contact zoeken wedstrijden

Trio Menno van Zwieten wint ondanks blessuregolf

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Het door blessures geteisterde partuur van Menno van Zwieten, Hylke Bruinsma en de voor Erwin Zijlstra ingevallen Hans Wassenaar zorgde zondag op de vrije formatiewedstrijd van KV Onderling Genoegen toch voor een grote verrassing door de zestiende vrije formatiepartij van dit seizoen op hun naam te schrijven. 
 
In de zeer eenzijdige finale werd korte metten gemaakt met Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en de voor Thomas van Zuiden ingevallen Alle Jan Anema. Op 5-1 en 6-2 plaatste de latere koning Menno van Zwieten een zitbal.
 
Het was om meerdere redenen een bijzondere overwinning voor trio Menno van Zwieten. Feitelijk kan gesteld worden dat de opslager fit is maar dat kan niet gezegd worden van zijn maten Hylke Bruinsma en Erwin Zijlstra. Bruinsma kampt sedert het begin van het seizoen al met een lastige knieblessure en tot overmaat van ramp wordt achterinse Erwin Zijlstra sedert enige weken geteisterd door een onwillige rug. 
 
Voor het begin van de tweede omloop werd hij dan ook vervangen door Hans Wassenaar die in de eerste omloop ook al verrassend van het toneel was verdwenen. Hij was met z’n twee maten overigens wel verantwoordelijk voor de toch wel onverwachte nederlaag van trio Gert-Anne van der Bos. Na zeven achtereenvolgende overwinningen vonden zij in Huizum hun Waterloo. De nederlaag lag trouwens meer aan het falen van trio Van der Bos dan aan het goede kaatsen van Van Zwieten c.s. 
 
Kansen die het trio Van der Bos in negen van de tien gevallen feilloos benut,  werden nu opzichtig onbenut gelaten. Bij 1-0 en 6-0 ging het voor de eerste keer mis en later konden voordelige standen (tweemaal 6-2) niet worden verzilverd. Voorinse Taeke Triemstra, anders een voorbeeldige lopende Rolex, had zijn dag niet en dat scheelt meer dan een slok op een borrel. Trio Van Zwieten met een minder dan op halve kracht kaatsende Erwin Zijlstra wist desondanks de partij over de streep te trekken. Op 5-3 en 6-4 was de zege daar. In punten was de marge veel kleiner: 52 om 50 punten.
 
Na de vervanging door Hans Wassenaar kwam het partuur Van Zwieten nooit meer in zwaar weer. Jelle Attema c.s. die verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Enno Kingma c.s., was in de strijd om de premie of niets geen schim van dat partuur en ging vrij kansloos met 5-2 en 6-2 ten onder.
 
De finale had ook weinig om het lijf. Na een snelle 2-0 kwam trio Peter van Zuiden er niet meer aan te pas. Van Zwieten hield de druk er op en Hoekstra en Anema kwamen zelden nog tot acceptabel uitslagwerk. Na goed 25 minuten was het in de braadpan van Huizum over en uit.
 
Peter van Zuiden c.s. verraste door de formatie van Marten Bergsma van de lijst te slaan. Bij trio Bergsma was het vaak net niet en de formatie van Van Zuiden is graag bereid om deze cadeautjes snel uit te pakken. Het laatste presentje kregen zij op 5-4 en 6-6 met een misser van Bergsma.
 
De formatie van Elgar Boersma wilde na de uitschakeling van Auke Boomsma c.s. meer maar kon dat niet waarmaken in hun partij tegen Peter van Zuiden. Hoekstra en Anema mepten er lustig op los en daar had Elgar Boersma geen passend antwoord op. Op 5-2 en 6-2 miste Hendrik Bouwhuis aan de opslag.
 
Verrassend was zeker de winst in de halve finale tegen Bauke Triemstra c.s.  Bij 4 om 2 achter leek het einde oefening maar toen was opslager Bauke Triemstra die zijn partuur geen goede dienst bewees door opzichtig in de fout te gaan. In rap tempo werd de stand weer gelijk getrokken en een mooie zitbal van Peter van Zuiden op 4-4 en 6-4 was de opmaat naar de winst. Op 5-4 en 6-4 miste Bauke Triemstra aan de opslag.

Huizum in cijfers:1. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten – 2. Elgar Boersma, Hyltje Bosma en Hendrik Bouwhuis 3-5 en 6-6; 3. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Alle Jan Anema – 4. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer 5-4 en 6-6; 5. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 6. Jelle Attema, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong 3-5 en 6-6; 7. Menno van Zwieten, Hylke Bruinsma en Erwin Zijlstra – 8. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 5-3 en 6-4; 9. Remmelt Bouma, Jelte Visser en Willem Heeringa – 10. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 3-5 en 0-6. Tweede omloop:2. Elgar Boersma c.s. – 3. Peter van Zuiden c.s. 2-5 en 0-6; 6. Jelle Attema c.s. – 7. Menno van Zwieten c.s. 2-5 en 2-6; 10. Bauke Triemstra c.s. staand nummer. Halve finale:10. Bauke Triemstra c.s. – 3. Peter van Zuiden c.s. 4-5 en 2-6; 7. Menno van Zwieten c.s. staand nummer.Finale:7. Menno van Zwieten c.s. – 3. Peter van Zuiden c.s. 5-1 en 6-2.
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers