contact zoeken wedstrijden

​Tjisse Steenstra prolongeert koningstitel

Dokkum-Tjisse Steenstra was net als donderdag in Tzummarum de man waar het om draaide. Hij stuurde op onnavolgbare wijze zijn soms haperende partuur langs lastige klippen en obstakels die hen in de strijd om de premie of niets zomaar fataal had kunnen zijn.

Tekst: Jan Braaksma

Tjisse Steenstra was net als donderdag in Tzummarum de man waar het om draaide. Hij stuurde op onnavolgbare wijze zijn soms haperende partuur langs lastige klippen en obstakels die hen in de strijd om de premie of niets zomaar fataal had kunnen zijn. Voorinse Taeke Triemstra stak de bovenmeester naar de kroon maar opslager Gert-Anne van der Bos liet het in de halve finale na note bene een 4-1 voorsprong plotseling helemaal afweten. Maar met een zwalkende Van der Bos zijn Triemstra en Steenstra nog zoveel beter dan de rest van het kaatspeloton dat de tweede zege van deze nieuwe formatie geen moment in gevaar kwam.
De finale tegen het ook al verrassende partuur van Hendrik Tolsma, Allard Hoekstra en invaller Daniël Iseger was spannend aan de telegraaf maar de overmacht van Van der Bos c.s. was dan nog veel te groot. Het werd dan wel vijfmaal zes gelijk maar toch had men nooit het idee dat het ernstig zou worden. Op 6-6 mikte Hendrik Tolsma de bal buiten de touwen na een 6-2 voorsprong en op 3-1 en 6-6 retourneerde Tjisse Steenstra fraai terug tot in het perk. Op 4-1 en 6-6 sloeg Taeke Triemstra simpel de kaats voorbij en op 5-1 en 6-6 miste Daniël Iseger aan de opslag.
Voor Taeke Triemstra was het alweer de zevende zege in Dokkum. Eerder zegevierde hij in 2003, 2008, 2011, 2012, 2013 en in 2016. De zege in Dokkum was de 150ste uit zijn kaatscarrière. De eerste was in 2000 in Sneek.
Trio Gert-Anne van der Bos moest in de aanloop naar de finale stevig aan de bak tegen de finalisten van afgelopen zondag in Sint Annaparochie. Trio Menno van Zwieten verkocht zijn huid zo duur mogelijk maar na een 2-0 voorsprong was het toch trio Van der Bos die gaandeweg de partij de overhand kreeg. De beslissende slag werd uitgedeeld door Van der Bos die op 4-3 en 6-6 Bruinsma tot een kwaadslag dwong. (5-3 en 6-2).
In de strijd om de premie of niets tegen Enno Kingma c.s. leek het een vrij gemakkelijke zege te gaan worden. In vlot tempo werd het 4 om 1. Maar twee missers van Van der Bos en een van Steenstra deed het beeld plotsklaps veranderen. Van der Bos raakte volledig de draad kwijt en bij 5-4 en 4-0 achter leek de wedstrijd uit de handen van trio Van der Bos te glippen en dat na een veilig lijkende voorsprong. Het was trouwens wel diezelfde Van der Bos die met een fraaie zitbal toch weer hoop gaf. Twee niet ongelukkige slagen volgden en na vijf eersten gelijk kantelde partij toch nog in het voordeel van Van der Bos c.s. op 5-5 en 6-0 plaatste Steenstra een zitbal.
Trio Hendrik Tolsma pakte na overlopen van Michiel Scheepvaart op 3-3 en 6-6 de handschoen op en liep in een ruk naar de zege op (5-3 en 6-2).
Veel verrassender was de winst in de tweede omloop tegen Menno van Zwieten (nu invaller voor Jan Dirk de Groot), Dylan Drent en Hans Wassenaar. Bij de laatsten liep het voor geen meter en trio Tolsma harkte in hoog tempo wel de punten bijeen. Op 5-1 en 6-2 viel de laatste slag.
In de halve finale walste men in hoog tempo over het met invallers kampende partuur van Peter van Zuiden heen. De opslager zelf liet zich vervangen door Auke Boomsma uit Morra en in het achterperk maakte good-old Arie den Breejen op 43-jarige leeftijd weer eens zijn opwachting. De slagkracht is tanende maar de Ouwe Seun ziet het spelletje nog heel goed. Vele ‘hoofdklassers’ kunnen daar nog wel wat van leren. Na 5-0 werd het nog 5 om 2 maar op 5-2 6-2 kon ‘Ons Arie’  onder de douche.
Laatsgenoemd partuur had toch wel voor een grote verrassing gezorgd door het partuur van Jelte-Pieter Dijkstra c.s. af te troeven. Opslager Dijkstra plaatste dan wel tweemaal op 6-6 een zitbal maar daarbuiten had hij ook missers (7) en liet Van der Schoot te vaak boven slaan. Op 5-4 en 6-4 wipte Dijkstra de bal wederom buiten de lijnen.

Dokkum in cijfers: 1. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Patrick Scheepstra – 2. Jan Dirk de Groot (invaller voor Marten Bergsma), Dylan Drent en Hans Wassenaar 4-5 en 4-6;  3. Michiel Scheepvaart, Michel van der Veen en Klaas Pier Folkertsma – 4. Hendrik Tolsma, Allard Hoekstra en Daniël Iseger (invaller voor Sjoerd de Jong) 3-5 en 2-6; 5. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra – 6. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 3-5 en 2-6; 7.  Dirk Yde Sjaarda, Jacob Klaas Haitsma en Jan Schurer – 8.  Enno Kingma, Pier Piersma en Jouke Bosje 2-5 en 4-6; 9.  Jelte Pieter Dijkstra, Renze Pieter Hiemstra en Hendrik Kootstra – 10. Auke Boomsma (invaller voor Peter van Zuiden), Kees van der Schoot en Arie den Breejen (invaller voor Evert Pieter Tolsma) 4-5 en 0-6;  

Tweede omloop: 2. Menno van Zwieten (invaller voor Jan Dirk de Groot) c.s. – 4. Hendrik Tolsma c.s. 1-5 en 2-6; 6. Gert-Anne van der Bos c.s. - 8. Enno Kingma c.s. 5-5 en 6-2;  10. Auke Boomsma c.s. staand nummer;

Halve finale: 10. Auke Boomsma c.s.  – 4. Hendrik Tolsma c.s. 2-5 en 2-6; 6. Gert- Anne van der Bos c.s. staand nummer;

Finale: 6. Gert- Anne van der Bos c.s. – 4. Hendrik Tolsma c.s. 5-1 en 6-6.  

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers