contact zoeken wedstrijden

Terugblik 2019 : PC-winnaar Peter van Zuiden mist seizoen 2019

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Henk Bootsma

Terwijl Peter van Zuiden uit Bolsward wacht op een operatie, weet hij nu al zeker dat het kaatsseizoen 2019 aan hem voorbij gaat. Opslager Jelte Pieter Dijkstra zal hem in de eerste cyclus vervangen. Onduidelijk is nog of de maten Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden ook de andere cycli met Dijkstra zullen doorgaan.
 
Wat dat betreft is alles begin februari 2019 voor Peter van Zuiden een stuk duidelijker. Het is zijn linkerknie en een operatie is meer dan noodzakelijk. Het medische vooruitzicht is negen maanden revalideren, terwijl het tijdstip van de operatie nog onduidelijk is vanwege een wachtlijst en natuurlijk omdat het Antonius Ziekenhuis in Sneek deels plichten heeft overgenomen van het failliet verklaarde ziekenhuis in Lelystad.
 
Dubbele pech dus voor de opslager die welbeschouwd niet wist wat het betekende om geblesseerd te zijn. Misschien was hij daarom in oktober te optimistisch toen hij opnieuw een balletje wilde trappen. Voetballen bij SC Bolsward om in de winter fit te blijven, veel kaatsers doen dat. Sommigen op niveau - Dylan Drent bij Zeerobben en Enno Kingma bij Minnertsga – anderen hebben minder ambities. Peter van Zuiden is zo iemand want het kaatsen staat voorop en dus speelt hij met een ‘vriendenploeg’ bij SC Bolsward.
 
Tot september 2018 ging alles naar wens toen de wedstrijd tegen SC Joure op het programma stond. Van Zuiden speelt in de spits en uit plichtsbesef wilde hij de centrale verdediger van Joure bij een tegenaanval niet laten lopen. ,,Ik yn folle sprint der efter oan. Der wie gjin ien yn de buert en ynienen samar gie ik troch de linker knibbel. Goh wat die dat sear, neat wend want ik ha noait in blessuere.’’
 
Misschien is dat de verklaring voor de overmoed in oktober toen Peter weer een balletje wilde trappen, met een brace om de knie, dat wel.  ,,Ik glied fuort en gie der wer troch hinne, no wie de linker foarkant fan de krúsbân skuord en de meniskus wie skuord.’’ Dat hakte er emotioneel in bij de doorgaans evenwichtige Peter van Zuiden, zeker toen hij hoorde dat het revalidatietraject zeker negen maanden zou duren. ,,Doe ha’k wol even flokt en tierd.’’
 
Een pees van een lengte van 9 millimeter uit de hamstrings moet die kruisband vervangen en dan zal tijdens de operatie worden bekeken wat te doen met de meniscus. We schrijven met die diagnose dan begin november 2018 en nog altijd wacht Peter van Zuiden geduldig op een plekje op de operatietafel in Sneek. Op dit moment heeft hij nergens last van, doet wekelijks aan fitness en gaat gewoon naar zijn werk bij Houthandel Peter’s Hout BV.
 
Uitwijken naar een ziekenhuis in Apeldoorn ziet Van Zuiden niet zitten omdat hij dan weer de hele medische molen door moet. Voor het juiste advies hoeft hij niet ver te reizen want zijn broer Thomas heeft ook een medische waslijst achter zijn naam. Opvallend is de overeenkomst met zijn oudere broer. Toen Thomas in 2012 de PC won ging het daarna mis met zijn knie. In 2016 ging het weer mis, nu was het de achterste kruisband. Toch kwam de PC-koning van 2012 in 2017 terug en won in 2018 opnieuw de PC. Dus wat betreft karakter en doorzettingsvermogen zit het wel goed bij Peter en Thomas van Zuiden. Want ,,Ik ha der alles foar oer om werom te kommen op it keatsfjild’’, zo zegt Peter van Zuiden.
 

DSC_9129 Peter van Zuiden

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Suppliers