contact zoeken wedstrijden

Tjisse Steenstra ‘it Feintsje’ fan Menaam

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Anne Waterlander (X-lent)
Video: KNKB Media

Luister naar Taeke Triemstra in gesprek met KNKB Media

Het zat er een beetje aan te komen maar in Menaam bewees het illustere duo Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra op de weg terug te zijn. Beide hadden nog niet het zoet van de overwinning op de vrije formatie geproefd, een anders vast domein voor beide. In Menaam ontbrak Gert Anne van der Bos door privé-verplichtingen maar zijn vervanger Johan van der Meulen speelde zijn rol met verve. Van der Meulen zou anders in Dronryp zijn opgetreden maar de lokroep van Taeke Triemstra kon hij niet weerstaan. Het was bijna tien jaar geleden dat Van der Meulen en Triemstra als vrije formatie maten nog voor de tent stonden.

Om precies te zijn was dat op 3 augustus 2008 en het speelde zich af op de Haije Rijpma partij in Witmarsum. Herman Sprik completeerde toen het trio. Voor Taeke Triemstra was de zege in Menaam bepaald niet nieuw. Eerder zegevierde hij in 2010, 2011, 2012, 2013 en 2015. Bovendien was de overwinning er een met een gouden randje want het was de 160ster zege in de hoofdklasse. Slechts Piet Jetze Faber (188), Hotze Schuil (185) en Sake Saakstra (170) stonden vaker op het hoogste podium.

Maar de kleine grote man was zonder meer Tjisse Steenstra. Op de bond toonde hij al aan dat de vorm komende was en die bevestiging kreeg hij in Menaam. Steenstra is liefhebber van veel werk en op de Gouden Willempartij kon hij vol aan de bak. Voorbest op en achterin en bovendien onder zeer warme omstandigheden. Maar zowel Steenstra als Triemstra hadden daar zondag weinig last van en dat getuigd van een prima conditie. 

De finale tegen trio Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong was een herhaling van de partij in Witmarsum van afgelopen jaar. Wel dient te worden opgemerkt dat Gert-Anne van der Bos toen kaatste in plaats van Johan van der Meulen. Maar net als in 2017 bleek trio Peter van Zuiden een taaie tegenstander. Peter van Zuiden was halverwege de partij ingestapt toen Jelle Attema moest passen wegens een opspelende lies. Tot 3-1 en 4-2 deed Van Zuiden dat met verve maar daarna was het ineens op. Na eersten gelijk werd tweemaal op zes gelijk het bordje verspeeld en deze klappen kwam trio Van Zuiden niet meer te boven. Op 1-1 en 6-6 ramde Tjisse Steenstra de bal retour tot in het perk en op 2-1 en 6-6 dwong hij Kees van der Schoot tot een kwaadslag. Daarna ging het licht bij Van Zuiden c.s. uit. Er werd geruild op 3-1 en 4-2 en Triemstra en Steenstra zouden niet weer aan de andere kant van het veld verschijnen. Zeven missers en drie bovenslagen verder was het binnen vijf minuten bijna einde oefening. Die kwam op 5-1 en 6-6 met een misser van Sjoerd de Jong.

De weg van de winnaar leidde via zeges op onder meer Durk Ennema c.s. (5-3 en 6-4) en Peter van Zuiden c.s. (5-3 en 6-2) naar de halve finale waar trio Bauke Triemstra de tegenstander was.

Het werd een mooie partij die bij 4-2 in het voordeel van Van der Meulen c.s. gelopen leek maar met slechts zes punten tegen wist de jongste Triemstra alsnog langszij te komen. Maar daarna was het toch weer Tjisse Steenstra die zijn formatie over de streep trok door op 4-4 en 6-2 een zitbal te plaatsen en op 5-4 en 6-2 de kaats voorbij te slaan.

Peter van Zuiden (ingevallen voor Jelle Attema) liet trio Arnold Zijlstra op twee spel staan (5-4 en 6-2) om vervolgens in de strijd om de premie of niets in een mooie partij te winnen van Marten Bergsma c.s. Het was vooral Peter van Zuiden die op 3-2 en 2-2 zijn opwachting maakte en in korte tijd heel bepalend zou zijn. Op 4-3 en 6-6 plaatste hij een mooie zitbal en de bovenslag van De Jong op 4-4 en 6-6 deed de partij helemaal kantelen. Op 5-4 en 6-2 plaatste Van Zuiden zijn zesde zitbal. Trio Bauke Triemstra had aan de zege op Auke Boomsma genoeg om toch voor de tent te komen (5-3 en 6-6).

Dat Tjisse Steenstra eigenaar werd van het It Feintsje van Menaam was meer dan terecht. Hij was de grote aanjager en inspirator van zijn partuur.    

Menaam in cijfers
Eerste omloop: 1. Jelte Pieter Dijkstra, Bauke Dijkstra en Evert Pieter Tolsma – 2. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 2-5 en 0-6; 3. Johan van der Meulen, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 4. Durk Ennema, Jacob Klaas Haitsma en Patrick Scheepstra 5-3 en 6-4; 5. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer – 6. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 5-4 en 6-6; 7.  Jelle Attema, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong – 8. Arnold Zijlstra, Pier Piersma en Haije Jan Nicolay 5-4 en 6-2; 9. Auke Boomsma, Hyltje Bosma en Laas Pieter van Straten – 10. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 3-5 en 6-6;  

Tweede omloop: 2. Peter van Zuiden c.s. – 3. Johan van der Meulen 3-5 en 2-6; 5. Marten Bergsma c.s - 7. Peter van Zuiden (ingevallen voor Jelle Attema) c.s. 4-5 en 2-6; 10. Bauke Triemstra c.s staand nummer;

Halve finale: 10. Bauke Triemstra c.s. – 3. Johan van der Meulen c.s. 4-5 en 2-6; 7. Peter van Zuiden c.s. staand nummer;

Finale:  7. Peter van Zuiden c.s. – 3. Johan van der Meulen c.s. 1-5 en 6-6.

Reportage KNKB Media

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers