contact zoeken wedstrijden

Tjisse Steenstra prolongeert koningschap

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Het had de nodige voeten in de aarde maar na een lange en warme kaatsdag waren de kransen ook deze keer voor trio Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. Het was voor de grote tenoren alweer de zevende zege van dit seizoen. In een finale die ontsierd werd door het uitvallen van Pieter Jan Plat kon trio Enno Kingma redelijk bijblijven maar stonden ook te vaak machteloos tegen het enorme opslaggeweld van zowel Gert-Anne van der Bos als de latere koning Tjisse Steenstra. 
 
Tjisse Steenstra werd dan wel met algemene stemmen tot koning gekroond met de maximale negen punten maar dat was toch wel wat geflatteerd. Opslager Gert-Anne van der Bos die in de finale maar liefst twaalf zitballen liet noteren kwam er met maar zes punten bekaaid van af. Acht–zeven of zeven-acht had meer in de lijn gelegen.
 
Trio Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong kregen zodoende niet de revanche van Dronryp. Daar moesten zij de zege ook aan Van der Bos laten en dat was op de achtste vrije formatiewedstrijd nu ook weer zo. Via tweemaal 6-4 en tweemaal 6-2 liep trio Van der Bos snel uit naar een 4-1 voorsprong. Kingma c.s. pakte op 2-0 en 2-6 het eerste bordje. Op 4-1 en 6-6 wist Enno Kingma de partij te lengen door een fraaie zitbal. 
 
Het werd weer 6-6 en toen moest de partij onderbroken worden door de schouderblessure van Pieter Jan Plat. Bij een keeractie op de bovenlijn kwam hij ongelukkig ten val en daarbij schoot zijn schouder uit de kom. Na een goed kwartier kon de partij worden vervolgd met Renze Pieter Hiemstra als invaller. Veel hielp dat niet want Tjisse Steenstra zorgde er voor dat Sjoerd de Jong de kaats niet kon passeren. Het werd dan nog wel 5 om 3 maar op 5-3 en 6-2 miste Enno Kingma het perk.
 
Trio Van der Bos zat dan wel mooi in de lijst maar men moest wel stevig aan de bak om de finale te bereiken. Menno van Zwieten c.s. die hen in Sint Jacobiparochie nog van de winst had afgehouden streed nu ook weer voor elke meter maar moest zich toch in de eindfase gewonnen geven. Erwin Zijlstra kon op 5-4 en 6-2 de kaats niet passeren. Ook weer een partij waarin het zesmaal zes gelijk werd en waarin Van Zwieten c.s. viermaal daarvan als overwinnaar uit tevoorschijn kwam.
 
In de strijd om de premie of niets was Bauke Triemstra c.s. weer eens de tegenstander. Ook nu was het weer een mooie partij waarin Gert-Anne van der Bos c.s. na eersten gelijk in hoog tempo weg liep naar een 4-1 voorsprong. Een fraaie retourslag van Kootstra op 4-2 en 6-6 bracht de spanning terug maar op 4-3 en 6-6 maakte Taeke Triemstra met retourslaan tot in het perk de marge weer groter. Op 5-3 en 6-4 kon Taeke Triemstra de kleine kaats simpel voorbij slaan.
 
Enno Kingma c.s. hoefde zich niet bovenmatig in te spannen tegen Johannes van der Veen c.s. Het duo Sip-Jaap Bos en Tsjerk Elsinga wilden wel maar kwamen gewoon te kort tegen Kingma c.s. (5-1 en 6-6).
Tegen Marten Bergsma c.s. moest stevig aan de achterste poot getrokken worden maar door de onwisse Marten Bergsma bleef men kansrijk. Na twee spel gelijk viel het de kant van Kingma c.s. op doordat Marten Bergsma zowel op 4-4 en 6-4 en op 5-4 en 6-6 de bal buiten de lijnen plaatste.
 
In de halve finale tegen Haije Jan Nicolay c.s. moest eerst een spel achterstand ongedaan worden gemaakt maar daarna werd in een haal de eindstreep gehaald. Op 5-2 en 6-0 kon Evert Pieter Tolsma de kaats niet passeren.
 
Trio Haije-Jan Nicolay had aan de zege op Auke Boomsma c.s. genoeg voor de derde prijs. (5-3 en 6-2).
 
Berltsum in cijfers.Eerste omloop:1. Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong – 2. Johannes van der Veen, Sip-Jaap Bos en Tsjerk Elsinga 5-1 en 6-6; 3. Jelte-Pieter Dijkstra, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden  - 4. Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar   3-5 en 4-6; 5. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra  - 6. Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra 5-4 en 6-2; 7. Jelle Attema, Gabe Jan van Popta en Patrick Scheepstra – 8.  Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 0-6; 9. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten – 10. Haije Jan Nicolay, Pier Piersma en Evert Pieter Tolsma 3-5 en 2-6. Tweede omloop:1. Enno Kingma c.s. – 4. Marten Bergsma c.s. 5-4 en 6-6; 5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 8. Bauke Triemstra c.s. 5-3 en 6-4; 10. Haije-Jan Nicolay c.s. staand nummer. Halve finale:  10. Haije-Jan Nicolay c.s. – 1. Enno Kingma c.s. 2-5 en 0-6; 5. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Finale:5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 1. Enno Kingma c.s. 5-3 en 6-4.
 
 
.
 

Zet geluid aan via de knop!zet geluid aan via de knop!

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers