contact zoeken wedstrijden

Tjisse Steenstra rijgt koningstitels aaneen

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Anne Waterlander
Video: KNKB Media

Op de 23-jarige alleskunner Tjisse Steenstra staat op dit moment geen maat. Net als zaterdag in Broeksterwâld werd hij wederom gekroond tot koning van de partij. Het was al de vierde achtereenvolgende uitverkiezing. De zege en de uitverkiezing in Stiens betekende tevens de vijfde vrije formatie zege van dit seizoen voor trio Gert-Anne van der Bos. De finale tegen Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Patrick Scheepstra mocht eigenlijk de naam finale niet dragen. Trio Gert-Anne van der Bos stak werkelijk met kop en schouders boven Bauke Triemstra c.s. uit. Het eerste bordje ging dan wel naar de jongste Triemstra maar daarna ging alles maar dan ook alles richting Van der Bos c.s. Via driemaal 6-0 en driemaal 6-2 was het binnen 25 minuten over en uit.
Trio Bauke Triemstra werd op alle fronten afgetroefd en aan het eind van de wedstrijd resteerden er 14 punten waarvan vier punten op eigen kracht. Gaf trio Bauke Triemstra een uitgebluste indruk bij de latere winnaar lukte alles maar dan ook alles. Het fouten percentage was bijna nul en dan wordt het voor de tegenstander wel heel erg lastig om van deze machine te winnen. Bauke Triemstra en Patrick Scheepstra lagen elk vijf keer met de juiste richting overhoop en bovendien sloegen Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra er zeven ballen overheen waarvan Taeke het leeuwenaandeel had met vijf stuks. Het was voor de formatie de beste partij van dit seizoen. Kwam nog bij dat Bauke Triemstra c.s. de halve finale die pas op 5-5 en 6-6 eindigde nog in de benen had. Tjisse Steenstra prolongeerde zijn koningstitel en deed dat met algemene stemmen. 

Was de finale de beste partij van de winnaar, de partij in de eerste omloop tegen Jelle Attema c.s. had veel meer voeten in de aarde. Gert-Anne had meer ruzie met de bal dan hem lief was maar omdat Triemstra en Steenstra wel bij de les bleven werd de achterstand van een spel met slechts acht punten tegen omgezet in een 5-2 voorsprong. De buitenslag van Van der Bos op 5-2 en 6-6 maakte het nog enigszins spannend maar op 5-3 en 6-2 vond Tjisse Steenstra het wel genoeg en sloeg voor de vierde maal boven.

De strijd om de premie of niets tegen Elgar Boersma c.s. duurde precies een eerst maar na de voorslag van Van der Bos op 6-6 ging het in hoog tempo richting trio Van der Bos. Twaalf punten en twintig minuten verder wees de telegraaf 5 om 1 aan. Op 5-1 en 6-4 sloeg Steenstra wederom boven.

Bauke Triemstra c.s. leek in de eerste omloop regelrecht tegen een nieuwe nederlaag aan te lopen toen trio Johannes van der Veen met 3 om 1 voor kwam. Bij Triemstra c.s. liep het voor geen meter maar via wat omzettingen en wat hulp van de tegenstander werden de bordjes verhangen. Het was voorinse Alle Jan Anema die toen het schip drijvende hield. Hij klapte een aantal ballen over de bovenlijn en onder zijn impulsen richtten ook Triemstra en Scheepstra zich enigszins op. De retourslag van Anema vanaf de boven op 4-3 en 6-6 was beslissend. Op 5-3 en 6-0 plaatste Bauke Triemstra een zitbal. Was wel zijn enige van de partij.

In de halve finale moest men stevig aan de bak tegen Marten Bergsma c.s. Een tegenstander van formaat maar die ook het lek nog niet boven heeft. Bergsma is nog lang niet op het niveau van 2016. Dat scheelt een slok op een borrel. De partij was meer spannend dan fraai en de hoofdprijs was voor oud HB-lid Klaas Vellinga die op 5-5 en 6-4 de lef had om de scheidsrechter op een foute beslissing te wijzen. Hij zag dat het tweede stuit was en handelde er naar. De scheidsrechter had duidelijk wat anders in gedachten. Trio Bauke Triemstra nam na drie eersten gelijk het voortouw en leek bij 5 om 3 in gewonnen positie maar buiten van Patrick Scheepstra op 5-3 en 4-6 en boven van Dylan Drent op 5-4 en 6-6 maakte dat het tot de laatste slag onduidelijk was wie de finale zou halen. Het was uiteindelijk Patrick Scheepstra die op 5-5 en 6-6 het laatste woord had met een geweldige zitbal.
Het derde geld was derhalve voor Marten Bergsma c.s. via zeges op onder meer Peter van Zuiden c.s. (5-3 en 6-4) en Enno Kingma c.s. (5-4 en 2-6).   

Cijfers Stiens. 1. Enno Kingma, Pier Piersma en Jouke Bosje – 2. Hendrik Tolsma, Allard Hoekstra en Sjoerd de Jong 5-2 en 6-6; 3. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hans Wassenaar – 4. Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Evert Pieter Tolsma 5-3 en 6-4; 5. Elgar Boersma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa – 6. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 5-5 en 6-4;  7. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra -  8.  Jelle Attema, Jacob Klaas Haitsma en Jan Schurer  5-3 en 6-2;  9. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Patrick Scheepstra – 10. Johannes van der Veen, Hendrik Jan van der Velde en Thomas van Zuiden  5-3 en 6-0;

Tweede omloop: 1. Enno Kingma c.s. –  3. Marten Bergsma c.s. 4-5 en 2-6;  5. Elgar Boersma c.s. – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 4-6;  9. Bauke Triemstra c.s. staand nummer;

Halve finale: 9. Bauke Triemstra c.s.  – 3. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-6 (Bauke Triemstra wint);  7. Gert- Anne van der Bos c.s. staand nummer;

Finale: 7. Gert-Anne van der Bos c.s. –  9. Bauke Triemstra c.s. 5-1 en 6-2.

_XLA1982-2 (1)
_XLA1973-2
_XLA2013-2

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers