contact zoeken wedstrijden

Lytse en grutte keatsen: Harlinger hoogmis op Lanen blijft hoogtepunt

Tekst en foto's: Rynk Bosma 


De PC in Franeker mag dan een ‘aardige’ partij zijn, voor geboren en getogen Harlingers staat het Lanenkaatsen in juni nog altijd met stip op nummer 1. De Harlinger hoogmis op de Lanen blijft tot de verbeelding spreken en over publiek geen klagen, dat is er altijd. Het was de altijd vrolijke Dylan Drent die ooit beweerde dat hij maar voor één partij echt zenuwachtig is. En wie zenuwachtig is grijpt zich vast aan rituelen: de gewoontes van dag 1 bij een geslaagde eerste ronde worden angstvallig vastgehouden alsof het een stuk wrakhout was in een woelige zee.
 
Als Drent op de eerste dag als voorbereiding macaroni eet en het gaat voorspoedig, dan is het de hele week macaroni, aldus Drent zelf. Zo belangrijk is dus dat kaatsen met de zachte bal en net als andere spelvormen is het kaatsen op de Lanen een mengvorm van het echte leven. Met name op de vrijdagavond als de finales worden gespeeld. Op de stenen de uiterst geconcentreerde kaatsers want er staat voor menigeen heel wat op het spel. Bijvoorbeeld voor Pollie Kwast voor aanvang van zijn finale tegen aartsrivaal Simon de Groot. Een strijd om de meeste titels en volgens een kenner stond de doorgaans flegmatieke Kwast voor aanvang stijf van de zenuwen.
 
 

Lanen2

Niet iedereen is trouwens elk jaar kerkganger van de hoogmis. Neem bijvoorbeeld Tjerk de Groot die één keer in de tien jaar als een vlinder op de kasseien van Harlingen neerdaalt. Inmiddels 61 jaar en het krullende haar zegt nog onverbiddelijk nee tegen de dreiging van oprukkend grijs. Bijna tijdloos is De Groot, alleen de groeven en lijnen in het gezicht zijn wat dieper en scherper geworden. En, nog belangrijker, nog altijd een aimabel mens.
 
De man uit Wânswert trof het bijzonder bij de loting, Simon de Groot als maat en dat betekende een finaleplek in zijn categorie. Met als rugdekking een heuse coach met een drinkflesje in aanslag om af en toe even bij te tanken. De vermomming van dat flesje was perfect, de inhoud onduidelijk. Want tijdens de finale ging De Groot bij elke versterkende slok minder kaatsen. Boze tongen beweerden dat er doping in dat flesje zat, maar dan wel doping volgens de regels van Hotze Schuil. Beerenburg dus aangelengd met wat frisdrank en hoe die twee ingrediënten gemengd waren laat zich raden.
 
 

Lanen5

Reputaties sneuvelen en er komen nieuwe reputaties op. Jasper Boomsma die heldhaftig strijdend op 5-5 en 6-6 roept ‘Hier maar even’ en vervolgens die bal meters over de boven jaagt. Wat te denken van laatbloeier Ludwig Seerden die hard op weg is een legende op de Lanen te worden. Vaak winnen en bijna altijd koning en dat onder het toeziend oog van een publiek dat haar aandacht keurig verdeelt tussen de rond marcherende gele soldaten met een witte helm erop gedrapeerd en de cruciale slagen op de stenen.
 
De triomfkreten worden afgewisseld met flarden historie langs de kant. Flarden met een hoog ‘weetst nog wel ju’ gehalte, moeiteloos wandelen mannen als Johnny Nota door de tijd van veertig jaar geleden, een vedette van vroeger als Johannes Brandsma wordt er even fijntjes aan herinnerd hoe de mindere goden op 5-5 en 6-6 een bal van hem wegsloegen. De Durk Fokkema’s en Bote van Noord’s van die tijd eisen voor een keer een hoofdrol op.
 
Bijvoorbeeld een Fokkema die binnen korte tijd drie keer ‘goud’ won maar daarin nadrukkelijk zelf een bijrol had. Toen het derde goud binnen was, wilde Fokkema toch wel even kwijt: ‘As der goud te heljen is bin ik op myn bêst’.
 

Lanen6


En natuurlijk is daar nog altijd ‘good old’ Johnny Ligthart. Immer vrolijk en vriendelijk terwijl daar door ziekte toch echt geen aanleiding voor is. Ligthart is in humaan opzicht te vergelijken met de monumentale panden aan weerszijden van de Lanen. Een Harlinger monument dus, verknocht aan het kaatsen en ondanks alle fysieke tegenwind dankbaar dat hij straks weer naar de PC kan. Wat de prachtige historische gevels opwekken bij de liefhebbers van bouwstijlen, dat effect heeft Ligthart op ondergetekende. Een humaan en sportief monument uit Harlingen dat voor eeuwig in Harlingen thuishoort, in het Harlingen van het Lanenkaatsen.   

Lanenk

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers