contact zoeken wedstrijden

Trio Marten Bergsma bewaart beste spel voor finale

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma

Je beste spel voor de finale bewaren dat is maar weinigen gegeven maar Marten Bergsma, Jelte Visser en Hans Wassenaar deden dat zaterdag in IJlst wel en aan de finish van deze door elkaar loten partij waren de kransen voor hen. Voor Jelte Visser was het de eerste winst in de hoofdklasse.
 
Tegenstander in de finale was het op voorhand favoriete partuur  van Enno Kingma, Kees van der Schoot en Tjisse Steenstra maar een stroef begin deed hen uiteindelijk de das om. Voordat zij in de wedstrijd zaten wees de telegraaf reeds 3-0 en 6-0 aan. Het leek op een inmaakpartij maar dankzij een geweldige oprisping van Tjisse Steenstra werd de achtervolging ingezet. Opslager Kingma gaf in het begin te veel weg en voorinse Kees van der Schoot had minder goed het oog er in als de twee voorgaande partijen toen hij er lustig op los sloeg.
 
Met slechts zes punten tegen vloog trio Marten Bergsma uit de startblokken. Via 6-0, 6-2 en 6-4 was het binnen het kwartier bijna al einde oefening. Via 3 om 2 werd het 4 om 3 maar toen de aansluiting in het zicht was, waren twee missers van Steenstra en een triktrak bovenslag van Bergsma de opmaat voor de 5-3 voorsprong.  In het laatste eerst klapte de latere koning Hans Wassenaar er nog twee ballen over heen en op 5-3 en 6-2 was  de tweede zitbal van Marten Bergsma voldoende voor de winst.
 
Trio Bergsma bereikte de finale via zeges op onder meer Bauke Triemstra c.s. met 5-3 en 6-2 na een aanvankelijke achterstand van een spel. De sterke opslag van Bergsma was vaak te machtig voor Plat en Kootstra.
 
De halve finale tegen Remmelt Bouma (prima debuut), Hyltje Bosma en Erwin Zijlstra was een spannend potje dat tot het einde boeide. Bij de stand 5 om 2 leek het beslissende gat geslagen maar een misser van Bergsma op 5-2 en 6-6 gaf Remmelt Bouma c.s. vleugels en men kwam nog heel dicht bij. Op 5-4 en 6-4 besliste Marten Bergsma de partij met een zitbal.
 
Enno Kingma c.s. was gewoon beter dan Elgar Boersma c.s. Kees van der Schoot en Tjisse Steenstra waren een plaag voor opslager Elgar Boersma. Elf maal moest men de gang maken om de bal weer uit een tuin te vissen en dat leidde automatisch ook tot de acht missers van opslager Boersma. Op 5-3 en 6-2 werd de laatste misser zijn formatie fataal.
 
De halve finale tegen Gert-Anne van der Bos c.s. was een vermakelijk potje. Van der Bos en Steenstra probeerden elkaar de loef af te steken waarin Steenstra uiteindelijk slaagde. Vooral de zitbal op 3-1 en 6-6 deed de deur dicht. Op 5-3 en 6-0 trok dezelfde Steenstra de partij over de streep met passeren van de kaats.
 
IJlst in cijfers. Eerste omloop: 1. Gert-Anne van der Bos, Dylan Drent en Jan Schurer – 2. Menno van Zwieten, Taeke Triemstra en Laas Pieter van Straten 5-4 en 6-0; 3. Elgar Boersma, Pier Piersma en Haije Jan Nicolay – 4. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Tjisse Steenstra 3-5 en 2-6; 5. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Hendrik Kootstra – 6. Marten Bergsma, Jelte Visser en Hans wassenaar 3-5 en 4-6; 7. Remmelt Bouma, Hyltje Bosma en Erwin Zijlstra – 8. Auke Boomsma, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten (bijgeloot) 5-3 en 6-2. Halve finale: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. - .4. Enno Kingma c.s. 3-5 en 0-6; 6. Marten Bergsma c.s. – 7. Remmelt Bouma c.s. 5-4 en 6-4. Finale: 4. Enno Kingma c.s. -  6. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 2-6.
     
   
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers