in dat Van der Bos de concentratie slecht kon vasthouden en dat leidde tot missers die trio Bergsma dankbaar aanvaardden. Twaalf slagen na 1-0 en 4-0 was het 3 om 1 voor Bergsma c.s. Van der Bos c.s. herstelde zich knap en via 6-4 en 6-2 werd het drie eersten gelijk maar daarna kon men dat niveau niet vasthouden en het was vooral Bergsma die de kastanjes in Heerenveen uit het vuur haalde. Op 5-3 en 6-4 miste Tjisse Steenstra aan de opslag.
 
Ondanks het verlies was er toch nog goed nieuws voor Taeke Triemstra. Door de premie kwam Triemstra op 771 punten en passeerde daarmee Sake Saakstra die tot 770 punten kwam. Triemstra staat nu vierde in het kaatsklassement aller tijden. Volgende mikpunt is Wiep van Wieren die zijn loopbaan afsloot met 785 punten.
 
Trio Gert-Anne van der Bos was warm noch koud geworden van hun twee gespeelde potjes. Haije Jan Nicolay c.s. ging gestrekt bij 5-0 en 6-6 en het verging trio Jelle Attema iets beter want zij kwamen nog tot een schamel bordje. (5-1 en 6-4).
 
De formatie van Enno Kingma kwam toch niet helemaal voor niets naar Heerenveen. Ondanks een 3-0 en 4-0 achterstand wist men de partij nog met 5-5 en 6-4 te winnen van Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten. Door de stortbuien die ook over Heerenveen gingen lag de wedstrijd ruim een half uur stil. 
   
Heerenveen in cijfers: 1. Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar  - 2. Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra 5-5 en 6-0; 3. Johannes van der Veen, Sip Jaap Bos en Tsjerk Elsinga – 4. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 0-5 en 4-6; 5. Haije Jan Nicolay, Pier Piersma en Evert Pieter Tolsma – 6. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 0-5 en 6-6; 7. Jelle Attema, Gabe-Jan van Popta en Patrick Scheepstra – 8. Jelte-Pieter Dijkstra, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 5-2 en 6-4; 9. Enno Kingma, Alle Jan Anema en Jouke Bosje – 10. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten 5-5 en 6-4.  Tweede omloop: 1. Marten Bergsma c.s. – 4. Bauke Triemstra c.s. 5-3 en 6-4; 6. Gert-Anne van der Bos c.s. – 7. Jelle Attema c.s. 5-1 en 6-4; 9. Enno Kingma c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Enno Kingma c.s. – 1. Marten Bergsma c.s. 1-5 en 4-6; 6.  Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Finale: 6. Gert-Anne van der Bos c.s. – 1. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 4-6.
 
 
 

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers