contact zoeken wedstrijden

Trio Bauke Triemstra zegeviert in Harlingen

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Elisabeth Fotografie
Video: KNKB Media

Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra hebben zondag de 10e vrije formatie wedstrijd van dit seizoen op hun naam geschreven. In de finale streden zij tegen de formatie van Gert-Anne van der Bos die in de finale jammer genoeg meer als Sinterklaas fungeerde. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra die zelf ook niet alles goed deden kregen van de 62 vergaarde punten 40 van trio Van der Bos t.w: 17 missers en drie kwaadslagen.

De finale tussen twee gerenommeerde parturen had een beter niveau verdiend. Het was wel een spannend potje waar het van de negen verkaatste eersten zesmaal zes gelijk werd maar kwalitatief had het beter gemogen. Het was buiten (27), zitbal (9) boven (7) en Kwaadslagen (3). 14 keer werd er om een kaats gestreden waarvan tien voor de middenlijn. Ondanks een prachtig veld en aantrekkelijk kaatsweer was het zondag in Harlingen niet heel best.

Bij de winnaar werd Bauke Triemstra koning van de partij maar Hendrik Kootstra of Alle Jan Anema hadden het net zo goed kunnen zijn. Alle drie waren even goed. Goed genoeg om trio Gert-Anne van der Bos onder de duim te houden. Trio Van der Bos worstelt met de opslag en net als in Bertltsum en Heerenveen deed nu ook dit onderdeel hen weer de das om. Gert-Anne van der Bos haakte al snel af en ook Tjisse Steenstra kon het tij deze keer niet doen keren. Na de buitenslag van Bauke Triemstra op de eerste zes gelijk volgde ook een misser van Van der Bos op 1-0 en 6-6. Steenstra nam daarna al de opslag over en had op zes gelijk succes met een treffer. Niet passeren van de kaats door Triemstra op 2-1 en 4-6 deed de marge al weer te niet. Trio Van der Bos kwam daarna op een 3-2 voorsprong en bij 3-2 en 6-6 en een kleine kaats kon afstand worden genomen van Bauke Triemstra c.s. die ook nog een kleine kaats moesten zien te behouden. Maar Steenstra was veel te wild en sloeg de redelijke bal van Bauke Triemstra wel ver maar ook kwaad. Het was het breekpunt in de partij.
Bij de jonge Steenstra werkte het missen van de kans op een voorsprong door en daarna miste hij tweemaal op zes gelijk het perk. Dat mocht hem feitelijk ook weer niet kwalijk worden genomen omdat de kaatsen die hij verdedigen moest bijna geen naam mochten hebben. In het laatste eerst miste hij nog viermaal het perk. Wat een finale had moeten worden waar de liefhebbers op hoopten was een aaneenschakeling geworden van missers. Natuurlijk proberen de kaatsers er het beste van te maken maar dit soort partijen doet het volk dat nog komt niet goed. Harlingen mocht 180 betalende klanten verwelkomen, het gemor na afloop en tijdens de partijen was echter niet van de lucht.
Trio Van der Bos was niet de enige die zichzelf in het been schoot. Het winnende partuur had er net zo goed in de finale niet bij kunnen zijn. Tegen Jelte Pieter Dijkstra c.s. was er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Via 3-0, 4-1 en 5-2 leek het een klusje dat snel geklaard diende te worden maar na de 5-2 begon Triemstra te missen (6) en Piersma boven te slaan (5) met als gevolg dat het zomaar vijf eersten gelijk werd. Het was dat Hendrik Kootstra op 5-5 en 6-4 bovensloeg.

Dat gold in zekere zin ook voor de winnaar van de Masters. Trio Enno Kingma dacht al aan een nieuwe zege maar kwamen tegen Bauke Triemstra c.s. bedrogen uit. In sneltreinvaart denderde Bauke Triemstra c.s. door naar een 5-0 voorsprong en daar was niets van gestolen. Daarna konden zij het eind echter moeilijk vinden. Dat lukte pas op 5-3 en 6-2 met een misser van Enno Kingma die nu niet zijn stempel op de wedstrijd kon drukken.
Trio Gert-Anne van der Bos versloeg in de eerste omloop Johannes van der Veen c.s. met 5-2 en 6-6 maar toen liep de opslag ook niet geweldig.

Dat was wel het geval in het treffen tegen Marten Bergsma c.s. Na de 3-2 voorsprong voor Van der Bos c.s. was de misser van Marten Bergsma op 3-2 en 6-6 die laatstgenoemde de das om deed. Op 4-2 en 6-4 kon Scheepstra de kaats niet voorbij en op 5-2 en 6-6 liet Taeke Triemstra zien hoe het wel moet met een fraaie bovenslag.

De halve finale tegen Peter van Zuiden c.s. was een meer dan spannend potje waarin trio Van Zuiden heel lang het beste van het spel had. Na 2-2  kwam Van Zuiden met 3-2 voor maar Taeke Triemstra maakte op 3-2 en 6-6 gelijk met een bovenslag. De derde bovenslag van Triemstra nu op 3-3 en 6-4 bracht zijn formatie weer op voorsprong maar daarna werd het weer snel gelijk door de misser van Steenstra op 4-3 en 6-6. Het werd weer zes gelijk en nu was Gert-Anne die de bal voor de kaats wist te houden. Op 5-4 en 4-6 leek de aansluiting nabij maar twee formidabele bovenslagen van Taeke Triemstra vanuit het achterperk bracht zijn partuur alsnog in de finale.

Trio Peter van Zuiden had aan een zege genoeg voor het derde geld. Auke Boomsma c.s. maakten te veel fouten en gingen op 5-1 en 6-2 over de knie.

Cijfers Harlingen. 1. Johan Diertens, Hyltsje Bosma en Steven de Bruin – 2. Marten Bergsma, Dylan Drent en Patrick Scheepstra 3-5 en 4-6;  4. Johannes van der Veen, Hendrik-Jan van der Velde en Thomas van Zuiden – 4. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra  2-5 en 6-6; 5. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 6. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 5-3 en 6-2; 7. Jelte Pieter Dijkstra, Pier Piersma en Jan Schurer – 8. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra 5-5 en 4-6; 9. Auke Boomsma, Sip-Jaap Bos en Jelle Jaap Stiemsma 1-5 en 2-6;

Tweede omloop: 2. Marten Bergsma c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 6-6; 5. Enno Kingma c.s. – 8. Bauke Triemstra c.s. 3-5 en 4-6; 10. Peter van Zuiden c.s. staand nummer;

Halve finale: 10. Peter van Zuiden c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 4-5 en 6-6; 8. Bauke Triemstra c.s. staand nummer;

Finale: 8. Bauke Triemstra c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-3 en 6-2.


Foto: klik hier voor het foto album Heren hoofdklasse


Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers