contact zoeken wedstrijden

Dronryp wint Jongensbond in Morra

Tekst en foto: Rynk Bosma
Video: KNKB Media

‘De grutste fan de trije wennet by my, de oare twa by Simon’, zo stelde Jan Willem van Beem in het kort het profiel samen van het drietal jongenskaatsers dat de kleuren van kaatsvereniging Sjirk de Wal uit Dronryp verdedigden. En dat gebeurde met veel succes tijdens het Nederlands Kampioenschap Jongens zaterdag in Morra. 

Eindeloos waren de rondjes die Van Beem rondom het veld maakte, wat dat betreft leek hij op Johannes Brandsma senior die ook eindeloos rondom het veld liep als zoon Johannes in actie was. Toch ziet Van Beem naar eigen zeggen drie kwart van de partij. Dus kon hij getuige zijn van een glansrol van Jorn Lars van Beem in die eindstrijd. Samen met Mark en Rick Minnesma torenhoog favoriet tegen het dappere Winsum met Jelmer Kuiken, Hessel Postma en Gosse de Haan.

Die favorietenrol werd nog eens benadrukt door de fysieke problemen voor aanvang van Gosse de Haan van Winsum. Kramp had de grote man van eerdere omlopen met af en toe de eerste opslag en het achterperk in zijn portefeuille. Daar kwam nog bij dat de geelhemden op deze deels druilerige en zonnige zaterdag het motto Luctor et Emergo in hun wapenschild voerden. ‘Ik worstel en kom boven’ en telkens kwamen de dappere strijders uit Winsum boven. Zelfs in de finale leek het lange tijd dat Winsum zou verrassen.

Tot 3-3 ging het gelijk op en toen opslager Jelmer Kuiken - wat heeft hij een lengte - op 6-4 een zitbal afleverde was het 4-3. Senior zal ongetwijfeld hebben gezien hoe Van Beem met ook een zitbal de partij weer in evenwicht bracht: 4-4. Inmiddels was Mark Minnesma afgehaakt, de voorperkspeler zat muurvast en dat werd balkeren.  Wellicht dat de brandstof op was. In ieder geval inspireerde het broer Rick tot grote daden in het achterperk en aan de opslag. Toch bleef Van Beem de grote man met een royale hoeveelheid perk in het voorperk. Maar ja, als je de lengte van een Kuiken hebt dan weet je de kwaadlijn wel te vinden.

De grote man tegen Tzum was Gosse de Haan en die moest nu bleekjes met een bijrol genoegen nemen. Eerder dus voorbest op en achterin tegen het Tzum van Steven Koster. Met voorsprong de jongen die de meeste indruk maakte op deze Jongensbond. Tegen Winsum miste hij te veel het perk en dus kon De Haan op 5-5 en 6-6 in de glansrol stappen met een zitbal op die stand.

Terug naar de finale waar Hessel Postma plots opstond nu het met De Haan niet wilde. Op 4-4 en 6-2 leek de nekslag aanstaande toen Van Beem tot voor de kaats retourneerde. Een ‘ritige’ serie van Rick Minnesma, die overigens vijf ballen boven timmerde, hielp Winsum weer in het zadel. Opnieuw 5-5, een vertrouwde stand voor Winsum terwijl het voor Dronryp even wennen was. Want alleen Baard had beslag weten te leggen op drie eersten tegen Dronryp en dat was te danken aan dat andere grote talent Geert Reitsma.

Deze keer worstelde Winsum in het beslissende eerst wel, maar kwam niet meer boven. Postma verzamelde nog twee punten met het passeren van de kaats maar daarmee was het wel gezegd. Geheel in de stijl van de partij plaatste Rick Minnesma een zitbal op 4-2 en na het slaan van een kaats werd die door Van Beem vakkundig gepasseerd op 6-2.

Daarmee kwam een einde aan een lange kaatsdag die net als het weer regen en zonneschijn liet zien. Maar mocht de nood in de toekomst aan de man komen bij de KNKB bij het houden van een Bond of Jong-Nederland, schroom dan niet voorzitter Bouwe Stiemsma van KV Warber Bliuwe te bellen. Want het verliep organisatorisch weer even geruisloos als de rondrijdende elektrische wagen rondom het veld. En daarmee is niets te veel gezegd.

Uitslag Jongensbond: 1. Dronryp (Rick Minnesma, Jorn Lars van Beem en Mark Minnesma); 2. Winsum (Jelmer Kuiken, Hessel Postma en Gosse de Haan); 3. Kimswerd (Klaas Westra, Jurjen Fokkema en Karel Monfils); 4. Baard ((Geert Reitsma, Klaas Gerrit Meulenaar en Bauke Folkerts); 5. Berltsum (Thomas Dijkstra, Rink Rudmer Sterk en Allard van Wigcheren); 6. Tzum (Steven Koster, Robin Benders en Jorrit Palma).

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers