contact zoeken wedstrijden

Trio Enno Kingma wint in Stiens

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar zijn zondag in Stiens winnaar geworden van de zesde vrije formatie wedstrijd van het seizoen 2018. Het was voor deze formatie na een kleine en een premie de eerste winst. In de finale bleef de formatie van Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra op een eerst staan. Op 5-1 en 6-4 sloeg Renze Pieter Hiemstra voor de derde maal boven. Hans Wassenaar werd uitgeroepen tot koning van de partij.
 
De finale tegen Bauke Triemstra c.s. verliep volgens het boekje. Laatstgenoemd trio had na de zware partij in de halve finale tegen Marten Bergsma c.s. meer dan een jas uit gedaan. De frisheid was verdwenen. Het eerste bordje werd dan wel opgeëist omdat opslager Kingma op 6-2 het perk miste maar daarna was het eenrichtingsverkeer.
 
Het voorbijslaan van de kaats op 1-0 en 6-6 door de latere koning woog zwaarder dan enkel het behaalde eerst. Voorinse Dylan Drent werd zelden of nooit in het spel betrokken en kon zodoende ook moeilijk zijn stempel op de partij drukken. Bovendien ramden Hiemstra en Wassenaar elke redelijke bal meters ver over de bovenlijn…met als hoogtepunt een onderhandse bovenslag van Wassenaar die nu nog moet neer komen.
 
Nee, voor trio Bauke Triemstra was het dweilen met de kraan open. Op 5-1 en 6-4 ramde Hiemstra weer eens een bal over de bovenlijn. Gewoon boven slaan is er niet meer bij…!
 
Het winnende trio zat mooi in de lijst. Peter van Zuiden c.s. behaalde genoeg punten maar op de zes was trio Kingma alerter en bovendien was Vrouwe Fortuna hun welgezind. Viermaal werd het zes gelijk en alle keren kwam trio Kingma als winnaar te voorschijn. Op 5-1 en 6-0 was de kwaadslag van Allard Hoekstra voldoende voor de zege.
 
De strijd om de premie of niets tegen Patrick van Dellen c.s. was een wedstrijd die heel snel moet worden vergeten. Voor trio Van Dellen geldt: te klein voor het servet maar te groot voor het tafellaken. Op 5-2 en 6-0 miste Patrick van Dellen voor de zesde maal het perk.
Bauke Triemstra c.s. dacht in aanloop naar de finale een zware klus te hebben aan Gert-Anne van der Bos c.s. maar het bleef bij de gedachte want het werd een vrij simpele 5-1 en 6-4 zege. Trio Van der Bos had de partijen van afgelopen zaterdag nog in de benen en nadat in de eerste vier eersten driemaal op zes gelijk het bordje moest worden ingeleverd was de partij al gelopen.
 
De halve finale tegen de winnaar van Damwâld was een mooie en onderhoudende partij waarbij het lang onzeker was wie als winnaar uit de strijd te voorschijn zou komen. Het was ook een partij waarin het krachtsverschil miniem was. (62 om 60) punten. Op 4-4 en 6-6 sloeg Hendrik Kootstra fraai boven maar op 5-4 en 6-6 miste Triemstra het perk. Op 5-5 en 6-4 was Hendrik Kootstra er als de kippen bij om via een triktrak de bal over de bovenlijn te jagen.
 
Marten Bergsma c.s. moest in de eerste omloop redelijk diep gaan om de eerste horde te nemen. Geertjan de Jong (ingevallen voor Jelle Attema), Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong wisten tot twee spel gelijk bij te blijven maar gaven het toen alsnog weg. Op 4-4 en 6-4 miste Sjoerd de Jong het perk en op 5-4 en 6-2 plaatste Pieter Jan Plat een bovenslag.
Een omloop verder vormde trio Menno van Zwieten ook geen bedreiging. Na eersten gelijk liep Bergsma c.s. uit naar een 4-1 voorsprong mede doordat Erwin Zijlstra op 3-1 en 6-6 kwaad sloeg.  Op 5-2 en 6-4 was de retourslag van Marten Bergsma voldoende voor de kleine premie.
 
 
Stiens in cijfers: 1. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra – 3. Elgar Boersma, Hyltje Bosma en Klaas Pier Folkertsma 5-1 en 6-2; 3. Geertjan de Jong, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong – 4. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer 4-5 en 2-6; 5. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden – 6.  Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 1-5 en 0-6; 7. Patrick van Dellen, Hendrik Jan van der Velde en Aloys Freitag – 8. Durk Ennema, Jacob Klaas Haitsma en Patrick Scheepstra 5-1 en 6-6; 9. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 10. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 1-5 en 4-6.  Tweede omloop: 1. Menno van Zwieten c.s. – 4. Marten Bergsma c.s. 2-5 en 4-6; 6. Enno Kingma c.s. – 7. Patrick van Dellen c.s. 2-5 en 0-6; 10. Bauke Triemstra c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Bauke Triemstra c.s. – 4. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-4; 6. Enno Kingma c.s. staand nummer. Finale:  6. Enno Kingma c.s. – 10. Bauke Triemstra c.s. 5-1 en 6-4.
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers