contact zoeken wedstrijden

Trio Van der Bos wint ook zonder Taeke Triemstra

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Hempenius

Ook zonder de niet geringe inbreng van Taeke Triemstra gaat de zegetocht van trio Gert-Anne van der Bos onverdroten door. In Makkum op de dertiende vrije formatiewedstrijd van het seizoen ging nu ook de overwinning naar trio Van der Bos. Zonder voorinse Taeke Triemstra die nog te veel last ondervond van zijn opspelende enkel. Dat scheelt natuurlijk wel een slok op een borrel maar zijn vervanger Daniël Iseger vele jaren de steunpilaar van opslager Gert-Anne van der Bos deed zaterdag niet veel voor Triemstra onder en leidde zijn formatie naar een fraaie zege.

Voor Iseger was de winst bijzonder want het betekende dat hij de grens van 600 punten heeft overschreden. De 37-jarige Iseger staat thans op 601 punten. Voor Van der Bos en Iseger was de zege in Makkum de 81ste overwinning die zij als maten behaalden. Tjisse Steenstra, maakte vooral in de finale het verschil en werd uitgeroepen tot koning van de partij. Voor de 23-jarige Steenstra was het al de zesde titel van dit jaar.

De finale tegen Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra was een kopie van de finale van een week terug in Bolsward. Nu viel de beslissing weer in het negende eerst. Tot twee spel gelijk werden de bordjes om en om veroverd. Trio Menno van Zwieten kwam dan wel op een 3-2 en 6-2 voorsprong maar wist die voorsprong niet te verzilveren. Gert-Anne plaatste een zitbal, Iseger sloeg boven en vervolgens miste Van Zwieten (zijn eerste misser) het perk. Van der Bos c.s. liep uit naar 4 om 3 maar het werd door niet passeren van de kaats door Iseger weer gelijk. De misser van Van Zwieten op 4-4 en 6-4 opende de deur naar de zevende zege. Fraai retourneren van Van der Bos, zitbal van Steenstra, misser van Van der Bos, zitbal Van der Bos maakte 5-4 en 6-2. Er kwam een kaats en hoewel er nog een klein kansje voor retourneren voor Van Zwieten in zat was Iseger er als de kippen bij om de kaats alsnog voorbij te slaan.

In de finale in Makkum is er 80 keer opgeslagen. Daarvan waren er 13 missers (16%), 16 zitballen (20%). 41 ballen waar een kaats uit ontstond of om een kaats werd gestreden. Daarvan waren 10 bovenslagen (12,5%). Ter vergelijking de halve finale: 43 opslagballen waarvan 11 x buiten (26%),  4x zitbal (9%). Dus 28 keer opslaan om of vanwege een kaats waarvan 4x boven (9%).

De halve finale tegen Enno Kingma c.s. was de beste partij van de latere winnaar.  Bij Van der Bos c.s. liep het als een trein en met de alles zeggende cijfers van 5-0 en 6-2 werd de formatie afgedroogd. Andere woorden zijn er niet voor te vinden getuige de alles zeggende cijfers van 48 om 14 punten. Van die 14 punten kreeg trio Enno Kingma er ook nog acht cadeau door missers van Van der Bos (3) en Steenstra (1).

Jelte-Pieter Dijkstra c.s. konden tot halverwege de partij bijblijven bij trio Gert-Anne van der Bos. Daarna was het opslager Gert-Anne van der Bos die de partij op slot gooide. Door tweemaal op 6-2 een zitbal te plaatsen en op 5-3 en 6-4 kon Pier Piersma de kaats niet passeren.

Arnold Zijlstra c.s. kwamen in de tweede omloop te snel op achterstand en kregen daarna geen kans meer op verder succes. Op 4-1 en 6-6 was de bovenslag van Iseger de genadeklap. (5-1 en 6-4).
Menno van Zwieten c.s. had weinig last van Jelle Attema c.s. (5-1 en 6-2).  In de strijd om de premie of niets moest er stevig gebuffeld worden tegen Bauke Triemstra c.s. Laatstgenoemd partuur kwam met 5 om 3 voor maar kon het eind niet vinden. Dat was een kolfje naar de hand van Van Zwieten c.s. dat door tweemaal 6-4 de zaak gelijk trok. Daarna door liep naar een 5-5 en 6-0 zege.

Trio Enno Kingma leek Marten Bergsma c.s. direct nog verder in de afgrond te gooien. Niet zonder geluk (tweemaal 6-6) werd uitgelopen naar een 4-0 stand. De formatie van Bergsma leek zich op te richten maar bij 4 om 3 haperde het weer. Op 5-3 en 6-2 was passeren van de kaats door Wassenaar voldoende voor de zege.
 
Cijfers Makkum. 1. Gert-Anne van der Bos, Daniël Iseger en Tjisse Steenstra – 2. Jelte Pieter Dijkstra, Pier Piersma en Jan Schurer 5-3 en 6-4; 3.  Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Evert Pieter Tolsma – 4. Arnold Zijlstra, Pieter-Jan Plat en Haije Jan Nicolay 5-5 en 4-6; 5.  Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra – 6. Auke Boomsma, Sip-Jaap Bos en Jelle Jaap Stiemsma 5-3 en 6-0; 7. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra – 8. Jelle Attema, Jacob Klaas Haitsma en Hillebrand Visser 5-1 en 6-2; 9. Marten Bergsma, Dylan Drent en Patrick Scheepstra – 10. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 3-5 en 2-6;  

Tweede omloop: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Arnold Zijlstra c.s. 5-1 en 6-4; 5. Bauke Triemstra c.s. - 7. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 0-6; 10. Enno Kingma c.s. staand nummer;

Halve finale: 10. Enno Kingma c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 2-6; 7. Menno van Zwieten c.s. staand nummer;

Finale: 7. Menno van Zwieten c.s. - 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 4-5 en 2-6.

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers