contact zoeken wedstrijden

​Sjanet Wijnia verrassende koningin op 41ste Frouljus-PC

Tekst: Jan Braaksma
Foto's: X-lent for you Fotografie 

Ze behoorden zeker tot outsiders van de 41ste Frouljus-PC maar de PC winnen dat leek een brug te ver. Maar op de partij die het meest tot de verbeelding spreekt pakten zij onverwacht maar zeer verdiend de hoofdprijs. Louise Krol. Imke van der Leest en Sjanet Wijnia maakten op de 23ste augustus 2017 hun droom waar. Voor Imke van der Leest de mentor van haar partuur was het al de derde zege op de PC. Eerder zegevierde zijn in 2007 en 2012. Louise Krol stond in 2016 ook al in de finale maar moest zich toen tevreden stellen met de premie. Voor Sjanet Wijnia was het waarschijnlijk de mooiste zege in haar nog jonge kaatscarrière want naast de bloemenhulde werd zij uitgeroepen tot koningin van de partij. Daar was geen discussie over mogelijk. Zowel in de eerste als tweede omloop was zij het die de formatie op de juiste koers wist te houden en ook in de finale maakte zij haar paadje meer dan schoon. Voorinse Imke van der Leest was vooral in de finale van onschatbare waarde door op de beslissende momenten er te staan.

De 41ste Frouljus-PC stond bol van de verrassingen. De parturen die het gehele seizoen de dienst uitmaakten en alle hoofdprijzen onderling verdeelden gingen er nu allemaal voor de prijzen af.
De finale was tot 2 om 1 en 6-6 een spannende partij waarin Marije van der Meer, Klasine Huistra en Annelien Broersma beslist kansen hadden op een verrassende uitkomst. Maar de formidabele bovenslag van Imke van der Leest was het breekijzer in de partij. In plaats dat trio Van der Meer op een 3-1 voorsprong kwam was de slag die Imke van der Leest toebracht meer waard dan de twee punten. Het bracht de elan weer terug in het partuur. Na een snel eerst was trio Van der Meer immers via twee snelle bordjes op een 2-1 voorsprong gekomen en daar was niets mis mee. Een vijftal bovenslagen had het zelfvertrouwen van trio Louise Krol aardig ondermijnd en de klap die Imke daarna uitdeelde werkte zalvend voor het partuur. Imke rammelde er nog een paar ballen overheen en nam in het zog Sjanet Wijnia mee. Het werd ook zomaar 4 om 2 en toen stokte het even. Trio Van der Meer nam een 6-2 voorsprong en het leek weer partij te worden. Maar niet passeren van de kaats door Annelien Broersma deed de voordelige marge verkleinen en voorbij slaan van de kaats bij de boven door Imke van der Leest bracht 4-2 en 6-6 aan de telegraaf. Dat had anders kunnen lopen als Annelien Broersma niet achter maar voor de kaast had gestaan. Nu kwam zij meters te kort. Vervolgens sloeg Imke van der Leest de bal over de boven. Daarop maakte zij de weg naar de zege vrij door weer twee rake klappen. Op 5-2 en 6-2 had zij de zege voor het oprapen maar was even te gretig wat een knapper tot gevolg had. Op 5-2 en 6-4 maakte zij het werk af met haar zevende bovenslag.

Het was de eerste zege van het seizoen maar het had zomaar anders kunnen aflopen als de slag in de eerste omloop op 5-5 en 6-6 goed was beoordeeld. In de partij tegen Joukje Kuperus, Maaike Osinga en Iris van der Veen kreeg Imke van der Leest bij het terugslaan duidelijk waarneembaar de bal op de voet. De scheidsrechter die het had kunnen zien liet het begaan en op 5-5 en 6-6 ramde de latere koningin Sjanet Wijnia de bal over de bovenlijn.
In diezelfde partij leek het in de eerste omloop al afgelopen te zijn. Louise Krol had het niet en het moest vooral komen van Sjanet Wijnia. Achterin en voorbest op. Men kwam mede door prima werk van Maaike Osinga zelfs met 5 om 3 achter. Maar een zitbal van Louise Krol op 5-3 en 2-6 bracht enige verlichting maar vooral de verre klap van Sjanet Wijnia op 5-4 en 6-6 maakte indruk. Op 5-5 en 6-6 was de achtste bovenslag van Sjanet die haar partuur in veilige haven bracht.
In de tweede ronde wachtte de kanshebber bij uitstek trio Ilse Tuinenga die in een meeslepende partij pas bij 5-5 en 6-6 het kaatswiel als eerste over de streep wist te drukken. Hun partij tegen Anne Monfils was fascinerend van begin tot het eind. Het was bepaald geen goede partij daarvoor werden er over en weer veel te veel fouten gemaakt. Trio Ilse Tuinenga kwam dan wel met 5 om 3 voor maar het sprankelde geen moment. Ook het doen en laten van trio Monfils was niet overweldigend. Maar de spanning vergoedde veel. Via twee knappe acties van Marrit Zeinstra werd het vijf eersten gelijk. Het werd 5-5 en 6-2 voor trio Ilse Tuinenga met een negatieve rol van een keurmeester die daar feitelijk niet mocht zitten maar er wel door de organisatie was neergezet. Het werd tenslotte 5-5 en 6-6 en het was Ilse Tuinenga die met geplaatste opslag en dito retourslag de hoop op een derde zege levend hield.

Maar in de partij tegen Louise Krol was daar niet veel meer van over. De favorieten bij uitstek konden de juiste versnelling niet vinden het was vooral Ilse Tuinenga die ver onder haar normale hoge niveau presteerde. De misser op 2-1 en 6-6 werkte niet bepaald in haar voordeel. Negen missers is voor Ilse Tuinenga een ongekend hoog aantal en bovendien kreeg zij op haar opslag ook nog eens zes bovenslagen om haar oren. Louise Krol c.s. liep uit naar een 4 – 1 voorsprong en het leek toen al einde oefening maar een opleving aan de kant van Ilse Tuinenga c.s. zorgde in een mum van tijd voor twee snelle bordjes (6-2 en 6-0). Maar men kon de stroperigheid niet van zich af zetten en trio Louise Krol liep weer uit naar een 5-3 voorsprong. Een kwaadslag van Sjanet Wijnia op 5-3 en 2-6 deed vermoeden dat er nog mogelijkheden waren maar een drietal missers van opslager Tuinenga deed het favoriete trio de das om. Op 5-4 en 6-0 sloeg Sjanet de opgeslagen bal van Mano Scheepstra op de huisjes achter het speelveld. 

Voor trio Louise Krol lag de weg naar de finale wijd open. Trio Anna-Brecht Bruinsma die via de achterdeur nog op de lijst van de PC waren gekomen waren uitgekaatst en gingen met 5-0 en 6-0 de bietenbult op. Aan het eind van de rit waren slechts vier punten hun deel. Maar ze waren al veel verder gekomen dan ze ooit hadden gedacht.   
De premiewinnaar zat mooi in de lijst en met twee simpele zeges was het doel bereikt. Sietske Okkema, Marije Hiemstra en Nynke Sinnema waren ook lang kansrijk maar moesten na 3-3 afhaken doordat trio Van der Meer daarna tweemaal op zes gelijk aan het langste eind trok. Eerst miste Nynke Sinnema aan de opslag en daarna was de retourslag van Klasine Huistra voldoende voor het vijfde bordje. Op 5-3 en 6-6 sloeg Nynke Sinnema de bal buiten het speelveld.
Om een plaats in de finale was trio Jildou Sweering de tegenstander en hoewel zij er van alles aan deden om in de race te blijven moesten zij toch redelijk snel afhaken. Op 3-2 en 6-4 kon Martine Tiemersma de kaats niet passeren en op 4-2 en 6-4 was de retourslag van Marije van der Meer voldoende om nog verder afstand te nemen. Op 5-2 en 6-6 was de winst daar via niet passeren van de kaats. Trio Anna-Brecht Bruinsma leverde tot de halve finale een prima prestatie door zowel de veel hoger aangeschreven formaties van Nicole Hempenius c.s. en dat van Elly Hofman van de lijst te tikken. Gebeurde dat tegen Nicole Hempenius c.s pas bij 5-5 en 6-6 tegen Elly Hofman viel de laatste slag op 5-4 en 6-6. Dat was zeker niet verwacht maar het was opslager Anna-Brecht Bruinsma die op 5-4 en 6-6 met een fraaie zitbal de wedstrijd besliste.

Cijfers Weidum: 1. Joukje Kuperus, Maaike Osinga en Iris van der Veen – 2. Louise Krol, Imke van der Leest en Sjanet Wijnia 5-5 en 6-6 (Louise Krol c.s. wint); 3. Ilse Tuinenga, Wiljo Sijbrandij en Manon Scheepstra  - 4. Anne Monfils, Nynke Sijbrandij en Marrit Zeinstra  5-5 en 6-6( Ilse Tuinenga c.s. wint); 5. Anna-Brecht Bruinsma, Mariska Hoogland en Rianne Melissa Hiemstra – 6. Nicole Hempenius, Sandra Hofstra en Harmke Siegersma 5-5 en 6-6 (Anna-Brecht Bruinsma c.s. wint); 7. Tineke Dijkstra, Hermine Sytema en Jeske de Boer – 8. Elly Hofman, Marte Altenburg en Martzen Deinum 4-5 en 2-6; 9. Jeanette Jansma, Sigrid de Jong en Marije Hellinga – 10. Jildou Sweering, Martine Tiemersma en Jennie Terpstra  0-5 en 2-6; 11. Sietske Okkema, Marije Hiemstra en Nynke Sinnema – 12. Marije van der Meer, Klasine Huistra en Annelien Broersma 3-5 en 6-6;  

Tweede omloop: 2. Louise Krol c.s. – 3. Ilse Tuinenga c.s. 5-4 en 6-0; 5. Anna-Brecht Bruinsma c.s. – 8. Elly Hofman c.s. 5-4 en 6-6; 10. Jildou Sweering c.s. – 12. Marije van der Meer c.s. 2-5 en 6-6;  

Halve finale: 2. Louise Krol c.s. – 5. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 5-0 en 6-0; 12. Marije van der Meer c.s. staand nummer;

Finale: 12. Marije van der Meer c.s. – 2. Louise Krol c.s. 2-5 en 4-6.
 

2
3e

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers