contact zoeken wedstrijden

Leonie v/d Graaf - Zeinstra Sportgala 2012

Woensdag 30 januari is in Heerenveen voor de vierde keer het Sportgala Fryslân georganiseerd door Sport Fryslân. Het doel van het Sportgala was om de Friese top- en breedtesportcultuur onder de aandacht te brengen en de sporters in het zonnetje zetten.

Foto: Martin de Jong

Tijdens het Sportgala Fryslân werden, onder bezielende leiding van Toine van Peperstraten, in verschillende categorieën prijzen uitgereikt. Epke Zonderland werd wederom Sportman van het jaar; Marit Bouwmeester mag zich Sportvrouw van het jaar noemen. De oeuvreprijs ging dit jaar naar Henk Gemser.
De titel van sportploeg van het jaar werd toegekend aan de shorttrack mannenploeg. De uitreiking werd verricht door Foppe de Haan. De Fryske sporter van het jaar werd fierljepper Oane Galema, hij liet Douwe Visser van het skûtsje de Sneker Pan met negen stemmen achter zich. Wout Zijlstra mocht de prijs uitreiken.

bron: sportfryslan.nl

Eigen niveau sporten
De sportstimuleringsprijs werd dit jaar toegekend aan de organisatie die zich de inwoners van Friesland op een bijzondere manier prikkelen of aansporen om op hun eigen niveau te sporten. Genomineerden waren: Fier Fryslân, Stichting Drempelloos Dansen en Heerenveense Zwem-en Poloclub. De laatste sportaanbieder ging er met de prijs vandoor. Saakje Mulder van Sport Fryslân en Siebe Anema reikten hun het estafettestokje uit met daarbij een NDC mediacheque ter waarde van 2.500 euro. Alle drie genomineerden krijgen dit jaar nog een schaatsclinic van Jochem Uytdehaage, aangeboden door Thialf Heerenveen.
De winnaar van de sportstimuleringsprijs wordt voor de helft door het publiek bepaald en de andere helft door de jury bestaande uit Siebe Annema van de Leeuwarder Courant en Saakje Mulder van Sport Fryslân. De provincie Fryslân geeft op voordracht van de nominatiecommissie aan wie de oeuvreprijs wint
Talent, sportvrouw- en man
Tot het sporttalent van het jaar werd verkozen schaatster Antoinette de Jong, die de prijs kreeg uitgereikt door wethouder de heer Buwalda en winnaar van vorig jaar Lisa Top. Voorzitter van het bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar Diana Monissen en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra mochten de prijs overhandigen aan de sportvrouw van het jaar, Marit Bouwmeester. Verslaggever Frits Wester had samen met politicus Sybrand van Haersma Buma de eer om Epke Zonderland tot sportman van het jaar uit te roepen.
De winnaars van vijf categorieën, worden voor de helft door het Friese publiek en voor de helft door de nominatiecommissie bepaald. Het publiek heeft de afgelopen weken op www.sportfanfryslan.nl/sportgala.nl hun stem uitgebracht. De nominatiecommissie is vertegenwoordigd door sportjournalisten van Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, ex-topsporter Afke Hijlkema, Evert Wilstra, Topsport NOORD en door Sport Fryslân.
Het Sportgala Fryslân werd georganiseerd door Sport Fryslân en is mede een initiatief van de Gemeente Heerenveen, Topsport NOORD en De Friesland Zorgverzekeraar. Het gala werd onder andere mede mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân, Leeuwarder Courant, Rabobank, Waterstad FM en Groot Haar & Orth.

Hoofdsponsor

Businesspartner

Suppliers