contact zoeken wedstrijden

Jelle Attema koning op Oldehovepartij

Tekst Jan Braaksma
Foto: Anne Waterlander
Video: KNKB Media

Tekst Jan Braaksma

Jelle Attema, Taeke Triemstra en Haije Jan Nicolay zijn zaterdag op een zonnig Sonnenborgh winnaar geworden van de 110de editie van de befaamde Oldehovepartij. In een matige finale werd met 5-3 en 6-6 gewonnen van Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Thomas van Zuiden. Een buitenslag van Menno van Zwieten bezegelde het lot van zijn formatie. 
 
Jelle Attema werd na afloop uitgeroepen tot koning van de partij maar hij ondervond daarbij zware concurrentie van zowel Haije Jan Nicolay alsmede ook van klassementswinnaar Taeke Triemstra. Want het was vooral Triemstra die na drie eersten gelijk met fraai uitslagwerk zijn formatie in de eerste omloop een ronde verder hielp. Haije Jan Nicolay, vorige week in Marsum ook al winnaar, sloeg prima van zich af in het achterperk en maakte met zijn tweede opslag veel punten. 
 
Voor Jelle Attema was de zege op de Oldehove een mooie opsteker op de laatste dag van het seizoen want tot nu toe prijkte er maar een schamel puntje achter de naam van Attema. Maar dat Attema een beetje kan opslaan bewees hij maar weer eens overduidelijk.  
 
Kwalitatief was het een matige finale. 21 missers is gewoon veel te veel van het goede. Met degelijk kaatsen liep trio Attema in hoog tempo uit naar een 3-0 voorsprong. Op 6-4 sloeg de jeugdige Gabe-Jan van Popta kwaad uit. Op 1-0 en 6-2 had Attema succes met een zitbal en op 2-0 en 6-2 miste Van Zwieten het perk.  De vierde zitbal van Attema op 3-0 en 6-4 maakte binnen de twintig minuten de twee spel vol. Via 4 om 1 werd het 5 om 1 en het leek slechts een kwestie van tijd wanneer de laatste slag zou vallen. 
 
Opslager Attema raakte even de weg kwijt en deponeerde vier ballen buiten de lijnen. Dat gaf trio Van Zwieten weer moed en hoop dat er misschien nog iets te halen viel.  De bovenslag van Van Zuiden op 5-2 en 6-6 bewees dat maar eens weer. Maar op 5-3 en 4-6 miste vervolgens Van Zwieten tweemaal het perk.
 
Trio Attema moest twee hordes nemen om de finale te bereiken. Remmelt Bouma, Renze Pieter Hiemstra en Willem Heeringa liepen tot drie eersten gelijk in de pas maar vervolgens was de misser van Remmelt Bouma op 3-3 en 6-6 het begin van het einde. Vervolgens sloeg Triemstra op 4-3 en 6-6 boven en op 5-3 en 6-6 deed hij dat nog eens dunnetjes over.
 
In de strijd om de premie of niets was Marten Bergsma, Hyltje Bosma en Tjisse Steenstra de tegenstander. Het was een beladen duel omdat de winnaar ook de klassementswinnaar zou opleveren. Immers zowel Triemstra als Steenstra stonden beide op 55 punten. Een moest afvallen. Dat het Steenstra uiteindelijk zou worden mag toch wel verrassend worden genoemd gezien de kwaliteiten van zowel Bergsma alsmede van Steenstra. Het euvel van Bergsma en Steenstra was het feit dat beide Taeke Triemstra niet wisten te mijden en dat kostte hen uiteindelijk de partij. Op 1-0 en 6-6 sloeg Triemstra boven. Op 2-1 en 6-0 herhaalde hij dat. Op 3-1 en 6-6 deed Jelle Attema een geweldige duit in het zakje door Steenstra tot een kwaadslag te dwingen. Via 5 om 2 werd het 5 om 3 maar op 5-3 en 6-2 kon Steenstra de kaats niet passeren.
 
Menno van Zwieten c.s. moest direct al tot het gaatje gaan om de tweede ronde te halen. Tegen André van Dellen, Dylan Drent en Pieter van der Schoot kwam men zelfs met 5 om 3 achter maar de bovenslag van Gabe-Jan van Popta op 5-3 en 6-6 deed de partij alsnog kantelen. Op 5-5 en 6-6 plaatste Menno van Zwieten een zitbal.
 
In de halve finale tegen Arnold Zijlstra c.s. lag het breekpunt op 3-2 en 6-6. Eerst sloeg Gabe-Jan van Popta boven en vervolgens miste Erwin Zijlstra op 4-3 en 6-6 het perk. Op 5-3 en 6-2 besloot Thomas van Zuiden de partij met voorbij slaan van de kaats.
 
Arnold Zijlstra c.s. won vrij gemakkelijk van Gert-Anne van der Bos c.s. (5-2 en 6-6) om vervolgens met volle telegraaf te winnen van Enno Kingma, Jelte Visser en Hendrik Jan van der Velde (5-5 en 6-6).
 
Cijfers Oldehove. Eerste omloop: 1. Gert-Anne van der Bos, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong – 2. Arnold Zijlstra, Pier Piersma en Erwin Zijlstra 2-5 en 6-6; 3. Enno Kingma, Jelte Visser en Hendrik-Jan van der Velde – 4. Johan Diertens, Allard Hoekstra en Hendrik Kootstra 5-5 en 6-4; 5. Remmelt Bouma, Renze Pieter Hiemstra en Willem Heeringa – 6. Jelle Attema, Taeke Triemstra en Haije Jan Nicolay 3-5 en 2-6; 7. Bauke Triemstra, Patrick van Dellen en Hans Wassenaar – 8. Marten Bergsma, Hyltje Bosma en Tjisse Steenstra 0-5 en 6-6; 9. André van Dellen, Dylan Drent en Pieter van der Schoot – 10. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Thomas van Zuiden 5-5 en 6-6 (Menno van Zwieten wint).Tweede omloop: 2. Arnold Zijlstra c.s. – 3. Enno Kingma c.s. 5-5 en 6-6 (Arnold Zijlstra wint); 6. Jelle Attema c.s. – 8. Marten Bergsma c.s. 5-3 en 6-2; 10. Menno van Zwieten c.s. staand nummer.Halve finale: 10. Menno van Zwieten c.s. – 2. Arnold Zijlstra c.s: 5-3 en 6-2; 6. Jelle Attema c.s. staand nummer.Finale: 6. Jelle Attema c.s – 10. Menno van Zwieten c.s. 5-3 en 6-6.
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers