contact zoeken wedstrijden

Trio Ilse Tuinenga zegeviert in Jorwert

Tekst: Jan Braaksma
foto: Ilse Tuinenga Dames PC 2016

Ilse Tuinenga, Maaike Osinga en Sjanet Wijnia zijn  zondag in Jorwert winnaar geworden van de d.e.l. – wedstrijd voor de dames hoofdklasse. In een spannende en kwalitatief prima finale drukten zij als eerste het wiel over de eindstreep. Het was met banddikte want pas op 5-5 en 6-6 viel de beslissing in de partij. Opslager Ilse Tuinenga die op 5-5 en 4-6 nog een bovenslag van Manon Scheepstra om de oren had gekregen bleef ondanks dat baas over de situatie door dezelfde Manon achter in het perk met een prima zitbal te verrassen. Dat trio Ilse Tuinenga alsnog als winnaar uit de strijd te voorschijn kwam mag toch wel een kleine verrassing worden genoemd. Tot 3-1 en 6-4 in het voordeel van Joukje Kuperus c.s. was er geen vuiltje aan de lucht. Met prima spel was partuur Kuperus uitgelopen naar een 3-1 voorsprong. Op 6-6 sloeg Maaike Osinga kwaad uit en vervolgens liep men uit naar een 3-1 en 6-4 voorsprong met een kaats tegen de bovenlijn. Manon Scheepstra trachtte de kaats veilig te stellen door even een slag van Joukje Kuperus over te nemen. De opslag was prima alleen werd zij betrapt op overlopen.
Bij het wisselen sloeg Imke van der Leest wel ver maar ook kwaad uit. Plotseling was het gedaan met het overwicht van trio Kuperus. Sjanet Wijnia die voortdurend ruilde met Maaike Osinga begon de ballen steeds beter te raken en onder haar impulsen werd de achterstand omgezet naar een 4-3 voorsprong. Via twee snelle bordjes werd het toch weer 5 om 4 voor Kuperus c.s. maar de retourslag van Maaike Osinga op 5-4 en 2-6 was voldoende voor vijf eersten gelijk. Trio Kuperus liep uit naar een 4-2 voorsprong maar een misser van Joukje Kuperus en een bovenslag van Sjanet Wijnia (de achtste van de partij) betekende 5-5 en 4-6. Manon Scheepstra sloeg vervolgens voor de zesde maal boven maar het was toch opslager Ilse Tuinenga die de partij met een prima zitbal besliste. In punten ontliepen de parturen elkaar niets met dit gegeven dat de verliezer uit kwam op 66 punten en de winnaar op 62 punten. Een prima partij met maar liefst 19 bovenslagen acht opslagmissers en zeven zitballen. 

Trio Tuinenga moest stevig aan de bak om de finale te bereiken. Nelie Steenstra, Wiljo Sijbrandij en Marrit Zeinstra bleven lang aan het elastiek hangen. Na 5-2 werd het nog 5 om 4 maar daarna pakte Tuinenga c.s. stevig door en zegevierde op 5-4 en 6-0.

De halve finale tegen Tineke Dijkstra, Nynke Sijbrandij en Jenny Terpstra leek een vrij gemakkelijke zege te worden voor Tuinenga c.s. via 1-1 liep men uit naar een 3-1 stand maar door een bovenslag van Nynke Sijbrandij en passeren van de kaats door dezelfde kaatsster beide malen op 6-6 werd de stand gelijk getrokken. Maar het was ook in deze partij dat Sjanet Wijnia de doorslag gaf. Op 3-3 en 0-6 sloeg zij boven en op 4-3 en 6-6 deed zij dat nog eens dunnetjes over. In totaal zou zij zeven maal de bovenlijn passeren. Op 5-3 en 6-6 miste Nynke Sijbrandij het perk.

Joukje Kuperus c.s. was na 2-2 de bovenliggende partij tegen Anne Monfils, Martine Tiemersma en Sandra Hofstra. Hier viel de beslissing op 3-2 en 6-6 na een 2-6 achterstand. Op 5-2 en 6-2 was het einde oefening.
De halve finale tegen Anne Monfils c.s. had weinig om het lijf. Driemaal werd het zes gelijk en driemaal pakte Kuperus c.s. het bordje. Op 6-6 passeerde Manon Scheepstra de kaats. Op 2-0 en 6-6 sloeg zij ietwat gelukkig in een triktrak situatie boven en op 5-0 en 6-6 plaatste Joukje Kuperus een zitbal.
De derde prijs was voor Anne Monfils c.s. door een 5-3 en 6-6 overwinning op Tineke Dijkstra c.s. Op die stand sloeg Annelien Broersma de bal boven.

De partij die vernoemd is naar Wiebe Koldijk werd voor de 25ste keer gehouden maar het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn geweest. Kaatsvereniging Hâld Moed heeft een schrijnend te kort aan vrijwilligers en heeft besloten de nog resterende partijen terug te geven.  

Cijfers Jorwert. Eerste omloop: 1. Anne Monfils, Martine Tiemersma en Sandra Hofstra – 2. Joukje Kuperus, Imke van der Leest en Manon Scheepstra 2-5 en 2-6; 3. Nicole Hempenius, Hermine Sytema en Iris van der Veen – 4. Marije Hiemstra, Anouk Tolsma en Annelien Broersma 5-5 en 4-6; 5. Tineke Dijkstra, Nynke Sijbrandij en Jennie Terpstra – 6. Elly Hofman, Marte Altenburg en Louise Krol 5-5 en 6-0; 7. Ilse Tuinenga, Maaike Osinga en Sjanet Wijnia – 8. Nelie Steenstra. Wiljo Sijbrandij en Marrit Zeinstra 5-4 en 6-0;

Halve finale: 2. Joukje Kuperus c.s. – 4. Anne Monfils (invaller voor Marije Hiemstra) c.s. 5-0 en 6-6; 5. Tineke Dijkstra c.s. 7. Ilse Tuinenga c.s. 3-5 en 6-6

Finale: 2. Joukje Kuperus c.s. – 7. Ilse Tuinenga c.s. 5-5 en 6-6 (Ilse Tuinenga c.s. wint);
Derde prijs: 4. Anne Monfils c.s. – 6. Tineke Dijkstra c.s. 5-3 en 6-6.

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers