contact zoeken wedstrijden

Trio Van der Bos pakt in Bolsward de draad weer op

Tekst: Jan Braaksma
Foto en Video: KNKB Media

Op een ‘smûk’ en warm Oordje behaalde de formatie van Gert-Anne van der Bos de zesde formatiezege van het seizoen. Er was maar een maar: voorinse Taeke Triemstra liet zich in de tweede omloop vervangen door Dylan Drent. Triemstra had te veel last van een onwillige voet. Triemstra had gedurende de week al last van een opspelende voet en in aanloop naar de tweede omloop leek het hem raadzaam om de wedstrijd de wedstrijd te laten. Zijn vervanger Dylan Drent  die in de eerste omloop nog klop had gekregen van dezelfde Triemstra werd zijn vervanger en de Ouwe Seun deed dat op een voortreffelijke manier. Zowel verbaal als op het veld ging hij voorop in de strijd tegen trio Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra.

De finale was een mooi slotstuk van een dag die op een warme belangstelling van de liefhebbers kon rekenen. Het was niet allemaal geweldig wat het vlaggenschip van de bond liet zien maar het waren toch wel een aantal partijen bij die boven het gemiddelde uitstaken. Trio Van der Bos opende sterk en nam via tweemaal 6-4 een spel voorsprong. Maar Van Zwieten c.s. bleef knokken voor een beter resultaat en kwam door de voorslag van Gert-Anne op 2-1 en 6-6 weer op gelijke hoogte. Via twee snelle bordjes pakte trio Van der Bos de draad weer snel op maar Van Zwieten c.s. kwam ook net zo snel weer gelijk door dat zowel Gert-Anne alsmede Tjisse even de helpende hand toe stak. Bij 4-4 en 0-4 leek het er op of Van Zwieten c.s. door zou drukken naar de vijf borden maar drie zitballen (Tjisse 1 en Gert-Anne 2) staken daar een stokje voor. Niet passeren van de kaats door Dylan op 4-4 en 6-4 bracht de spanning helemaal terug maar daarna was de opgooi van Menno van Zwieten niet goed en het resultaat was een buitenslag. Het was het begin van het einde. Na twee gelukkige bovenslagen volgde een misser en hoewel Dylan Drent daarna twee afzwaaiers telde was de derde poging wel succesvol. Met zijn zesde bovenslag trok hij zijn formatie over de streep.

Tjisse Steenstra werd uitgeroepen tot koning van de partij.

Het winnende partuur zat mooi in de lijst en had in aanloop naar de finale weinig te duchten van Marten Bergsma c.s. Dit pas geformeerde trio had een totale off-day aan de opslag. Achttien maal viel er een bal buiten de lijn of over de kwaadlijn. Zo ook op 5-2 en 6-6.

In de strijd om de premie of niets tegen Jelte Pieter Dijkstra c.s. leek het snel een kant op te gaan. Via tweemaal 6-0 en 6-6 was de helft al bereikt. Kwaad uit van Tjisse Steenstra op 3-0 en 4-6 mocht hoop doen leven bij Jelte Pieter Dijkstra c.s. maar die hoop was van korte duur want trio Van der Bos liep uit naar een 5-1 voorsprong. Door tweemaal op de zes het bordje nog te verspelen deed de partij nog even lengen maar op 5-3 en 6-2 sloeg Jan Schurer de bal buiten het speelveld.
Menno van Zwieten c.s. kon met minimale inspanningen de tweede omloop bereiken. Auke Boomsma c.s. kreeg met 5-0 en 6-4 klop.

Trio Peter van Zuiden c.s. die in de eerste omloop Enno Kingma c.s. toch wel verrassend van de lijst had getikt (5-2 en 6-0) wist  het de formatie van Menno van Zwieten lang lastig te maken. Na een snelle 2-0 achterstand werd het door een prima retourslag van Peter van Zuiden op 2-0 en 6-6 2 om 1 en vervolgens wist Kees van der Schoot op 2-1 en 2-6 wel raad met de kaats. Er zat nog wel meer in pijplijn voor Van Zuiden c.s. maar de schone zes kreeg geen vervolg en de misser van Van Zuiden op 2-2 en 6-6 deed zijn partuur de das om. De zitbal van Van Zuiden op 5-2 en 6-6 was knap en aardig maar op 5-3 en 6-6 kon Kees van der Schoot de kaats niet passeren.

De halve finale tegen Bauke Triemstra c.s. was een partij waarin de verliezer vier punten meer behaalde dan de winnaar. 62 om 58 punten. Een partij ook waar de keurmeesters en de scheidsrechter niet op een lijn zaten en daarvan was de verliezer wel het grootste slachtoffer. Maar het verlies mocht ook worden toegeschreven aan de missers van opslager Bauke Triemstra. De misser op 4-4 en 6-6 kwam hard aan. Na drie eersten gelijk was het stuivertje wisselen. Op 3-3 en 6-0 miste Van Zwieten maar op 4-3 en 2-6 plaatste Erwin Zijlstra een van zijn negen bovenslagen. Op 5-5 en 6-2 plaatste Menno van Zwieten een zitbal.

Bauke Triemstra c.s. had aan een zege genoeg voor het derde geld. Het was een nipte zege op Jelle Attema c.s. Met een hoofdrol voor Bauke Triemstra die op 5-5 en 6-6 de kaats wist te behouden. Nadat hij daarvoor op 5-4 en 6-6 het perk had gemist.    

 
Cijfers Bolsward. 1. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 2. Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Evert Pieter Tolsma 2-5 en 0-6;  3. Auke Boomsma, Sip-Jaap Bos en Jelle Jaap Stiemsma – 4. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 0-5 en 4-6; 5. Arnold Zijlstra, Pieter-Jan Plat en Haije Jan Nicolay – 6. Jelte Pieter Dijkstra, Pier Piersma en Jan Schurer  2-5 en 4-6;  7. Marten Bergsma, Dylan Drent en Patrick Scheepstra - 8. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 2-5 en 6-6; 9. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra – 10. Jelle Attema, Jacob Klaas Haitsma en Hillebrand Visser 5-5 en 6-6 (Bauke Triemstra c.s. wint);

Tweede omloop: 2. Peter van Zuiden c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 3-5 en 6-6; 6. Jelte Pieter Dijkstra c.s. – 8. Gert-Anne van der Bos (Dylan Drent voor Taeke Triemstra) c.s. 3-5 en 2-6; 9. Bauke Triemstra c.s. staand nummer;

Halve finale: 9. Bauke Triemstra c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 2-6; 8. Gert-Anne van der Bos c.s.  staand nummer;

Finale: 8. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 5-4 en 6-4.
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers