contact zoeken wedstrijden

Keurmeester Siebren Wassenaar in de bloemen

Tekst: Geert Faber

Na alle commotie over het keurmeesterschap van Siebren Wassenaar uit Winsum op de eerste klas wedstrijd Heren te Itens ben ik vanmorgen bij hem thuis geweest. Siebren en zijn broer Jouke waren graag bereid een gesprek te hebben. Siebren was echt teleurgesteld dat hij zijn grootste hobby, keurmeester op de voorlijn, in Itens niet heeft kunnen uitvoeren. En dat terwijl Siebren de grootste overtuiging heeft dat hij alles nog goed ziet en heel weinig fouten maakt. Ik heb met hem nog het e.e.a. doorgenomen. Ook deze medaille heeft twee kanten.
 
De KNKB en de verenigingen kunnen alleen bestaan door hun vrijwilligers en moeten daar heel zuinig op zijn. Het gehele netwerk van de activiteiten binnen de KNKB en de verenigingen heeft een sociale structuur en heeft zeker een sociale functie. Iedereen moet daar deel van kunnen uitmaken. Helemaal voor Siebren, het is voor hem niet zomaar een hobby maar een way of living, zijn grootste passie. Het is zijn persoonlijke omgeving geworden. In die wereld voelt hij zich thuis. En waar menige vrijwilliger/keurmeester zich zou terugtrekken, voelt Siebren zich fysiek nog goed om de bal prima te kunnen volgen. 
 
Nu de andere kant. Siebren is de 70 gepasseerd terwijl het spel steeds sneller wordt, vooral op de moeilijke voorlijn. Scheidsrechters hebben het daardoor ook moeilijker en willen graag in wedstrijden gesteund worden door goede keurmeesters om problemen te voorkomen. Ook in Itens heeft de scheidsrechter dit voor ogen gehad. De verenigingen beseffen dit ook en het komt voor dat men seniorenkeurmeesters moet teleurstellen. Hoe jammer het ook is, voor iedereen breekt eens het moment aan dat je een stapje terug moet doen. Met name in belangrijke wedstrijden.
 
Voor Siebren, die afgelopen Pinkstermaandag nog op de voorlijn bij het NK Senioren heeft gestaan, kwam zijn stap terug nu wel heel abrupt. Ik voel met hem mee dat dit moreel zwaar is. Het kan uiteraard nooit voor iedere keurmeester die moet stoppen, maar voor Siebren was het echt toepasselijk geweest als hem dit eerder in een andere setting meegedeeld was. Als eindverantwoordelijke voor de uitvoering van de bondsactiviteiten heb ik hem dan ook mijn excuses hiervoor aangeboden.
 
Ik heb met hem afgesproken dat hij niet weer op de voorlijn gaat staan bij KNKB-wedstrijden zoals heren hoofdklas en 1ste/2de klas. In dat licht was de opmerking van broer Jouke ook wel van toepassing: ‘Boven de 65 jaar moet je geen keurmeester meer willen zijn’.
 
Al met al hebben we een goed gesprek gehad. Onder dankzegging van al zijn activiteiten voor het kaatsen (en ook nog toekomstige) is hem een bos bloemen overhandigd en krijgen beide broers een PC-kaart met lunch aangeboden. 

Geert Faber
    

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers