contact zoeken wedstrijden

125 jaar "Kaatsvereniging Het Noorden" St.-Jabik

Met het aansnijden van een taart in de clubkleuren is de jubileumcommissie in december 2011 begonnen met de voorbereidingen voor het 125e jubileumjaar 2014 van de kaatsvereniging Het Noorden.

bron: www.kvhetnoorden.nl

Op 22 april 1889 is in een café te Sint Jabik door zeventien belangstellenden een kaatsvereniging opgericht, waaraan later de naam “Het Noorden” is gegeven. De bedoeling was om één jaarlijkse kaatswedstrijd te organiseren voor leden. De kasteleins organiseerden, zoals toen gebruikelijk was, de andere wedstrijden. In die 125 jaar is er heel wat veranderd.

Bij binnenkomst in St.-Jabik kun je de 10 meter hoge telegraaf aan de rand van het kaatsveld niet missen. Deze telegraaf is geplaatst ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging. Alhoewel het de bedoeling was dat de telegraaf gedurende het hele kaatsseizoen 1989 zou blijven staan, is deze bijna 25 jaar later nog steeds een blikvanger in het dorp.

De opening van het jubileumjaar zal plaatsvinden op zaterdag 19 april om 15.30 uur met de onthulling van het bouwwerk dat Piet Grijpma voor dit jubileum heeft ontworpen en gemaakt. Dit spektakel vindt plaats op het kaatsveld, waarna er voor het café waar ooit de vereniging is opgericht, op straat gekaatst zal worden door een zestal hoofdklasse spelers waarbij de Bildtse telling uit de 19e eeuw gehanteerd wordt.

De jubileumpartij voor leden en oud-leden wordt georganiseerd op zaterdag 10 mei met prachtige prijzen. De nadruk van het jubileumjaar zal komen te liggen op de kermisdagen van vrijdag 13 juni tot en met maandag 16 juni met onder andere een ”De Wereld Draait Door” receptie, een revue, tentoonstelling een jubileumboek en op zondag tegelijk een dames- en herenhoofdklassewedstrijd. De Koning en Koningin van die partij krijgen een Koninklijke Medaille uitgereikt.

Zaterdag 21 juni zal er op de kaatsvelden in St. Jabik worden gestreden om de hoogste eer bij het Nederlandse Kampioenschap voor Dames. Het jaar wordt afgesloten met een kaatswedstrijd “Internationaal Spel” op 20 september. Meer informatie over het jubileumjaar is te lezen op www.jubileumkvhetnoorden.nl.

jubileumkvhetnoordenmetvlag

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers