contact zoeken wedstrijden

Berltsum haalt gram in Dronryp

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Berltsum met de kaatssters Ilse Tuinenga, Leonie van der Graaf en Harmke Siegersma is donderdag in Dronryp winnaar geworden van de 17de editie van de D'Alde Wite partij, een afdelingswedstrijd voor de dames hoofdklasse.

In de finale moest Wezon "De Sterke Earm" uit Groningen (met Anne Monfils, Hiske Zeinstra en Marrit Zeinstra) op 5-4 de meerdere erkenning in Berltsum. De kleine premie was voor kaatsvereniging De Twa Doarpen-Dios (Anna Ennema, Fiera de Vries en Hendrieke van der Schoot).

Groningen kwam door een zitbal van Anne Monfils met een eerst voor maar door een misser van dezelfde Anne Monfils op 1-0 en 2-6 werd de stand gelijk getrokken. In het begin van de partij zat er weinig licht tussen beide parturen. De bovenslag van Leonie van der Graaf op 1-1 en 6-6 bracht Berltsum voor het eerst op voorsprong maar Groningen trok ogenblikkelijk de zaak weer in evenwicht door keren voor de kaats van Marrit Zeinstra op 2-1 en 2-6. Het was een partij met wisselende kansen. Berltsum kwam het eerst op de drie eersten door voorbij slaan van de kaats op 2-2 en 6-6 door Harmke Siegersma. Maar ook deze minimale voorsprong was van korte duur want de misser van Ilse Tuinenga op 3-2 en 2-6 betekende dat de aansluiting weer daar was. Groningen ging door en de bovenslag van Marrit Zeinstra op 3-3 en 6-4 betekende dat Groningen weer de leiding had genomen. Maar daarna was het toch Berltsum dat aan het langste eind zou trekken. Op 3-4 en 6-2 plaatste Ilse Tuinenga een zitbal en op 4-4 en 6-2 tikte Harmke Siegersma een bal oer it kleedsje. Het was de opmaat naar naar de zeg want op 5-4 en 6-2 besliste Ilse Tuinenga de partij met een zitbal.

Berltsum werd dan wel als winnaar afgevlagd maar datzelfde partuur moest in de tweede omloop stevig aan de bak tegen het sterke Wommels en kon pas op 5-5 en 6-6 via een zitbal van Ilse Tuinenga opgelucht ademhalen.

In de derde omloop konden de dames nog eens flink aan de bak want toen was Huizum, winnaar in Franeker, de tegenstander. Huizum dat in de twee vorige partijen prima had staan kaatsen kon dat hoge niveau tegen Berltsum niet vasthouden en moest het deze keer met de helft van het aantal eersten doen (5-3 en 6-2). Een staand nummer bracht de dames van Berltsum vervolgens in de finale.

Groningen kwam vrij soepel in de finale. Mantgum leek in de dere omloop een lastige klus te worden maar blijkbaar had het lange stilstaan hen geen deugd gedaan. Stiens was er niet en daarna bleef Mantgum staan. Maar tegen Groningen kwam men er niet aan te pas en verloor Mantgum op 5-1 en 6-0. In de halve finale kon De Twa Doarpen-Dios niet weer voor een stunt zorgen en verloor met schone telegraaf van de premiewinnaar (5-0 en 6-2).

Sexbierum-Pietersbierum pakte aldus de kleine premie. Zij zorgden voor een mooie stunt door LKC Sonnenborgh op 5-5 en 6-6 het bos in te sturen. Wiljo Sijbrandij die kaatste met Anne Berber Zeinstra en Bianca van der Veen sloeg toen de bal kwaad op.

Klik hier voor video sfeer impressie

DSC_3392-1

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers