contact zoeken wedstrijden

Verslag van de AV vrijdag 8 april 2011

Redelijk vlotte AV van de kaatsbond ondanks veel voorstellen Dronrijp.

Franeker – Schoenen naar eigen keuze, maar met een scheids en een consul als baas over het veld. En het toestaan van meer dispensatiespelers van onderop op bijvoorbeeld de Freule waren enkele hoogtepunten van de vlotte algemene voorjaarsvergadering van de KNKB. De kop is eraf voor de nieuwe voorzitter Sipke Saakstra. Hij had duidelijk een boodschap naar aanleiding van de vele voorstellen (gisteren zes stuks) van zijn eigen vereniging Sjirk de Wal. “It is prima dat der no ek útstellen fan de ferienings komme, mar it is ek in goede saak at dat yn oerlis mei de haadkommisjes bart.” Sjirk de Wal had zes voorstellen op tafel. Ze werden allemaal keurig toegelicht door Siebe Groothof, bij absentie van voorzitter André Tolsma die in vakantieoorden vertoefde. Vijf van de zes voorstellen werden gehonoreerd in de door 58 verenigingen bezochte vergadering.

Eerst kwamen de voorstellen van het HB van de KNKB aan bod. Het schoeisel vormde aanleiding tot enige discussie. Pier Zijlstra van de KF Wommels vertelde dat zijn vereniging op het eigen veld niet gecharmeerd is van voetbalschoenen. De schoenen mogen in de visie van de vereniging van de Freule een zool hebben met 8 mm proppen. “We binne gjin fuotbalfjild’’, gaf Zijlstra aan. Hij voorziet in het huidige systeem meer afgelastingen. De afdelingen namen de schoeiselvoorstellen van de KNKB aan, die ook voorzien in een plaatselijke consul, naar het voorbeeld van een voetbalconsul. De scheidsrechter heeft vaak het laatste woord, zeker waar het schoeisel aangaat ‘die de tegenstander in gevaar kan brengen’, bijvoorbeeld door schoeisel met stalen proppen. Lolke Jan Dijkstra, de voorzitter van Bitgum vond dat er sanctie moest komen op stalen proppen. “Se moatte fan keunststof wêze.’’ Ludwig Seerden schetste meteen een dilemma: Wie is de consul als het gaat om de PC of het NK senioren? Het Kaatsmuseum is opgedeeld in twee stichtingen: één voor exploitatie van het Kaatsmuseum én één van de collectie en documentatie van het kaatsen. De jaarlijkse bijdrage van de KNKB blijft in stand.

Twee dispensatiespelers Na de formaliteit van het toestaan van een bijdrage in de verbouwing van De Trije in Franeker van 50.000 euro, was het de beurt aan de seroe voorstellen van Dronrijp. De ontheffing van twee spelers om in een hogere categorie te kaatsen, kreeg een ruime meerderheid. Het stelt volgens Dronrijp kleinere afdelingen in de gelegenheid om op de klassiekers uit te komen, zoals de Freule en de Ald-Meiers-partij. Uitgerekend de leden van KF Wommels stemden in hun ledenvergadering tegen dit voorstel. Vooral met het oog op ‘verbastering van de jongenscategorie’ en ‘kwaliteitsverlies.’ De verenigingen waren daarvan niet overtuigd en stemden in met het eerste Dronrijp-voorstel. Het Dronrijp-voorstel om jongens en meisjes uit de A-categorie de mogelijkheid te geven zich te mengen in seniorenwedstrijden (als er geen eigen wedstrijd is), kon rekenen op een meerderheid van de afdelingen. Wel wezen de afdelingen Wergea en Berlikum op het belang van een kritische tc, een methode om aan kwaliteitsbewaking te doen. Met dit succes leek Dronrijp ook op weg naar instemming van de verenigingen om met meerdere afdelingsparturen uit te komen op het NK. Toch was er ook weerstand. Frans Sijtsma van Sexbierum-Pietersbierum wees op het speciale van een NK, waarbij het een eer is voor één partuur om er uit te komen. De afdeling Witmarsum toonde daarentegen sympathie voor het voorstel. Het resulteerde in een spannende stemming, maar de meeste afdelingen waren toch tegen. Daarna kreeg Dronrijp de handen op elkaar bij het voorstel om ouders in de wedstrijden van de jeugd een functie te geven, de voorlijn, de opslag en de buiten- en bovenlijn uitgezonderd. Bij NK’s komt de invulling van keurmeesters en ‘blokjerinners’ helemaal voor rekening van de organiserende verenigingen. Ook de wens van de denktank van Dronrijp om bij poulewedstrijden van kaatsen met vier teams, bij de tweede wedstrijd de winnaars tegen de verliezers te laten spelen, ging in vervulling. Adrie Weiland van de verenigingzaken riep de verenigingen op om leden vooral aan te melden. “Dat is al oan de gong, der binne al goede risseltaten.’’ Voorzitter Sipke Saakstra wees overigens nog op het komende WK in 2012, waarbij de opening op zondag 26 augustus is gepland. Beetgum reageerde meteen. “It liket my net handich dat op de Van Eisma-dei te dwaan’’, aldus voorzitter Dijkstra. “No dan soe it miskien wol op de Van Eisma-dei kinne”, reageerde Saakstra. Muurkaatsen wordt een internationale sport, waarmee mogelijk olympische aspiraties worden gevoed, vertelde Saakstra. “Mar it Fryske spul bliuwt it belangrykste.” Tijdens de vergadering werd de Keatsaginda uitgedeeld door de KNKB, een handzame zakagenda met alle kaatswedstrijden van dit jaar. Verenigingen krijgen deze agenda’s voor hun leden en tijdens andere promotieactiviteiten en kaatsevenementen worden deze uitgedeeld.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers