contact zoeken wedstrijden

Jokelyn Tienstra 1970-2015 (In Memoriam door Rynk Bosma)

Op de valreep van haar te korte leven kreeg kaatsster en handbalster Jokelyn Tienstra dit jaar nog de oeuvreprijs op het Sport Gala 2015. Op 8 december overleed zij in het Duitse Xanten.  

(tekst Rynk Bosma)

Tienstra werd op 10 oktober 1970 in Borculo geboren maar groeide op in Sint Annaparochie met kaatsen en handbal als voornaamste sporten. Qua talent mocht er het nodige van haar worden verwacht met een kaatsende ‘hait’ Anne en een handballende moeder Tineke. Daarnaast was broer Pieter een factor waaraan Jokelyn zich graag spiegelde. Het zal haar een tevreden gevoel hebben gegeven dat zij de PC net een keer vaker wist te winnen dan Pieter die in 1996 op de voorste rij voor de koepeltent stond.

Tienstra zelf won de Froulju’s PC in Weidum in 1989 en 1990 en beide keren werd zij uitgeroepen tot koningin. De weg naar die meest eervolle titels in het dameskaatsen was bepaald niet gemakkelijk. Het grote talent marcheerde voor de leeftijd op en dat kon in die tachtiger jaren nog. Al op veertienjarige leeftijd deed Tienstra mee met de beste kaatssters van Friesland. Maar het was geen gemakkelijke weg en dat had alles met haar karakter te maken.

Anne Tienstra vertelt in 2012 in het programma Fryslân Dok dat de deuren af en toe hardhandig in het slot vielen als er weer een conflict was met de puberende Tienstra. Miskenning in het gezin in combinatie met een hang naar perfectie waren de oorzaken en Anne Tienstra kon zich in die perfectionistische trekken van zijn dochter wel herkennen.

Op het kaatsveld was Tienstra overal inzetbaar, achterin, voorin en aan de opslag. Haar grote concurrent in de strijd om de hegemonie bij de dames was Lia de Jong uit Wommels. Toen beide kaatssters zich in de vrije samenstelling formeerden, leek het een dodelijk duo voor de concurrentie. Beiden hadden echter het tij tegen, ,,Wy wûnen hast alle frije formaasjepartijen, mar dat wiene der heechút mar fiif yn it jier’’, zo herinnert Lia de Jong zich nog. Ook de PC in Weidum was nog geen vrije formatiepartij zodat het lot een belangrijke factor bleef bij winst of verlies.

De Jong: ,,Jokelyn woe altiten hiel graach winne, en wie dêrtroch ek hiel gespannen. Dy ivige spanning by har wie har grutste tsjinstanner, ik soe hast sizze har grutste fijân. En fansels de druk, de druk fan har heit mar ek de druk dy’t sy harsels oplei. As Jokelyn no wûn as ferlear, beide kearen wie it faak gûlen, sa grut wie dy wil om te winnen.’’ Zelf vertelde Tienstra in 2012 op haar favoriete plek Zwarte Haan: ,,Vroeger bestond mijn waarheid uit erkenning van anderen. Nu bestaat de waarheid uit erkenning van mijzelf.’’

Op het kaatsveld was het geen probleem, de immer nijvere LC-journalist Simon Visser noteerde na de Froulju’s PC in Weidum in 1990: ,,Jokelyn Tienstra liet het talrijke publiek zien, dat ze tot de allerbeste kaatssters van de KNKB behoort.’’ Met 332 punten, 76 eerste prijzen en tweemaal winst op de PC en overwinningen op alle belangrijke kaatswedstrijden tussen 1985-1994 bewees zij die karakterisering overduidelijk. Toch was het niet genoeg, haar horizon lag achter de vaste waarden van de kerktorens van Weidum of Wommels. Die kans kwam er toen het landelijk vermaarde handbalvereniging Emmen & Omstreken in 1993 bij Tienstra aanklopte. Dat betekende in 1994 stoppen met kaatsen. Het uiteindelijke doel was professioneel handballer te worden en die droom werd in 2000 werkelijkheid met een aanbod uit Denemarken. ,,Het Walhalla van het handbal’’, noemde Tienstra het zelf.

Zeven jaar lang zou zij in Denemarken, Duitsland, Spanje en Noorwegen als doelverdediger handbal spelen. Maar het mooiste moment voor de 176-voudige international was het WK in Noorwegen toen de latere wereldkampioen Noorwegen in Stavanger werd verslagen met een uitblinkende Tienstra op doel. Anne Tienstra: ,,Dat was haar mooiste moment dat zij die zeveneneenhalf duizend Noren stil kreeg.’’


De grote ommekeer in haar leven kwam in 2008 toen zij op de snelweg tussen Arnhem en Oberhausen werd getroffen door een epileptische aanval en dank zij een attente vrachtwagenchauffeur kwam de auto min of meer veilig tot stilstand. Nader onderzoek wees uit dat een dodelijke tumor de oorzaak was van alles. Een ingrijpende operatie betekende levensverlenging met een aantal jaren, maar had ook gevolgen voor haar kijk op het leven.

De ‘stresskip’ met een hang naar perfectionisme leerde door die niet te genezen ‘tijdbom’ in haar hoofd eindelijk relativeren. Een leven in dienst van de sport werd omgedraaid, nu mocht de sport in dienst staan van het leven en geleerde eigenschappen als doorzettingsvermogen en een grote discipline hielpen Tienstra om de talrijke dalen door te komen. In de Keatsfreon 2012 concludeerde zij dat zij ,,Toch gelukkig was met hoe het leven was verlopen, ondanks de tumor.’’ En terug kijkend op het kaatsen was het toch vooral die vriendschap op het kaatsveld die haar is bijgebleven. ,,Je wilde ook winnen omdat je dan langer kon blijven.’’ Jammer dat dit in het echte leven niet mogelijk was.

Foto Kaatshistorie.nl
Foto Kaatshistorie.nl

Luister naar Jokelyn Tienstra na het ontvangen van de Fryske Sport Ouvreprijs

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers