contact zoeken wedstrijden

Menno van Zwieten koning in Berltsum

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Anne Waterlander
Video: KNKB Media

Het kostte bloed, zweet en tranen en zonder de welwillende medewerking van opslager Gert-Anne van der Bos was het nog maar de vraag of de overwinning over de streep had kunnen worden getrokken maar de werkelijkheid gebied te zeggen dat de achtste vrije formatiewedstrijd in een zege is geëindigd voor het partuur van Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra.

In de sport zo ook in de kaatswereld heeft de winnaar altijd het gelijk aan zijn kant maar de zege in Berltsum was er wel een die voor meer dan de helft cadeau werd gedaan. Van de 58 behaalde punten kreeg trio Van Zwieten er 30 cadeau door de veertien missers van opslager Van der Bos en een van Tjisse Steenstra. Door eigen verdienste werden de overige 28 punten bijeen geslagen. Komt nog bij dat de verliezer 66 punten bijeen sloeg maar in grote gedeeltes van de partij voor een vervroegde Sinterklaas zorgde.

Dat was opmerkelijk omdat opslager Van der Bos zowel in de tweede en derde partij meer dan voortreffelijk stond op te slaan. Dan vergeten wij gemakshalve maar even de eerste partij waarin tegen Johan Diertens c.s. werd gekaatst. Bij spel gelijk hadden Van der Bos en Diertens al veertien maal het perk gemist. De prestaties in de tweede en halve finale hadden dit alles na de achtergrond verwezen. Maar in de finale was Van der Bos het juiste gevoel weer helemaal kwijt en ondanks dat bleef zijn formatie lang heel lang kansrijk voor de zesde zege. Via 2-0 werd het 2 om 1 en vervolgens zes gelijk. Van Zwieten sloeg op en gaf een moeilijke bal die Triemstra miste maar door Steenstra alsnog tot een kleine kaats werd verwerkt. De keurmeester op de lijn gaf dat ook aan maar scheidsrechter Jenco Sieperda gaf zitbal. Die beslissing mocht discutabel worden genoemd maar dat waren wel meer beslissingen van de dienstdoende scheidsrechters.

Trio Van der Bos kwam terug tot 3-2 en 4-6 maar vergooide toen ook weer haar kansen door twee missers van Van der Bos. In plaats van drie eersten gelijk liep trio Van Zwieten uit naar een 4-2 en later zelf 5–2 voorsprong. Maar omdat Erwin Zijlstra ook bepaald niet sterk stond op te slaan (8 missers) kon de achtervolging worden in gezet. Daarbij geweldig gesteund door een formidabel uitslaande Taeke Triemstra. Vanaf 5-3 en 4-4 zorgde hij er bijna in zijn eentje voor dat de stand gelijk werd getrokken. Vier bovenslagen en de derde misser van Van Zwieten trok de partij weer in evenwicht. Maar nadat er een kleine kaats was geslagen op de opslag van Steenstra miste Van der Bos driemaal het perk en ondanks de misser van Van Zwieten viel het doek op 5-5 en 6-2 met de enige misser van Steenstra op een kleine kaats.

Menno van Zwieten werd uitgeroepen tot koning van de partij. Het was voor Van Zwieten de 20ste finale sedert zijn intrede in de hoofdklasse en zijn negende zege en zijn vierde koningschap.
Trio Peter van Zuiden kon in de aanloop naar de finale geen vuist maken en ging op 5-1 en 6-6 roemloos ten onder. Vooral bij Evert Pieter Tolsma was zondag veel winst te halen.
De strijd om de premie of niets tegen Bauke Triemstra c.s. was nauwelijks een partij. De eindstand van 5-0 en 6-0 zegt meer dan genoeg.

Van der Bos c.s. had moeite om op gang te komen tegen Johan Diertens c.s. Het regende niet alleen tijdens de partij maar het regende ook buitenslagen waarvan veertien bij de stand van spel gelijk. Daarna herpakte trio Van der Bos zich en kon op 5-2 en 6-4 afsluiten.

Veel beter was het treffen tussen Marten Bergsma c.s. en trio Van der Bos. Een beladen partij waarin trio Bergsma de oren werd gewassen. Via tweemaal 6-4, tweemaal 6-6 en tweemaal 6-0 werd het een veegpartij voor trio Van der Bos. (5-0 en 6-0).

De halve finale tegen Jelte Pieter Dijkstra c.s. was van hetzelfde laken een pak. Het werd tweemaal zes gelijk. Op 2-0 en 6-6 sloeg Triemstra boven en op 5-0 en 6-6 miste Jelte Pieter Dijkstra het perk.
Voor hen restte de kleine premie door een 5-1 en 6-2 zege op Michiel Scheepvaart c.s.

Cijfers Berltsum. 1. Johannes van der Veen, Hendrik Jan van der Velde en Thomas van Zuiden – 2. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hans Wassenaar 2-5 en 2-6; 3.  Johan Diertens, Sip-Jaap Bos en Jelle Jaap Stiemsma – 4. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 2-5 en 4-6; 5.  Enno Kingma, Pier Piersma en Jouke Bosje – 6. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Patrick Scheepstra 3-5 en 4-6; 7.  Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Evert Pieter Tolsma – 8. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 1-5 en 6-6; 9. Michiel Scheepvaart, Michel van der Veen en Klaas Pier Folkertsma – 10. Jelte Pieter Dijkstra, Renze Pieter Hiemstra en Hendrik Kootstra 1-5 en 2-6;

Tweede omloop: 2. Marten Bergsma c.s.  – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 0-6; 5. Enno Kingma c.s. – 8. Menno van Zwieten c.s. 0-5 en 0-6; 10. Jelte Pieter Dijkstra c.s. –staand nummer;

Halve finale: 10. Jelte Pieter Dijkstra c.s.  –  4. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 6-6;  8. Menno van Zwieten c.s. staand nummer;

Finale: 8. Menno van Zwieten c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 6-2.
 

_AWA4597
_AWA4681
_AWA4711

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers