contact zoeken wedstrijden

“De wedstrijddag moet korter!”

Dit statement werd maandag j.l., bij monde van Tjalling v.d. Berg, gemaakt door de visiegroep scheidsrechters. De scheidsrechters KNKB waren door de Friesland Bank Kaatsacademie uitgenodigd voor een toelichting op de ontwikkelingen in het kaatsen.

De visiegroep scheidsrechters is in het leven geroepen om de arbitrage een boost te geven.
Teveel dode spelmomenten kenmerken het hedendaagse kaatsen.
Om doorloopsnelheid in de dag te houden zijn er verschillende mogelijkheden: inslaan elders, kortere pauzes en kortere tijd tussen de omlopen.
Scheidsrechters spelen hierbij een hoofdrol, zij kunnen dit sturen.
Tjeerd Dijkstra gaf aansluitend een uitleg over het door het HB vastgestelde beleid t.a.v. de vervangingsregeling, blessures en loting. Tevens kwam de ranking nog aan de orde.
Het belang om scheidsrechters professioneel op te leiden en te faciliteren werd onder meer toegelicht door Hessel Steegstra en Geert Teitsma.
Hessel liet aan de hand van een filmpje zien hoe waardevol video-analyse is in het voetbal. Dit is ook uitstekend toe te passen binnen de kaatssport.
De scheidsrechters kunnen hun keurmeesters maar ook elkaar aan de hand van beelden van praktijksituaties goed coachen.
Geert Teitsma gaf een toelichting op de acties die genomen worden t.a.v. werving, opleiden en bijscholen en coachen en begeleiden.
Concreet betekent dat dat er vanaf mei een wervingsactie voor kaatsscheidsrechters wordt gestart, een cursus “mentale weerbaarheid” voor scheidsrechters begint, dat uit het huidige scheidsrechtercorps ambassadeurs worden ingezet en dat de nieuwe reglementen per direct ingaan.
Jelle Eijzenga was uitgenodigd als gastspreker en gaf zijn visie op medisch beleid en afgelastingen. Een boeiend verhaal waar de KNKB mee verder kan!

Wervingsactie
In 2013 start de KNKB een wervingsactie met als doel een aantal enthousiaste kandidaten te selecteren voor de functie van kaatsscheidsrechter op bondsniveau (SOIII – zie hieronder bij opleidingen). Dat betekent dat er nieuwe kandidaten worden gezocht voor het leiden van de KNKB wedstrijden. Welke uitdaging bieden we jou?
Als scheidsrechter ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de wedstrijd. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het toepassen van de spelregels en het invullen van de juiste documenten. Je neemt beslissingen op het scherpst van de snede. 

Voor deze uitdaging heb je nodig…
• Goede communicatieve vaardigheden
• Je bent minimaal 18 jaar
• Je bent enthousiast en staat stevig in je schoenen
• Je bent op de hoogte van de spelregels
• Je bent lid van een kaatsvereniging
• Je bent minimaal 8 wedstrijden beschikbaar in de periode van mei t/m september

Wat bieden we jou?
• Goede cursussen en opleidingen (met begeleiding door een ervaren scheidsrechter)
• Een afwisselende omgeving midden in je favoriete sport
• Doorgroeimogelijkheden tot A scheidsrechter, niveau 4.
• Met topsporters actief op één sportveld
• Je speelt een belangrijk onderdeel van jouw favoriete sport.
• De waardering en het respect van verenigingen, sporters en publiek.
• Een flinke portie gezelligheid en ontspanning
• Dagvergoeding (€ 58,- per wedstrijddag)
Reiskosten vergoeding voor bijeenkomsten en opleidingen (€ 0,19 per km)


Selectieprocedure
Een gesprek met een delegatie van de scheidsrechtercommissie maakt onderdeel uit van de procedure.

Opleidingen
Het doel van de opleiding is dat de ervaren scheidsrechter in opleiding aan het eind zich de competenties op een hoger niveau eigen heeft gemaakt. In het leerplan staat een leerroute
beschreven die leidt naar dit doel. Deze leerroute is gebaseerd op de verder te ontwikkelen competenties van de scheidsrechter en de visie van de KNKB op leren, opleiden en kwalificeren. De leerroute is bedoeld als hulpmiddel bij het inrichten van een leersituatie die recht doet aan zowel de kwaliteiten en wensen van de individuele scheidsrechter in opleiding als die van de Friesland Bank Kaatsacademie.

De opleiding vormt slechts het vertrekpunt. Het streven is dat scheidsrechters permanent werken aan hun persoonlijke en collectieve ontwikkeling. De Friesland Bank Kaatsacademie stimuleert en faciliteert deze ontwikkeling. De collectieve ontwikkeling vindt met name plaats tijdens de lessen en in het ervaringsdeel. Bij de individuele ontwikkeling wordt vooral gedacht aan (zelfreflectie-) opdrachten uit de studiegids, die als middel fungeren om na te denken over je prestaties.

De Friesland Bank Kaatsacademie biedt de volgende opleidingen aan:

SOII – scheidsrechtersopleiding niveau 2: Cursisten worden opgeleid als clubscheidsrechters.
Het betreft een kortdurende opleiding van 3 bijeenkomsten, waarbij veelal jeugdige kandidaten worden opgeleid voor een functie als clubscheidsrechter bij hun eigen vereniging.

SOIII – scheidsrechtersopleiding niveau 3: Cursisten worden opgeleid als scheidsrechter op bondsniveau.
Het betreft een opleiding van 6 bijeenkomsten met daaraan gekoppeld een belangrijk praktijkgedeelte. De cursisten worden tijdens deze praktijkdagen (door hen geleide wedstrijden) gecoacht door een praktijkbegeleider. Deze cursus is toegankelijk voor scheidsrechters die een SOII opleiding hebben gevolgd en door de scheidsrechterscommissie geselecteerde kandidaten.
Deze cursus leidt kandidaten op voor het leiden van wedstrijden tot onder het niveau Heren en Dames Hoofdklasse.

SOIV – scheidsrechtersopleiding niveau 4: Cursisten worden opgeleid tot scheidsrechter op het hoogste KNKB niveau.
Deze cursus is toegankelijk voor scheidsrechters die een SOIII met goed gevolg hebben afgerond. Daarnaast is een goede beoordeling door de scheidsrechterscommissie en een aantal jaren ervaring noodzakelijk.
In de opleiding wordt ook aandacht besteed aan onderwerpen als: omgaan met de media en mentale weerbaarheid.

Organisatie van de arbitrage
De arbitrage is als volgt georganiseerd.

De scheidsrechters worden, afhankelijk van de vaardigheden en ervaring ingedeeld in de volgende categorieën.

CATEGORIE INDELING VAN DE SCHEIDSRECHTERS

A-scheidsrechters: bevoegd om alle soorten wedstrijden te leiden. Ook internationale wedstrijden.

B-scheidsrechters : wedstrijden uit de C-categorie + hoofdklasse, b-wedstrijden, Freule, Nederlandse kampioenschappen voor senioren/dames/junioren.

C-scheidsrechters: wedstrijden uit de D-categorie + dames hoofdklasse, 1e klas wedstrijden, Nederlands kampioenschap voor jongens.

D-scheidsrechters: wedstrijden uit de E-categorie + 2e klas wedstrijden, Nederlandse kampioenschappen voor meisjes/schooljongens/schoolmeisjes.

E-scheidsrechters : wedstrijden uit de F-categorie + dames 1e klas, junioren, jongens, Nederlandse kampioenschappen voor pupillen jongens/meisjes.

F-scheidsrechters : meisjes, schooljongens, schoolmeisjes, pupillenjongens/meisjes.

Praktijkbegeleiders
Cursisten worden tijdens de duur van een cursus begeleid tijdens het praktijkgedeelte door een ervaren praktijkbegeleider. Deze fungeert als coach en klankbord voor de scheidsrechter in opleiding.

Rapporteurs
Elke scheidsrechter wordt tijdens het wedstrijdseizoen een aantal malen beoordeeld door een rapporteur. Deze rapporteur maakt een schriftelijke rapportage die wordt opgestuurd naar de scheidsrechterscommissie. Een lid van de scheidsrechtercommissie kan de rapportage met de scheidsrechter bespreken als daar aanleiding toe is. Na afloop van het seizoen vindt er een beoordelingsgesprek plaats (mede) op basis van de rapporten. Hier hoort bij dat de scheidsrechter middels een brief van zijn functioneren en resultaten op de hoogte wordt gesteld. Uit het beoordelingsgesprek volgt aan welke onderdelen nog gewerkt moet worden en/of de scheidsrechter promotie maakt. Eén gesprek kan op verzoek van de scheidsrechtercommissie of de scheidsrechter zelf plaatsvinden.

Scheidsrechterscommissie
De scheidsrechterscommissie is belast met het aanstellen van scheidsrechters. Verder heeft de SC de volgende taken:

• plannen van de scheidsrechters op de wedstrijden;
• begeleiden van scheidsrechters;
• instrueren van de scheidsrechters
• belangen behartigen van de scheidsrechters;

Aanmelden
Lijkt het je leuk om kaatsscheidsrechter te worden? Meld je dan nu aan!!!

Heb je na het lezen van het voorgaande nog vragen? Neem dan contact op met:

Bondsbureau KNKB te Heerenveen
Postbus 490
8440 AL HEERENVEEN
Tel 0513-672240
Fax 0513-672249

Of met:
Gerard Groothoff, plv. voorzitter van de scheidsrechterscommissie,
Telefoon: 058-2531524 of 06-10937679 , e-mail: groothoff.g@kpnplanet.nl
Of kijk ook eens op: www.scheidsrechterworden.nl







Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers