contact zoeken wedstrijden

Trio Peter van Zuiden wint in Franeker

Foto's: Anne Waterlander (x-lent.nl)
Tekst: Jan Braaksma

Peter van Zuiden, Renze Pieter Hiemstra en Pieter van der Schoot deden zondag op het vertroude Sjûkelân wat hun tegenstanders de gehele dag nalieten: toeslaan als het moment daar is. Jelle Attema, Kees van der Schoot en Jan Schurer leken in de finale na een vlotte 3-0 voorsprong op rozen te zitten maar de retourslag van Hiemstra op 3-0 en 6-6 deed de partij kantelen.

De bovenslag van Pieter van der Schoot op 3-2 en 6-6 deed de rest. Trio Jelle Attema kwam dan nog wel op een 4-3 voorsprong maar alras was duidelijk dat de snee er uit was. Trio Van Zuiden bleef aanpikken en op de zes waren zij beter bij de les. Vijfmaal zou het zes gelijk worden en alle keren ging het bordje naar de latere winnaars. Op 4-3 en 6-6 miste de Makkumer het perk. Op 4-4 en 6-6 kon Kees van der Schoot de kaats niet passeren en op 5-4 en 6-6 sloeg Pieter van der Schoot de bal over de bovenlijn. In punten ontliep men elkaar niet. 66 voor de winnaar en 64 voor de verliezer. Renze Pieter Hiemstra werd opvolger van Cornelis Terpstra die het strijdperk inmiddels heeft verlaten.
De weg naar de finale bevatte voor trio Van Zuiden nog wel de nodige hobbels. Het was vooraf zeker geen gelopen koers.

Er stonden op papier wel sterkere parturen op de lijst. Elgar Boersma, Pier Piersma en Hans Wassenaar konden tot drie eersten gelijk in het spoor blijven maar ondanks de  dertien bovenslagen van Piersma en Wassenaar ging de zege toch naar Van Zuiden c.s. met een misser van Wassenaar op 5-4 en 6-6. Via een staand nummer was trio Gert-Anne van der Bos de tegenstander in de halve finale. Het leek een kansloze missie daar trio Van der Bos als een tornado door haar eerste twee partijen was geraasd. Tweemaal 5-0 en een beetje maar in de halve finale brak alles bij de handen van Van der Bos c.s. af. Gert-Anne miste nu meer dan in beide vorige partijen en Alle Jan en Tjisse waren geen schim van de trefzekere kaatsers van een goed uur terug. Na de misser van Alle Jan op 3-2 en 6-6 was het gedaan met koopman Van der Bos. Op 5-2 en 6-6 verraste Van Zuiden Anema met een pripper. 
Trio Jelle Attema kreeg ook weinig cadeau. Van Zwieten c.s. deden zich na een 4-1 voorsprong  erg te kort door de partij daarna in een oogwenk weg te geven. Attema c.s. accepteerde die vrijgevigheid in grote blijdschap en liep uiteindelijk nog vrij gemakkelijk naar een 5-4 en 6-2 zege. 

In de strijd om de premie of niets tegen Marten Bergsma, Hijlke Bruinsma en Thomas van Zuiden speelde nu Marten Bergsma voor Sinterklaas. Hij miste maar liefst dertien maal het perk en dat was toch te veel van het goede. Dat men toch nog ondanks de totale score van 19 opslagmissers tot vijf eersten gelijk in het spoor van trio Attema kon blijven zegt ook veel over het kaatsen van de latere premiewinnaar. Na vijf eersten gelijk kwam het einde met vier buitenslagen. Pijnlijk duidelijk werd ook dat ondanks veel trainingsarbeid er nog heel veel water door de kaatszee moet om het voor de volgers aantrekkelijk te houden.

Franeker in cijfers: 1. Michiel Scheepvaart, Jacob Klaas Haitsma en Hendrik Kootstra – 2. Marten Bergsma, Allard Hoekstra en Patrick Scheepstra 5-2 en 6-4; 3. Jelte Pieter Dijkstra, Dylan Drent en Erwin Zijlstra – 4. Gert Anne van der Bos, Alle Jan Anema en Tjisse Steenstra 0-5 en 6-6; 5. Menno van Zwieten, Taeke Triemstra en Klaas Pier Folkertsma – 6. Jelle Attema, Kees van der Schoot en Jan Schurer 4-5 en 2-6; 7. Marten Bergsma (bijgeloot voor Enno Kingma), Hijlke Bruinsma en Thomas van Zuiden – 8. Bauke Triemstra, Michel van der Veen en Sjoerd de Jong 5-4 en 6-6; 9. Peter van Zuiden, Renze Pieter Hiemstra en Pieter van der Schoot – 10. Elgar Boersma, Pier Piersma en Hans Wassenaar 5-4 en 6-6;

Tweede omloop: 1. Michiel Scheepvaart c.s. – 4. Gert Anne van der Bos c.s. 0-5 en 2-6; 5. Jelle Attema c.s. – 7. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-2; 9. Peter van Zuiden c.s. staand nummer;

Halve finale: 9. Peter van Zuiden c.s. – 4. Gert Anne van der Bos c.s. 5-2 en 6-6; 6. Jelle Attema c.s. staand nummer;

Finale: 6. Jelle Attema c.s. – 9. Peter van Zuiden c.s. 4-5 en 6-6.

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers