contact zoeken wedstrijden

Jelte-Pieter Dijkstra koning in Holwerd

Tekst: Jan Braaksma
Archieffoto: Henk Bootsma (archief)

Jelte-Pieter Dijkstra uit Heerenveen, maar geboren en getogen in Easterein, pakte in Holwerd de zege en werd bovendien enigszins verrassend uitgeroepen tot koning van de partij. Hij troefde zijn maten Pier Piersma en Laas Pieter van Straten af met een neuslengte. De koningscommissie had zeven punten voor Jelte-Pieter gereserveerd en zijn maten moesten het doen met vijf en zes punten. Het zijn altijd keuzes maar het koningschap had Laas Pieter van Straten ook zeker niet misstaan. 

Trio Jelte-Pieter Dijkstra werd toch enigszins verrassend winnaar van de d.e.l.- wedstrijd van kaatsvereniging Concordia uit Holwerd. Gert-Anne van der Bos, Marten Feenstra en Evert Pieter Tolsma gingen als favoriet de finale in gezien hun spel in de twee vorige omlopen met een excellerende Gert-Anne van der Bos en fraai uitslagwerk van met name Evert Pieter Tolsma. 

Maar in de finale was de bevlogenheid van met name Feenstra als Tolsma verdwenen. Trio Jelte-Pieter Dijkstra maakte bitter weinig fouten en zo sloop men geruisloos naar een 3-0 voorsprong door heel weinig weg te geven. Met slechts vier punten tegen werd er al een gat geslagen. Van der Bos mocht in principe maar een keer opslaan en bovendien was de uitslag van Tolsma in het achterperk onvoldoende.

Hij ruilde met Marten Feenstra maar of dat nu een verbetering was valt te betwijfelen. Het was aan opslager Gert-Anne van der Bos te danken dat men nog enigszins in de partij kwam. Van der Bos in de eerste twee partijen geweldig op dreef moest nu te veel forceren om in de wedstrijd te blijven en dat forceren leidde tot missers. Via 5 om 2 werd het toch nog spannend omdat Gert-Anne tweemaal op zes gelijk het bordje nog wist binnen te halen met fraai opslagwerk. Bij 5-4 en 0-4 leek zelfs de vijf eersten er nog wel in te zitten maar matig perkspel zorgde ervoor dat trio Jelte-Pieter Dijkstra op matchpoint kwam. Op 5-4 en 6-4 kon Van der Bos net niet genoeg retourneren.

Jelte-Pieter Dijkstra c.s. had in de eerste omloop verbluffend weinig moeite met het op papier ‘top partuur’ van Enno Kingma, Allard Hoekstra en Hans Wassenaar. In de praktijk bleek het top partuur bijzonder flets en ging op 5-2 en 6-4 al met gezwinde spoed van de lijst.

In de strijd om de premie of niets was het de opslag van Remmelt Bouma die zijn partuur uiteindelijk de das om zou doen. Tot drie eersten gelijk waren er voor Remmelt Bouma c.s. kansen maar daarna gaf men te veel weg en dat kon niet tegen de degelijkheid van trio Jelte-Pieter Dijkstra. (5-3 en 6-2).

Finalist Gert-Anne van der Bos leek in aanloop naar de finale snel bakzeil te moeten halen tegen Marten Bergsma, Gabe Jan van Popta en Erwin Zijlstra. Bergsma sloeg prima op en na de 3-0 stand leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar de misser van Bergsma op 3-0 en 6-6 was het eerste teken dat de partij nog niet over was. Het werd zelfs nog 4 om 2 voor Bergsma c.s. maar toen was het de geweldig opslaande Gert-Anne van der Bos die in razend tempo de bordjes liet verhangen. Met slechts vier punten tegen werd het 5 om 4 voor Van der Bos c.s. Van der Bos plaatste in die tijd tien zitballen. Op 5-4 en 6-4 rondde hij de partij in stijl af met een prachtige retourslag.

In de halve finale was zijn formatie ook oppermachtig tegen Haije Jan Nicolay, Sip Jaap Bos en Hendrik Kootstra. Van der Bos sloeg prima op en het perk Feenstra-Tolsma tilde er tien ballen overheen. Hoewel men met 1-0 achter kwam was de misser van Haije Jan Nicolay op 1-0 en 6-6 het begin van het einde. Met slechts tien punten tegen werd het 5 om 1. Op 5-1 en 6-6 plaatste Evert Pieter Tolsma zijn zevende bovenslag.

Partuur Haije Jan Nicolay won in de eerste omloop verrassend of toch ook weer niet van Auke Boomsma (te veel missers), Dylan Drent (nog niet bekomen van de zege op de Lanen) en Tjisse Steenstra. Na een 4-0 achterstand werd het nog wel vijf eersten gelijk maar op 5-5 en 6-4 sloeg Hendrik Kootstra de kaats voorbij.
André van Dellen, Taeke Triemstra en Willem Heeringa bleven een ronde verder heel lang in de race maar moesten op 5-5 en 6-2 zich toch neerleggen bij de nederlaag.

Cijfers Holwerd. Eerste omloop:  1. Menno van Zwieten, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong – 2. André van Dellen, Taeke Triemstra en Willem Heeringa 4-5 en 0-6; 3. Haije Jan Nicolay, Sip Jaap Bos en Hendrik Kootstra – 4. Auke Boomsma, Dylan Drent en Tjisse Steenstra 5-5 en 6-4; 5. Jelte-Pieter Dijkstra, Pier Piersma en Laas Pieter van Straten – 6. Enno Kingma, Allard Hoekstra en Hans Wassenaar 5-2 en 6-4; 7. Remmelt Bouma, Kees van der Schoot en Tsjerk Elsinga – 8. Bauke Triemstra, Renze Pieter Hiemstra en Lennart Adema 5-4 en 6-4; 9. Marten Bergsma, Gabe Jan van Popta en Erwin Zijlstra – 10. Gert-Anne van der Bos, Marten Feenstra en Evert Pieter Tolsma  4-5 en 4-6. Tweede omloop: 2. André van Dellen c.s. – 3. Haije Jan Nicolay c.s. 5-5 en 2-6; 5. Jelte Pieter Dijkstra c.s. – 7. Remmelt Bouma c.s. 5-3 en 6-2; 10. Gert-Anne van der Bos staand nummer. Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Haije Jan Nicolay c.s. 5-1 en 6-6; 5. Jelte-Pieter Dijkstra c.s. staand nummer. Finale: 5. Jelte-Pieter Dijkstra c.s. – 10. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-4 en 6-4.

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers