contact zoeken wedstrijden

Trio Kingma wint in St Jacob

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma

Reactie Taeke Triemstra & Hans Wassenaar

De achtste vrije formatiewedstrijd van het seizoen leverde zondag in Sint Jacobiparochie de tweede zege op voor het trio Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. In de finale werd met 5-3 en 6-2 gewonnen van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. Niet passeren van de kaats bezegelde het lot van trio Van der Bos.
Achterinse Hans Wassenaar werd uitgeroepen tot koning van de partij.
 
Het was zondag op het kaatsveld van kaatsvereniging Het Noorden boven, buiten, kwaad en zitbal. Met kaatsen had het zondag allemaal niet veel te maken. Het had meer van een potje hit en strike. Van de in de finale 100 gemaakte punten kwamen er 88 door dit soort slagen tot stand. Slechts zes maal was er sprake van andere acties, het voorbij slaan van een kaats bijvoorbeeld. Zo blijft het kaatsen zoals het ooit bedoeld is een beetje achter.
 
Dat gold ook voor de finale. Toen er 78 punten waren gespeeld waren er zegge en schrijve drie slagen door ‘normaal’ kaatsen tot stand gekomen. Trio Kingma nam door een zitbal van Enno Kingma op 6-4 een eerst voorsprong en die voorsprong werd nooit meer uit handen gegeven. Ook in de hand gewerkt doordat de opslag van trio Van der Bos onder de maat was. Beide opslagers richtten voortdurend de opslag op de verkeerde hand van de tegenstander, dicht tegen de lijn.
 
En wanneer het niet loopt wordt er geforceerd met alle gevolgen van dien. Daar lag ook het verlies van trio Van der Bos. Tegen de veertien missers van Van der Bos en Steenstra stonden maar drie missers van de formatie van Kingma. Dat maakte uiteindelijk het verschil. Het gat werd gemaakt op 2-1 en 6-6 met niet passeren van de kaats door Tjisse Steenstra die sterke momenten (opslag) met te veel zwakke momenten (perk) afwisselde.
 
Taeke Triemstra bracht met een van zijn vier bovenslagen op 3-1 en 4-6 de aansluiting weer dichterbij maar het was water naar de zee dragen omdat Gert-Anne van der Bos daarna driemaal het perk zou missen. De misser van Kingma op 4-2 en 6-6 bracht nog enig licht aan de horizon maar vervolgens was het Hans Wassenaar die bijna in zijn eentje voor het vijfde eerst zou zorgen. Op 4-3 en 6-4 miste Steenstra aan de opslag. Ook het laatste eerst ging verloren door twee missers en een bovenslag van Hiemstra en niet passeren van de kaats door Steenstra. Het was de tweede zege van het seizoen voor trio Enno Kingma.
 
Het had trouwens maar een haar gescheeld of de formatie had om kwart over een al richting de douches gekund. Bauke Triemstra c.s. winnaar van de partij van zaterdag, was een taaie tegenstander en na de bovenslag van Dylan Drent op 4-5 en 6-6 was er nog van alles mogelijk. Het was een partij waarbij tenslotte alles aan de hang kwam en toen was het jammer dat de goed opslaande Bauke Triemstra de bal buiten de lijnen deponeerde.
 
De tweede omloop tegen Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten was heel snel beslist.  Eenmaal werd het zes gelijk en toen sloeg Renze Hiemstra boven. Het was voor trio Boomsma het enige wapenfeit.  (5-0 en 6-2).
 
De halve finale tegen Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden bracht het publiek ook al niet op de banken. Na eersten gelijk liep trio Kingma met grote passen naar de eindstreep. Via viermaal 6-4 en eenmaal 6-2 was het Allard Hoekstra die de partij in het slot gooide door op 5-1 en 6-4 de bal kwaad uit te slaan.
 
Trio Gert-Anne van der Bos had in de aanloop naar de finale niets maar dan ook niets te duchten van Wierd Baarda, Michel Nesse en Tsjerk Elsinga. Het werd dan ook binnen het half uur 5-0 en 6-6. Trio Wierd Baarda kreeg dan wel 20 punten aan de hang maar daarvan kreeg men er 14 cadeau…
 
In de strijd om de premie of niets wachtte de formatie van Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra. Het werd een heet potje met onderlinge opstootjes die niet altijd even prettig oogden. Na 3-3 en 4-4 leek trio Van Zwieten afstand te nemen door een misser van opslager Van der Bos op 4-4 en 6-6 maar voorbijslaan van de kaats door Tjisse Steenstra op 5-4 en 4-6 bracht weer evenwicht. Op 5-5 en 4-4 was de kwaadslag van Hijlke Bruinsma de voorbode van het naderende onheil. Op 5-5 en 6-4 was het dezelfde Steenstra die met een geweldige pripper de partij alsnog naar zich toe trok.
 
Trio Peter van Zuiden leek in de strijd tegen Marten Bergsma c.s. op 5-1 en 6-2 richting kleedkamer te gaan maar niets was minder waar. De zitbal van Peter van Zuiden op 5-1 en 6-6 zorgde voor de niet meer verwachte ommekeer. Met slechts acht punten tegen kantelde de partij volledig in het voordeel van trio Peter van Zuiden. Op 5-5 en 6-4 was de zesde zitbal van Van Zuiden voldoende voor de derde prijs.  
  
Sint Jacobiparochie in cijfers: 1. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 2. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 5-5 en 6-6 (Enno Kingma wint); 3. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten – 4. Jelle Attema, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong 5-3 en 6-2; 5. Wierd Baarda, Michiel Nesse en Tsjerk Elsinga – 6. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 0-5 en 6-6; 7. Arnold Zijlstra, Pier Piersma en Haije Nicolay -  8. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 2-5 en 2-6; 9. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden - 10. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer 5-5 en 6-4. Tweede omloop: 2. Enno Kingma c.s. – 3. Auke Boomsma c.s. 5-0 en 6-2;  6. Gert-Anne van der Bos c.s. – 8. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 6-4; 9. Peter van Zuiden c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Peter van Zuiden c.s. – 2. Enno Kingma c.s.  1-5 en 4-6; 6. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Finale:  6. Gert-Anne van der Bos c.s. – 2. Enno Kingma c.s. 3-5 en 2-6.
 
 
 
 

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers