contact zoeken wedstrijden

Trio Van der Bos wint maar nog niet koninklijk

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma 
Video: KNKB Media

Franeker - Het was nog niet allemaal briljant wat ze lieten zien. Er waren momenten dat men eraf had gekund zowel in de halve als in de finale maar aan het eind van de rit was toch weer de zege voor trio Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. In een meer spannende dan fraaie finale werd trio Bauke Triemstra op 5-5 en 6-6 op de meet geklopt. Een misser van de verder verdienstelijk opslaande Bauke Triemstra deed zijn partuur alsnog de das om. 
 
Het rustig blijven en stug doorgaan was de basis van de uiteindelijke overwinning. Want het was tegen Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra een dubbeltje op zijn kant. Na een snel verkregen eerst werd er daarna ‘dreech’ gekaatst. Het was niet allemaal vliegend maar de punten waren deze keer duur. Het werd driemaal zes gelijk en elke keer zag trio Gert-Anne van der Bos het bordje uit het oog verdwijnen. 
 
Het leek voor de jongste Triemstra een gelopen koers omdat het perk Triemstra-Steenstra het even niet had. Te veel knappers en een goede Van der Bos aan de opslag kon dat niet allemaal repareren. Maar na een snel tegeneerst was de misser van Bauke Triemstra op 4-1 en 6-6 wel het moment dat trio Van der Bos besefte dat er nog wel mogelijkheden waren op meer. Via 4 om 3 werd het toch weer 5 om 3 voor de latere premiewinnaar. 
 
Met Tjisse Steenstra aan de opslag werd de marge teruggebracht tot een eerst doordat Kootstra op 5-3 en 6-6 de bal op de Bogt sloeg. Van der Bos c.s. zag het weer helemaal zitten en de misser van Bauke Triemstra op 5-4 en 2-6 maakte alles weer mogelijk. Na 5-5 en 2-2 plaatste Hendrik Kootstra een zitbal en sloeg Dylan Drent voor de vierde maal boven. Maar vervolgens sloeg dezelfde Dylan Drent kwaad uit en de kleine kaats die daarop volgde werd door Taeke Triemstra voorbij geslagen. Het was toen wederom aan Bauke Triemstra om de meubelen alsnog te redden en dat was een te zware opgave want hij miste. Tjisse Steenstra werd met algemene stemmen uitgeroepen tot koning van de partij en daar kon iedereen wel vrede mee hebben.
 
Met nummer een op de lijst moest de winnaar viermaal aan de bak en dat kostte toch wel de nodige energie ondanks de stevige voorbereiding op het nieuwe seizoen. Partuur Haije Jan Nicolay wilde wel maar ging ook door te veel opslagfouten snel door de knieën. (5-2 en 6-4).
 
De partij tegen Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra werd feitelijk op 2-1 en 6-6 in het voordeel van Van Zwieten c.s. beslist. De misser van opslager Van Zwieten gaf trio Van der Bos vleugels en met name het uitslagwerk van Triemstra (7) en Steenstra (4) dwong Van Zwieten tot het maken van fouten. Met slechts tien punten tegen sloeg Taeke Triemstra op 5-2 en 6-4 boven.
 
De halve finale was de beste partij van de dag. Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong hadden heel lang de beste papieren om zich voor de finale te plaatsen. En dat terwijl Van der Bos c.s. was uitgelopen naar een 3-1 voorsprong. Maar de bovenslag van Pieter Jan Plat op 3-1 en 6-6 deed het wedstrijdbeeld veranderen. Buiten van Van der Bos op 3-2 en 4-6 en en niet voorbij slaan van de kleine kaats door Tjisse Steenstra op 3-3 en 6-6 maakte dat trio Van der Bos een tandje bij moest zetten. Voorbij slaan van de kaats op 4-3 en 6-6 bracht de stand weer in evenwicht maar de fraaie retourslag van Enno Kingma op 4-4 en 6-6 maakte ook indruk. Het werd zelfs 5-4 en 4-2 voor trio Enno Kingma. De volgende slag zou de wedstrijd verder bepalen. Steenstra sloeg fel uit. De Jong lag in de baan van de bal maar liet hem glippen. Vervolgens sloeg Taeke Triemstra de kaats voorbij en mepte De Jong de bal buiten het veld. Trio Van der Bos veerde op en op 5-5 en 6-0 plaatste Tjisse Steenstra een fraaie zitbal.
 
Premiewinnaar Bauke Triemstra had weinig te duchten van Jelte Pieter Dijkstra c.s. (5-2 en 6-4). Meer mocht er van de nieuwe formatie van Marten Bergsma c.s. worden verwacht maar dat viel toch tegen. Het liep voor geen kant bij Bergsma c.s. en Bauke Triemstra c.s. liep uit naar een 4-0 en later 5-2 voorsprong. Op 5-2 en 6-4 sloeg Dylan Drent de kaats voorbij.
Kleine premiewinnaar Enno Kingma c.s. had aan de winst op Remmelt Bouma c.s. genoeg voor de derde prijs. Op 5-2 en 6-2 kon Willem Heeringa de kaats niet passeren.
 
Franeker in cijfers:1. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 2. Haije Jan Nicolay, Pier Piersma en Evert Pieter Tolsma 5-2 en 6-4; 3. Patrick van Dellen, Hyltje Bosma en Pieter van der Schoot – 4. Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra 1-5 en 6-6; 5. Jelte Pieter Dijkstra, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden – 6. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 4-6; 7. Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 8. Johannes van der Veen, Sip Jaap Bos en Pier Folkertsma 5-3 en 6-4; 9. Remmelt Bouma, Jelte Visser en Willem Heeringa – 10. Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong 2-5 en 2-6. Tweede omloop:1. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 5-2 en 6-4; 6. Bauke Triemstra c.s. – 7. Marten Bergsma c.s. 5-2 en 6-2;10. Enno Kingma c.s. staand nummer. Halve finale:10. Enno Kingma c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 0-6; 6. Bauke Triemstra c.s. staand nummer. Finale:6. Bauke Triemstra c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 6-6 (Van der Bos wint).
 

DSC_3962
DSC_4842

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers